Σε επιφυλακή ενόψει των νέων συγκεντρώσεων που έχουν προαναγγείλει για το απόγευμα ομάδες και συλλογικότητες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, βρίσκεται η ΕΛΑΣ.

Ισχυρές δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας παραμένουν στα Εξάρχεια και άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας όπου νωρίτερα κατά διαστήματα επικράτησε μεγάλη ένταση με ομάδες διαδηλωτών να επιχειρούν να κάνουν πορείες και με την αστυνομία να μπλοκάρει αυτές τις απόπειρες, κάνοντας χρήση βομβίδων κρότου λάμψης αλλά και χημικών.

Μέχρι στιγμής η ΕΛΑΣ έχει προβεί σε περισσότερες από 100 προσαγωγές ατόμων που ήταν συγκεντρωμένα στα Εξάρχεια, τα Χαυτεία και τα Προπύλαια.


Νωρίτερα, πενήντα περίπου άτομα είχαν προσαχθεί στην οδό Ναυαρίνου, στην προσπάθειά τους να διαδηλώσουν, Η ομάδαάνοιξε πανό και αποπειράθηκε να προχωρήσει συγκροτημένα, αλλά εμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, δημιουργώντας αυστηρό κλοιό ασφαλείας, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια πρόκλησης επεισοδίων.

Δέκα ακόμα άτομα προσήχθησαν στην οδό Γραβιάς, έξι στην Εμμ. Μπενάκη, κοντά στο μνημείο του δολοφονηθέντος μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και επίσης ολιγομελής ομάδα ατόμων στη Στοά Φέξη στην Πατησίων.

Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ.



Περίπου 4.000- 5.000 αστυνομικοί παίρνουν μέρος στην κινητοποίηση της ΕΛΑΣ, ενώ κλειστοί παραμενουν 24 σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού.
Επεισόδια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις προσαγωγές στο πλαίσιο των ελέγχων με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Ωστόσο τα επεισόδια και οι προσαγωγές σημειώνονται και σε άλλα σημεία της χώρας. Συγκεκριμένα, στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων και στην επιβολή προστίμου σε ένα εξ αυτών προχώρησε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια ελέγχων με αφορμή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την δωδέκατη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Νωρίτερα σήμερα, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν ολιγομελείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο επί της Λεωφόρου Στρατού, όπου μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τηρώντας αποστάσεις, σήκωσαν για λίγη ώρα πανό και φώναξαν συνθήματα.

Την πειθαρχική τιμωρία αστυνομικού των ΜΑΤ ζητάει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ

Έρευνα προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική τιμωρία αστυνομικού των ΜΑΤ που έχει καταγραφεί σε βίντεο να χτυπάει χάρη αστεϊσμού συνάδελφο του, με ανθοδέσμη, την οποία σύμφωνα με καταγγελίες πήρε από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου την είχε αφήσει πολίτης, διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να διαταχθεί και ΕΔΕ σε βάρος του αστυνομικού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Για το θέμα αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Χανιά: Ένταση σε συγκέντρωση για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Ένταση και μικρής έκστασης επεισόδια «σημάδεψαν» το μεσημέρι την συγκέντρωση που πραγματοποίησε ομάδα πολιτών στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Από νωρίς το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις, καθώς υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω των μέτρων για την πανδημία. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο απέναντι από την πλατεία άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες που κρατώντας δύο πανό επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία παρά τις συστάσεις της ΕΛΑΣ να διαλυθούν.



Όταν η ομάδα των πολιτών επιχείρησε να πραγματοποιήσει την πορεία αστυνομικοί κινήθηκαν προς αυτούς πετώντας δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αποσπώντας τους ένα πανό. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα και εν μέσω έντασης οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 9 προσαγωγές πολιτών που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης. Όσοι παρέμειναν στο σημείο ζητούσαν από τους αστυνομικούς να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ενώ μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησε πορεία στην οδό Κυδωνίας.
Υποχρεωτικός ο έλεγχος σήμερα σε όσους μπήκαν στο κέντρο

Ελέγχους σε καθέναν που εισέρχεται στο κέντρο της πόλης, ιδίως στα Προπύλαια, τα Χαυτεία, την Ομόνοια, το Πολυτεχνείο, στην Πατησίων , την Λ. Αλεξάνδρας και στο Σύνταγμα, πραγματοποιεί από το πρωί η Αστυνομία.

Οι αστυνομικοί σταματούν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, πεζούς ή εποχούμενους.

Στα Εξάρχεια, στις οδούς Τζαβέλα και Μεσολογγίου όπου δολοφονήθηκε ο μαθητής Αλ. Γρηγορόπουλος, η πρόσβαση έχει αποκλειστεί σε όλους ανεξαιρέτως ενώ σε ισχύ θα βρίσκεται έως τα μεσάνυχτα η διαταγή απαγόρευσης των συναθροίσεων που εκδόθηκε από τον αρχηγό της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι για τους παραβάτες, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε αυτές.