Την αισιόδοξη εικόνα που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες, αναχαίτισε η ανακοίνωση των χθεσινών 2.199 κρουσμάτων, αριθμός σαφώς αυξημένος εν συγκρίσει με αυτούς που παρατηρήσαμε Δευτέρα και Τρίτη. Οι 111 θάνατοι και οι 596 διασωληνωμένοι αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στη χώρα είναι δραματικότερη από ποτέ. Οι κλίνες ΜΕΘ καλύπτονται με το που αδειάσουν ενώ η πληρότητα αυτών αγγίζει και το 100% σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Η άρση του lockdown αναμένονταν να συμβεί τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, παρόλα αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως φαίνεται δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση των μέτρων. Μια σταθεροποίηση στα 400 – 500 κρούσματα ημερησίως είναι μακριά, για αυτό και οι ειδικοί συμφωνούν σε νέα παράταση του lockdown.

Ο αλγόριθμος για την επαναλειτουργία σχολείων – λιανεμπορίου – εστίασης, που προετοιμάζεται τόσο καιρό, παίρνει τη μία αναβολή μετά την άλλη, αλλά όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί είναι έτοιμος για να τεθεί σε εφαρμογή όταν η επιδημιολογική καμπύλη επιπεδωθεί.

Καθώς τα μέτρα προστασίας φαίνεται να λειτουργούν με αργούς ρυθμούς, μη επιτρέποντας μια σωστή διαχείριση της πανδημίας, η μοναδική ελπίδα για την έξοδο από την υγειονομική κρίση είναι η κυκλοφορία του εμβολίου. Μάλιστα, το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech πήρε έγκριση για χρήση στη χώρα και οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, άρα θα έχουμε και την έξοδο από την κρίση του κοροναϊού.

Πέτσας: Απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου για άρση του lockdown

Παράταση του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο MEGA.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι τα δεδομένα της πανδημίας αυτή τη στιγμή μας δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία , όπως ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών ενώ την ίδια στιγμή, σημείωσε, αυξάνει ο αριθμός των απλών κενών κλινών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κοροναϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .

Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου και η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες.


Ασφαλώς δεν μπορεί να αρθεί το lockdown, τουλάχιστον κατά μαζικό τρόπο όσο τα νούμερα είναι τόσο πολύ ψηλά, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.199 νέα κρούσματα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την αγωνία του για την κατάσταση σημειώνοντας ωστόσο να μας πιάσει «μαύρη απελπισία» για μια κακή ημέρα.

Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παράταση του απαγορευτικού έως τις 14 Δεκεμβρίου, απάντησε ότι δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως δεν θα υπάρξει μαζικό και ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς. Εξήγησε ότι η σκέψη της κυβέρνησης είναι πως θα μπορέσει να αποσυμπιέσει το σύστημα χωρίς να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.

Εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα εποχικά είδη που πουλάνε χριστουγεννιάτικα είδη και παιχνίδια και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατό σενάριο, αλλά οι αποφάσεις είναι δύσκολες, «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση όπως από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ακούει τους ειδικούς καθώς η ανθρώπινη ζωή προηγείται και πως εάν το πουν οι ειδικοί δεν θα αρθούν οι περιορισμοί τα Χριστούγεννα.

Σχετικά με την κριτική περί καθυστέρησης στην λήψη περιοριστικών μέτρων, τόνισε ότι ο καθένας μπορεί να το παίζει «μετά Χριστόν προφήτης» και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν τέτοιες εισηγήσεις από τους ειδικούς. Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις παραγόντων της Θεσσαλονίκης όπως ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος κ. Ζέρβας απάντησε ότι «σε εμένα δεν έκανε καμία τέτοια πρόταση, κανένας από αυτούς που αναφέρατε».

