Σε νέα παράταση του lockdown προχώρησε η κυβέρνηση, καθώς οι κρίσιμοι επιδημιολογικοί δείκτες φαίνεται ότι δεν «πέφτουν», το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί, ενώ η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων καταγράφει νέα υψηλότερα ρεκόρ και δεκάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από τον φονικό ιό.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι μετά τις 14 Δεκεμβρίου θα υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, κάτι που θα επιτρέψει την -πάντα προσεκτική- σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει η πανδημία, δεύτερος το ομαλό άνοιγμα της αγοράς, και τρίτος ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους δεν πρόκειται να ανοίξει τίποτα αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια.

Ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογούνται στις καθημερινές συσκέψεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που συνυπολογίζουν την η πίεση στο σύστημα υγείας, τα ημερήσια κρούσματα, τους νοσηλευομένους και τον δείκτη θετικότητας. Σημαντικό ρόλο εξάλλου αναμένεται να παίξει και το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Τα επόμενα βήματα του σχεδίου της κυβέρνησης για τον κορονοϊό θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. 

Ανοίγουν στις 7 Δεκεμβρίου τα εποχιακά καταστήματα

Το μόνο πράσινο φως που δόθηκε από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, είναι το άνοιγμα από Δευτέρα, των καταστημάτων με εποχικά είδη, που έχουν κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16

Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02

Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06

Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).

Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων είναι από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021,

Οι κανόνες και το ωράριο λειτουργίας

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).



Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Αποστάσεις και μάσκες



Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Δρομολογούν άνοιγμα κομμωτηρίων στις 11 Δεκεμβρίου και λιανεμπορίου στις 14

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, εάν δεν αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα στη χώρα, στις 11 Δεκεμβρίου να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ενώ τρεις μέρες αργότερα στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανεμπορίου,

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του MEGA, ο λόγος που αποφασίστηκε να ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, είναι για να αποφορτιστεί η κινητικότητα, αφού όπως είδαμε και στο προηγούμενο lockdown, από τα πρώτα πράγματα που ξεκινά κάποιος να κάνει μετά την άρση των μέτρων είναι η προσωπική περιποίηση.

Έτσι, από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 12 και 13 του μήνα από την κυβέρνηση θεωρούν ότι θα αποσυμφορηθεί ο μεγάλος όγκος των ανθρώπων που θα σπεύσουν σε αυτά κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Υπενθυμίζεται πως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής λειτουργούσαν με ραντεβού και δεν είναι παρατηρηθεί συνωστισμός και ανυπακοή στα μέτρα.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο 

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, τη Δευτέρα 14 Δεκέμβριου θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου.

Μέσα στις επόμενες μέρες της εβδομάδας εκείνης, ανάλογα με την κίνηση που θα παρατηρηθεί τις πρώτες μέρες ανοίγματος, θα ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία.

Λίγες μέρες μετά και αφού κριθεί ότι τα πράγμα είναι υπό έλεγχο και τηρούνται τα μέτρα θα ανεβάσει ρολά και το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Αυτό αναμένεται να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου 

Τα εμπορικά κέντρα, ενδεχομένως, να ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, αν και δεν θεωρείται ακόμα σίγουρο. Σε κάθε περίπτωση, εστιατόρια και καφετέριες που λειτουργούν εντός αυτών δεν θα λειτουργήσουν.

Προκρίνεται η λύση του click away

Το σχέδιο που προκρίνεται μέχρι στιγμής είναι το click away. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να παραγγέλνουν online, ή τηλεφωνικά τα παιχνίδια και τα βιβλία της επιλογής του και στη συνέχεια, με ραντεβού, να πηγαίνουν να τα παραλάβουν.

Δηλαδή ο κόσμος δεν θα μπορεί να πηγαίνει στα καταστήματα και να ψάχνει στα ράφια, αυτά που θέλει να αγοράσει.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, ότι το click away, δεν έχει ακόμα «κλειδώσει», αφού ενδέχεται εν τέλει τα καταστήματα να ανοίξουν με αυστηρά μέτρα και όριο πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

Τις ανακοινώσεις κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να προβεί σε ανακοινώσεις.

«Κλειδώνει» το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές 

«Κλειδώνει», όπως όλα δείχνουν, το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ύστερα και από την εισήγηση την επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τακτική συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής, σχηματίστηκε η άποψη να μην ανοίξουν οι σχολικές μονάδες εντός του Δεκεμβρίου.

Έτσι, βάσει της εικόνας που διαμορφώνεται, και δεδομένου ότι η κυβέρνηση πάγια κινείται με βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών, η επαναλειτουργία των σχολείων μετατίθεται για μετά τις γιορτές, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Λουκέτο στη διασκέδαση τη νύχτα - Κλειστά τα μπαρ μέχρι το εμβόλιο

Σε ανοιχτή συζήτηση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο 31ο Greek Economic Summit μιλώντας για τον κορονοϊό, αποκάλυψε δραστηριότητες που δεν ανοίξουν μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάποιες δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε το εμβόλιο. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση. Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό σε μπαρ, μέχρι να έρθει το εμβόλιο».

Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Ειδικότερα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θα ισχύει μία σειρά από μέτρα ώστε να μην υπάρξει εκ νέου διασπορά του κορωνοϊού μετά από μια μακρά περίοδο lockdown.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες οι αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα δώρα θα γίνουν με sms ενώ το ρεβεγιόν δεν θα υπερβαίνει τους 9 καλεσμένους.

Επίσης, τις φετινές γιορτές θα πρέπει να ξεχάσουμε μπαρ, κέντρα διασκέδασης και πολυχώρους ψυχαγωγίας, καθώς, αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά προς το καλύτερο, θα παραμείνουν κλειστά. To ίδιο ισχύει για τα χιονοδρομικά, και πιθανότατα τα θέατρα και τους κινηματογράφους.

Τα 4 μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» είναι τα εξής:

1. Μπαρ και νυχτερινά κέντρα θα μείνουν κλειστά σε όλη τη διάρκεια των γιορτών.

2. Απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βράδια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς άσχετα με το lockdown. Μετά τις 21.00 δεν θα επιτρέπεται καμία μετακίνηση εκτός σπιτιού, πέρα από τις επείγουσες καταστάσεις.

3. Χριστούγεννα στο σπίτι με… όριο ατόμων. Ειδικότερα, ήδη στην Ευρώπη συζητείται το μοντέλο για όριο 10 ατόμων ανά σπίτι (δείτε παρακάτω).

4. Φρένο» σε μετακινήσεις από νομό σε νομό στις γιορτές