Τη νέα παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, όπως άλλωστε αναμενόταν, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως είπε, παρατηρείται μεν μια σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν από Δευτέρα

Κατ’ εξαίρεση, από τις 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και η πώλησή των ειδών αυτών από τα σούπερ-μάρκετ.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, όπως έκανε γνωστό νωρίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης είχε αποκαλύψει πως εξετάζονται όλα τα σενάρια για το ανοιγμα των καταστημάτων, με προτεραιότητα τα εποχικά καταστήματα και τα καταστήματα παιχνιδιών.

Τι θα γίνει με κομμωτήρια και καταστήματα λιανικής πώλησης

Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει τα καταστήματα λιανικής πώλησης και τα κομμωτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ανακοινώθηκε το lockdown, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει διήμερη παράταση στα κομμωτήρια, τα οποία δούλεψαν και το Σαββατοκύριακο 7-8 κι έκλεισαν τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τα κομμωτήρια συγκεκριμένα, συζητείται να ανοίξουν τις επόμενες μέρες με σχέδιο που θα αποτρέψει τον όποιο συνωστισμό και αυστηρά μέτρα, με λίγο κόσμο και αποστάσεις.

Για το λιανικό εμπόριο έχει πέσει στο τραπέζι να ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα και έπειτα τα εμπορικά κέντρα, με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Μετά τις γιορτές τα σχολεία

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί, τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πιθανότερο σενάριο είναι επαναλειτουργήσουν μετά τις γιορτές και όλα μαζί - Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Γυμνάσια, Λύκεια, με στόχο να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού λόγω της αυξημένης κινητικότητας που υπάρχει όταν είναι ανοιχτά.

Δύσκολα θα ανοίξει η εστίαση

Πολύ δύσκολα να ανοίξει η εστίαση πριν τις γιορτές. Φαίνεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές διότι φοβούνται ότι η αύξηση  της κινητικότητας μαζί με την εστίαση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και εξάπλωση του κορωνοιου. 

Κλειστά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα 

Τέλος, όπως αποκάλυψε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά για αρκετό καιρό ακόμα και μέχρι να έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας. Παράλληλα, η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων από το 2021 κάτι που φαίνεται αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό σενάρια.