«Τα 2.199 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες ήταν έκπληξη καθώς ανέμενα κάτω από 1.600 μολύνσεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Mea culpa’’ με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης λέγοντας πως «εάν τις επόμενες ημέρες συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός θα είναι κάτι πολύ ανησυχητικό».

Ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την ελπίδα να πρόκειται για στατιστική ανωμαλία για το πώς κατανέμεται στο χρόνο η συσσώρευση των τεστ.

Ακόμη ανέφερε πως «ο εμβολιασμός για τον κοροναϊό είναι προαιρετικός».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μανώλη Δερμιτζάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τα πρόβληματα με το εμβόλιο που αντιμετωπίζει η Ελβετία σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε: «Σε τέτοιου είδους καταστάσεις όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και υπάρχουν και χρονοδιαγράμματα τα οποία είναι πιεστικά το ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται τα εμβόλια και η διανομή των εμβολίων και η χορήγηση θα γίνει με συντονισμένο τρόπο με την ΕΕ ουσιαστικά είναι μια περιοχή ενός πού δυνατού κράτους όπως ειναι η ΕΕ. Επομένως αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα γιατί οικονομικά και σε θέμα προτεραιότητας παραγωγής εμβολίων η ΕΕ είναι πολύ πιο μπροστά από μια μικρή χώρα όπως είναι η Ελβετία. Ενώ συζητάει η υπόλοιπη Ευρώπη πότε θα γίνουν τα εμβόλια εδώ πέρα δεν γίνεται καμία συζήτηση, υπάρχουν κάποια συμβόλαια που έχουν γίνει αλλά δεν έχει γίνει κάποια σχέδιο οργανωμένο ακόμα και ο κύριος λόγος είναι ότι είναι μια μικρή χώρα οικονομικά πολύ δυνατή αλλά σε έναν συναγωνισμό και ανταγωνισμό για τέτοια θέματα όπως του εμβολίου είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία στις εταιρείες αυτές. Εδώ στην Ελβετία είμαστε πιο πίσω, δεν ξέρουμε πότε θα εμβολιαστούμε, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ακόμα».

Για τον αριθμό των κρουσμάτων, ο καθηγητής Γενετικής ανέφερε:  «Ο αριθμός των κρουσμάτων που βγήκε χθες ήταν μια έκπληξη για μένα, και δεν τον συγκρίνω με το Σαββατοκύριακο, τον συγκρίνω με τους αριθμούς της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτός ο 2.200 είναι έκπληξη, είναι κάτι περίεργο περίμενα πιο χαμηλά και από 1600. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί σήμερα και αύριο ότι είναι τέτοιος αριθμός πραγματικά, είναι πολύ ανησυχητικό και δεν είναι μόνο ανησυχητικό με την έννοια ότι δεν πέφτουν τα κρούσματα αλλά δείχνουν και ανοδική τάση. Έχω μια ελπίδα ότι αυτή δεν είναι πραγματική αύξηση και ότι είναι μια στατιστική ανωμαλία με βάση το πώς κατανέμεται στο χρόνο η συσσώρευση των τεστ. Εάν είναι στατιστική ανωμαλία και όντως πάμε στα 1.500 -1.400 κρούσματα σιγά-σιγά πιστεύω ότι μπορούμε να ανοίξουμε σε περίπου μια εβδομάδα».

Για το εμβόλιο, επισήμανε: «Ο τρόπος, η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να το βλέπει κανένας είναι όχι τόσο πολύ περιορισμός της ελευθερίας γιατί αυτός ήδη υπάρχει, η παρουσία του κορονοϊού μας έχει φέρει τον περιορισμό της ελευθερίας, η απελευθέρωση από αυτόν τον περιορισμό είναι το εμβόλιο. Επομένως με τις συνθήκες που βρισκόμαστε είναι ένα κίνητρο, είναι ένα κίνητρο με την έννοια την πρακτική ότι ανοίγουνε δρόμοι και δυνατότητες τις οποίες δεν τις έχουμε αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να θεωρούμε ότι από τη στιγμή που η πανδημία δεν ελέγχεται η πραγματικότητα η τωρινή είναι η κανονικότητα μας εν καιρώ πανδημίας επομένως το εμβόλιο μας δίνει ελευθερίες, συγχρόνως το γεγονός ότι τα εμβόλια αυτά έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα το κάνει όχι μόνο ένα θετικό κίνητρο για την κοινωνία που είναι επομένως ένα στοιχείο που πρέπει να το ενθαρρύνουμε για να βοηθάμε ανθρώπους οι οποίοι δεν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο λόγω ανοσοκαταστολής ή άλλων προβλημάτων αλλά είναι και προσωπικό κίνητρο. Γιατί ένα εμβόλιο που έχει αποτελεσματικότητας 90% ή 95% δίνει μεγάλη προστασία σε αυτόν που το κάνει. Ένα μεγάλο μέρος των αντιεμβολιαστικών κινημάτων έχει στηριχτεί στο επιχείρημα ότι δεν θα κάνω ένα εμβόλιο που έχει αποτελεσματικότητα 50-60% επομένως δεν μου προσφέρει εμένα καλή κάλυψη μόνο και μόνο για να προσφέρω στην κοινωνία. Αυτό το επιχείρημα καταρρέει σε αυτά τα εμβόλια γιατί έχει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα».

