Πρόκειται για σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου για τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, ο οποίος αναμορφώνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τόσο με τη θεσμική αναβάθμιση των υπαλλήλων που υποστηρίζουντους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας, όσο και με τη δημιουργία δύο, νέων, καινοτόμων, θεσμών, για να συνδράμουν το έργο δικαστών και εισαγγελέων.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, δημιουργούνται δυο νέοι αυτοτελείς κλάδοι δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα συνεπικουρούν τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς στο έργο τους.

Με τις σημαντικές αυτές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα εναρμονίζεται με τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται από τα πλέον προηγμένα δικαστικά συστήματα, Ο εν λόγω θεσμός των δικαστικών υπαλλήλων που συνεπικουρούν τους δικαστικούς λειτουργούς λειτουργεί, ήδη σε πολλά ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ έχει παράξει ήδη θετικά αποτελέσματα, με τους δικαστικούς υπαλλήλους να μπαίνουν ενεργά στη «μάχη» στη ποινική, πολιτική και διοικητική δικαιοσύνη.

Το νέο σώμα δικαστικών υπαλλήλων (κλάδος τεκμηρίωσης και επικουρίας δικαστικού έργου ο επίσημος τίτλος του) που δημιουργεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα λειτουργεί στα πρότυπα αντίστοιχων θεσμών προηγμένων χωρών. Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση η οποία αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα και την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης.

Όσοι θα στελεχώνουν αυτό το νέο κλάδο δικαστικών υπαλλήλων, θα επιλέγονται μέσω διαγωνισμού εφόσον διαθέτουν συγκεκριμένα προσόντα. Ειδικότερα, θα πρέπει να είναι δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι, απόφοιτοι Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και συγκεκριμένα Νομικής Σχολής, με γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή και ξένης γλώσσας.

Ως αρμοδιότητα τους θα έχουν την άμεση επικουρία του έργου δικαστών και εισαγγελέων. Ταυτόχρονα, θα προβαίνουν στην ταξινόμηση και την προκαταρκτική εξέταση των υποθέσεων, θα επεξεργάζονται τη νομολογία και θα συντάσσουν ευρετήρια και δελτία νομολογίας, νομοθεσίας, βιβλιογραφίας και επεξεργασίας. Άμεσο αποτέλεσμα να «γλιτώσουν» σημαντικό χρόνο από δικαστές και εισαγγελείς. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η πρόσληψη τους θα γίνεται μέσω διαγωνισμού τον οποίο θα προκηρύσσει το κάθε δικαστήριο. Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τρία στάδια, γραπτών και προφορικών εξετάσεων. Στη συνέχεια, θα ακολουθεί εκπαίδευση ενός έτους από το δικαστήριο στο οποίο θα υπηρετούν ενώ προβλέπεται και πρακτική άσκηση εννέα μηνών.

Βασικό πλεονέκτημα της δημιουργίας αυτού του κλάδου δικαστικών υπαλλήλων αποτελεί το γεγονός πως εξοικονομείται χρόνος και ενέργεια από τους δικαστικούς λειτουργούς, που θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επικεντρώνονται σε σοβαρότερα ζητήματα των υποθέσεων που χειρίζονται.

Ο δικαστής και ο εισαγγελέας θα απασχολούνται μόνο με τα ουσιώδη ζητήματα του λειτουργήματος τους και όχι τα επουσιώδη όπως είναι η συγκέντρωση νομοθεσίας και νομολογίας, ευρετηρίαση κ.ά. Παράλληλα, το κόστος των ωρών που θα αφιερώνουν οι δικαστικοί ερευνητές στα ήσσονος σημασίας ζητήματα της επεξεργασίας των υποθέσεων και της σύνταξης των ευρετηρίων, είναι μηδαμινό σε σχέση με αυτό απαιτεί η ενασχόληση δικαστών και εισαγγελέων με αυτά τα θέματα.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται και η δημιουργία ενός ακόμα κλάδου δικαστικών υπαλλήλων, αυτού της Δικαστικής Επικοινωνίας και των Διεθνών Σχέσεων.

Αρμοδιότητα του θα έχει την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες και τη νομολογία, την επικοινωνία και την συνεργασία με αλλοδαπά δικαστήρια, συνέδρια κ.λπ.