Η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του εμβολίου κατά του κοροναιου έχει ξεκινήσει και η κυβέρνηση έχει τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση για τον σχεδιασμό της έναρξης της διαδικασίας του εμβολιασμού, καθώς πρόκειται για μια πολύ σύνθεση άσκηση που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό συνολικά του πληθυσμού

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον τρόπο με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα. Στα κέντρα αυτά θα εμβολιάζονται πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα.

Πώς όμως μπορείτε να γλιτώσετε χρόνο και ταλαιπωρία για τον εμβολιασμό

Τη λύση έρχεται να δώσει η πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης, μέσω του gov.gr, που εμπιστεύονται και χρησιμοποιούν ήδη 900.000 περίπου πολίτες που έχουν εγγραφεί, με τις τελευταίες ημέρες να μεγαλώνει ο αριθμός των εγγεγραμμένων, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Το ραντεβού για το εμβόλιο θα κλείνεται αυτόματα. Όπως έχει εξηγήσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «εφόσον κάποιος έχει εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, το ραντεβού για το εμβόλιο θα κλείνεται αυτόματα, με τον πολίτη να ενημερώνεται μέσω SMS ή και email με τη συγκεκριμένη μέρα, ώρα και μέρος που θα κάνεις το εμβόλιο.

O πολίτης θα απαντάει χωρίς χρέωση με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι.

Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη ψάχνουμε τον τρόπο αν θέλει -γιατί είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός- με ποιο τρόπο θα ζητά νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο»

Ως εκ τούτου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει καλέσει «να γραφτούν όσοι δεν έχουν γραφτεί στην άυλη συνταγογράφηση για να μπορέσουν να διευκολυνθούν. Πρέπει να γραφτούμε όλοι», έχει τονίσει χαρακτηριστικά

Παρόμοιος θα είναι και ο τρόπος μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε ψηφιακά να κλείνει το ραντεβού του, ενώ θα υπάρξουν και μη ψηφιακά μέσα, καθώς δεν έχουν όλοι οι πολίτες τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες αλλά και δεν μπορούν όλα να γίνουν μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Τι πρέπει να κάνετε

Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία είναι απλή και προσιτή για όλους, καθώς για την ενεργοποίησή της, οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr,

Πριν ξεκινήσετε

Για την ενεργοποίηση της Άυλης Συνταγογράφησης, θα χρειαστείτε:

Τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet, για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας

Τον αριθμό ΑΜΚΑ σας ή/και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας κάτω των 18 ετών

Το κινητό σας τηλέφωνο ή/ και πρόσβαση στο email σας, όπου θα σας αποσταλούν κωδικοί επιβεβαίωσης πριν την ενεργοποίηση

Συνδέεστε στη διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους όπου φιλοξενούνται οι ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου www.gov.gr

Στη συνέχεια, επιλέγετε την Κατηγορία Υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια», και ακολουθώντας με τη σειρά τα εξής βήματα:

Φάκελος υγείας > Άυλη συνταγογράφηση > Είσοδος στην Υπηρεσία

θα οδηγηθείτε στην κεντρική σελίδα (login) της εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επιλέγετε «Είσοδος με TaxisNet» και μετά «Είσοδος στην υπηρεσία».