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να υπάρχει η ελευθερία της επιλογής ποιας εταιρείας το εμβόλιο θα κάνει κανείς, απάντησε: «Υπάρχουν τρία επίπεδα, το πρώτο επίπεδο είναι αν είναι διαφορετική ασφάλεια . Η απάντηση είναι όχι. Η ασφάλεια είναι τόσο υψηλή που αν μιλάει κάποιος για αν η πιθανότητα παρενέργειας 1 στο εκατομμύριο ή 1 στα 2 εκατομμύρια δεν νομίζω ότι είναι στοιχείο επιλογής. Δεύτερο είναι η αποτελεσματικότητα. Η αποτελεσματικότητα είναι επίσης υψηλή για όλα , επομένως δεν έχει τεράστια διαφορά το ένα από το άλλο. Το τρίτο στοιχείο το οποίο μπορεί να υπάρχει αλλά δεν ξέρουμε ακόμα γιατι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν μελέτες, είναι εάν κάποιο εμβόλιο έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε κάποια κατηγορία ανθρώπων είτε αυτό είναι θέμα ηλικίας είτε είναι θέμα ασθένειας είτε είναι θέμα γενετικό σε σχέση με κάποιο άλλο. Αυτό δεν το ξέρουμε και δεν το ξέρουμε διότι για να γίνουν τέτοιες μελέτες θα πρέπει να έχουμε εκατομμύρια ανθρώπων και να μελετήσουμε εκ των υστέρων την αποτελεσματικότητα. Μπορεί να γίνουν αυτές οι μελέτες σε αυτή τη φάση όμως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας δίνει διαφορετικότητα σε καμία από τις τρεις κατηγορίες και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος».

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα εξαλειφθεί ο covid 19, απάντησε: «Ότι ο ιός θα υπάρχει και θα κυκλοφορεί και θα μας δίνει διαφορετικά στελέχη κάθε μερικά χρόνια και ίσως να χρειάζεται και ένα κύμα εμβολιασμού ναι, μπορεί να το έχουμε αυτό. Αυτό όμως που ουσιαστικά θέλουμε να πετύχουμε τώρα είναι μια αρχική, πρώτη, σοβαρή διαχείριση. Και αυτή η διαχείριση γίνεται με το να χτίσουμε ανοσία σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη».

Ερωτηθείς αν είναι σωστή η προαιρετικότητα του εμβολίου, ο κ. Δερμιτζάκης απάντησε: «Ναι είναι σωστή διότι η λογική δεν είναι να υποχρεώσουμε κάποιον να το κάνει, η λογική είναι να πείσουμε κάποιον να το κάνει και να συμμετέχει ως υπεύθυνος πολίτης με την ίδια λογική που ζητάμε και για τα μέτρα».

«Αρχίζουμε να συζητάμε με στοιχεία. Είναι από τις λίγες φορές που λύνουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα με στοιχεία παρά με πολιτικές και με εντυπώσεις και με συναισθηματισμούς. Εγώ πιστεύω ότι η φύση αυτής της κρίσης θα μας βγάλει από την άλλη πλευρά με καλύτερα στοιχεία δηλαδή αυτό που ελπίζω ότι θα έχουμε evidence based policy, το χρησιμοποιούμε αυτό για την ιατρική αλλά νομίζω ότι πρέπει και η πολιτική να μπει και σιγά –σιγά αναγκάζεται να μπει, για την πανδημία το έκανε και πιστεύω ότι θα το κάνει και σε άλλους τομείς, να μιλάμε με επιστημονικά στοιχεία , με συγκεκριμένα στοιχεία, με δεδομένα για το πώς παίρνουμε το επόμενο βήμα. Αυτό το evidence based policy για μένα είναι σημαντικό να το βάλουμε την ατζέντα, έχει μπει με την πανδημία διότι είναι υποχρεωτικό, ελπίζω να μπει και σε άλλους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.