«Οι συνθήκες του Μαρτίου –Απριλίου πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει τώρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα φτάσουμε τα 500 κρούσματα, ο κ. Σαρηγιάννη διευκρίνισε: «Στις 30 Δεκεμβρίου. (Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου) μου φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να συμβεί δηλαδή θα έχουμε περίπου 1.200 κρούσματα στις 14 δεν νομίζω ότι θα πάρει κάποιος το ρίσκο να ανοίξει την οικονομία εκείνη τη στιγμή».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε τον Μάρτιο. Τον Μάρτιο ξεκινούσαμε με πολύ λιγότερα κρούσματα, δηλαδή το Μάρτιο η τάξη μεγέθους ήταν 100 και τώρα η τάξη μεγέθους είναι 3000 άρα στην πραγματικότητα δεν έχει νόημα καν να το συγκρίνουμε. Αυτό είναι σε ότι αφορά τα μεγέθη, σε ότι αφορά τη συμπεριφορά το Μάρτιο ήμασταν στην αποδρομή της ψυχρής περιόδου, μπαίναμε σε ένα ζεστό και ήπιο κλίμα στην Ελλάδα που σημαίνει ότι και η μεταδοτικότητα του ιού άρχιζε να μειώνεται και η συμπεριφορά μας ήταν τέτοια που λέγαμε να βγούμε στον εξωτερικό χώρο. Που σημαίνει ότι αποφεύγαμε φυσικά το συγχρωτισμό αν κρατούσαμε αποστάσεις άρα οι συνθήκες του Μαρτίου –Απριλίου πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα είναι πολύ πιο δύσκολα, ήταν δύσκολα το Νοέμβριο και θεωρητικά είναι πιο δύσκολη η περίοδος του Δεκεμβρίου με περισσότερες κρύες ημέρες και λιγότερη ηλιοφάνεια και για αυτό και λέω ότι είναι δύσκολο και να δούμε την αποσυμπίεση και από την άλλη πλευρά θα είναι δύσκολο να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες με τη σιγουριά ότι θα μπορέσει ο κόσμος να το κάνει με ασφάλεια. Δηλαδή θα είναι δύσκολο να διατηρήσεις την ασφάλεια δηλαδή αν είσαι έξω από το μαγαζί και κρυώνεις τι θα κάνεις; θα μπεις μέσα. Για αυτό λέω ότι είναι δύσκολο να ανοίξει κανείς πριν πέσουν τα κρούσματα σε ένα σημαντικά χαμηλό αριθμό. Ο κ. Κικίλιας σωστά έχει αναφέρει το 500 σαν αριθμό, εγώ έλεγα πριν φτάσουμε εδώ ότι θα ήταν καλά να είμαστε στα 400 αλλά τα 500 είναι ένας καλός αριθμός ο οποίος η αλήθεια είναι ότι δεν σε διασφαλίζει ότι αν ανοίξεις και είσαι τελείως ελεύθερος χωρίς καμία προσοχή δεν θα συμβεί τίποτα αλλά βοηθά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τον εμβολιασμό, ο καθηγητής ανέφερε: «Προσπαθούμε και εμείς να πειραματιστούμε με διαφορετικά σενάρια ακριβώς για να δώσουμε την πληροφορία στις αρχές να σχεδιάσουμε με τον πιο αποδοτικό τρόπο τη διαδικασία του εμβολιασμού. Προφανώς ο εμβολιασμός είναι λύση στο θέμα».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές, απάντησε: «Αν καταφέρουμε πραγματικά να πάμε στα 500 κρούσματα μέσα στις γιορτές λογικά θα πέσουν και κάτω από τα 500 μέχρι να ανοίξουν. Τι διαφορά κάνει αυτό, όχι ότι δεν θα ξαναυπάρξει διασπορά αλλά ξεκινώντας από πολύ λίγο είναι σαν να μειώνεις τις πιθανότητες οπότε ναι τότε μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία μετά τις γιορτές. Μπορούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα αν το κάνουμε βλέποντας μπροστά».