​Τις ημέρες της επετείου του Πολυτεχνείου θυμίζει σήμερα η Αττική και, κυρίως, το κέντρο της Αθήνας και η ευρύτερη περιοχή γύρω από τα Εξάρχεια, με αφορμή τη 12η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Υπενθυμίζεται πως σήμερα συμπληρώνονται 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και η ελληνική αστυνομία καταστρώνει τα σχέδιά της, προκειμένου να αποτραπούν οι συγκεντρώσεις, αρχικά εκείνη στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα, όπου έπεσε νεκρός ο Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα

Δεδομένων των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να μην επιτραπούν πορείες και συγκεντρώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αύριο, Κυριακή, και για τον λόγο αυτό έχει εκπονηθεί ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο. Ήδη είχαμε επεισόδια έξω από το τμήμα του Κολωνού.

Στο πόδι 5.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones - Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Από το πρωί της Κυριακής, τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους της Αττικής, δημιουργώντας ένα κλοιό γύρω από την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, ενώ  από αέρος θα εποπτεύουν DRONES και ελικόπτερα, μεταφέροντας εικόνα στο κέντρο των επιχειρήσεων, ενώ έμφαση αναμένεται για ακόμα μια φορά να δοθεί και στις ταράτσες κτιρίων όπου πολλές φορές υπάρχει κινητικότητα από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το σχέδιο «δύο τετραγώνων»

Οι αρχές έχουν σχηματίσει δύο τετράγωνα ασφαλείας: Το πρώτο περικλείεται από τις οδούς Κωλέττη, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής, ακριβώς στη μέση αυτού είναι σημείο της δολοφονίας και το δεύτερο τετράγωνο είναι ακόμα πιο ευρύ, περικλείοντας τις οδούς Θεμιστοκλέους, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπης και Αραχώβης.

Σε αυτό, το δεύτερο τετράγωνο, μάλιστα, οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι εντατικοί και θα αφορούν την άσκοπη μετακίνηση και το αν έχουν σταλεί SMS που να υποδεικνύουν σαφή αιτία για τον λόγο που βρίσκεται κανείς στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης.

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχουν καλέσματα για συγκεντρώσεις στα Εξάρχεια, τόσο για τις 11 το πρωί όσο και για τις 2 το μεσημέρι.

Οι αρχές θα επιστρατεύσουν και 6 Αίαντες για να χρησιμοποιηθούν εάν προκύψουν εστίες έντασης.

Σημειώνεται ότι με τη σημερινή επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου συνδέεται η χθεσινή επιδρομή κουκουλοφόρων στις 4 το απόγευμα έξω απο το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, κατά την οποία τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί.

Αρχικά, περίπου 50 αντιεξουσιαστές πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα, κοντά στο ΑΤ και στη συνέχεια ακολούθησε συμπλοκή με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που τους εμπόδισαν να φτάσουν στο τμήμα με τους αντιεξουσιαστές να τους επιτίθενται με πέτρες και καδρόνια, ακόμα και δακρυγόνα, τα οποία - άγνωστο πως - είχαν στην κατοχή τους. 

Απαγόρευση συναθροίσεων

Με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε το πρωί του Σαββάτου, απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια αστυνομική εγκατάσταση με τα συγκεκριμένα οχήματα ρίψης νερού να αναμένεται να τοποθετηθούν σε «σημεία ενδιαφέροντος» ώστε να διαλύονται άμεσα πιθανά καλέσματα σε περιοχές όπως το σημείο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, τα Χαυτεία, η πλατεία Κάνιγγος αλλά και τα Προπύλαια.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται στις συναθροίσεις να συμμετέχουν πάνω από τέσσερα άτομα και η απόφαση ισχύει από τις 5:00 της 6ης Δεκεμβρίου έως τα μεσάνυχτα –ημέρα κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, «λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού COVID -19».

Τσουχτερά τα πρόστιμα

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

«Φρούριο» το ΑΠΘ – Σε πλήρη ετοιμότητα η αστυνομία

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη ενόψει της 12ης επετείου της δολοφονίας δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου. Μάλιστα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε κομβικά σημεία γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εισόδου ατόμων στις εγκαταστάσειςενώ παράλληλα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους.

Είναι ενδεικτικό ότι στη φύλαξη του Πανεπιστημίου συμμετέχουν αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης όπως της ομάδας «Δράση», ΔΙ.ΑΣ. και Άμεσης Δράσης. Σύμφωνα μάλιστα με το grtimes.gr αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους σε περαστικούς και διερχόμενα οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί της Κυριακής θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης περιμετρικά του ΑΠΘ, όπως και στην επέτειο του Πολυτεχνείου ενώ αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας.

Με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ κλειστοί έξι σταθμοί του Mετρό

Με εντολή της Αστυνομίας θα κλείσουν την Κυριακή στις 8.00 οι σταθμοί Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Βικτώρια στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό . Από τους σταθμούς αυτούς οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση. Το Τραμ θα λειτουργήσει κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εκδόθηκε η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση των συναθροίσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020».