Τα τέσσερα «κλειδιά» για το άνοιγμα της χώρας

Τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο είναι πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους αναφορικά με την επόμενη μέρα, μετά και την εισήγηση του πρωθυπουργού να αποφευχθούν οι ημερομηνίες. Άπαντες πλέον επαναλαμβάνουν πως οι ημερομηνίες αποτελούν δευτερεύον θέμα, αφού ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογούνται στις καθημερινές πλέον συσκέψεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Oι βασικές παράμετροι που θα συνυπολογιστούν είναι τέσσερις:

  1. Πίεση στο σύστημα υγείας
  2. Ημερήσια κρούσματα
  3. Εισαγωγές – εξιτήρια στα νοσοκομεία
  4. Δείκτης θετικότητας

Τα κομμωτήρια θα ανοίξουν σύντομα

Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι ακόμη είναι υπό εξέταση η σειρά με την οποία θα ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση ενώ άφησε «παράθυρο» να βγει το λουκέτο σύντομα από τα κομμωτήρια.


Για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε ανησυχητική, μίλησε στο MEGA, καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων, είναι ανησυχητικός, καθώς φαίνεται πως η πορεία της πανδημίας πηγαίνει «προς τα πίσω». «Αν διατηρηθεί αυτός ο αριθμός θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Ελπίζω ότι δεν θα διατηρηθεί, καθώς τότε το lockdown δεν δουλεύει τόσο καλά όσο νομίζουμε» εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης.

Να δούμε το εμβόλιο ως περισσότερες ελευθερίες

Ακόμα, αναφερόμενος στο εμβόλιο, εξήγησε ότι δεν θα πρέπει να το δούμε ως περιορισμό των δραστηριοτήτων, αλλά ως περισσότερες ελευθερίες. Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι είναι πολύ λογική η ιδέα για τη θέσπιση του «διαβατηρίου εμβολίου» στο σημείο που βρισκόμαστε, ενώ τόνισε πως θα μπορεί να κριθεί αναγκαίο σε πολλές δραστηριότητες που έχουν τον κίνδυνο υπεμετάδοσης, όπως μπορεί να είναι τα σχολεία ή τα πολυκαταστήματα.


«Εάν κάποιος επιλέξει να μην το κάνει, τότε δεν θα μπορεί να έχει όλες τις ελευθερίες» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης, που ανέφερε ότι θα μπορούσε θεωρητικά να εμβολιαστούν και τα παιδιά.


«Όταν είδα τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με εξέπληξαν, γιατί δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα. Υπήρχε μια καθοδική πορεία. Έχω μια ελπίδα, επειδή έγιναν πολύ λίγα τεστ τη Δευτέρα και όταν κάνεις λίγα τεστ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας, όταν αφήσεις πολλούς που δεν τους έχεις τεστάρει και τους μεταφέρεις την επόμενη μέρα, μπορεί προσωρινά να αυξηθεί ο αριθμός, γιατί έρχεται ένα επιβαρυμένο τμήμα του πληθυσμού. Είναι μια στατιστική ανωμαλία. Τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ χθες 30.000», επισήμανε αι συμπλήρωσε ότι η καταγραφή των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας. «Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, εάν αυτό συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι ανησυχητικό. «Αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δε γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές. Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν. Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700. Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε. Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000 θα ανησυχήσω περισσότερο», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται, αν και ήδη παρατηρείται μια πολύ μικρή πτώση στους διασωληνωμένους. «Είναι ένας περίεργος δείκτης, γιατί δεν ανακοινώνονται οι νέοι διασωληνωμένοι, αλλά ο συνολικός αριθμός τους. Επομένως δεν ξέρουμε ποιος μπήκε και ποιος βγήκε για να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρυθμός προσθήκης. Επειδή λοιπόν συσσωρεύονται, δεν μπορούμε να καταλάβουμε με τα στοιχεία που έχουμε πόσες είναι οι καινούριες διαωληνώσεις», κατέληξε.

Την ίδια ώρα ο Σκυλακάκης αναφέρει σε συνέντευξη στα Παραπολιτικά ότι από τον Μάϊο η πανδημία θα ηττηθεί και επιστρέφουμε στην κανονικότητα.