«Έχει προχωρήσει γρήγορα για το λόγο ότι έχουν επενδυθεί πάρα πολλά λεφτά και υπάρχει πολύς κόσμος που νοσεί άρα υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι ως εθελοντές να συμπεριληφθούν στην μελέτη, δεν έχει προχωρήσει γρήγορα κάνοντας κάποιες εκπτώσεις στα συστήματα ασφαλείας».

Αυτό δήλωσε μιλώντας Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος ελληνικής εταιρείας φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ερωτηθείς τι θα απαντούσε σε αυτούς που κρατούν επιφυλάξεις για το θέμα του εμβολιασμού.

«Έχουν ενταχθεί σε αυτά τα δύο εμβόλια που κατά πάσα πιθανότητα θα φτάσουν και στην Ελλάδα πάνω από 80 χιλιάδες άνθρωποι στην μελέτη και έχουν λάβει το εμβόλιο για τουλάχιστον 2-5 μήνες άρα ότι ήταν να συμβεί αρνητικό σε θέμα ασφάλειας θα είχε εκδηλωθεί. Δεν έχει βγει τίποτα σοβαρό πέρα από τα συνηθισμένα που έχουμε με τα εμβόλια και της γρίπης λίγο πυρετό ίσως σε κάποιους, λίγη κούραση...», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητούμε την ασφάλεια, είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος που έχουμε από την πιθανότητα να προσβληθούμε από τον ιό και να νοσήσουμε», διευκρίνισε ο ίδιος.

Με αφορμή τη δήλωση του υπουργού ότι το σύνολο του πληθυσμού μπορεί να έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε: «Αυτό εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και από τη στιγμή που θα έρθουν τα εμβόλια από την ικανότητα των αρχών να προωθήσουν και να εμβολιάσουν τον κόσμο και τρίτον, από την ανταπόκριση των ανθρώπων στο να εμβολιαστούν. Αν όλα αυτά πάνε καλά θα μπορούσε θεωρητικά μέχρι το καλοκαίρι να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Έλληνες. Είναι το αισιόδοξο σενάριο αυτό, δεν είναι αδύνατο».

Ερωτηθείς για τις απαιτήσεις κάποιων αεροπορικών εταιρειών για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πελατών τους, απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι πιθανό να το δούμε και ίσως είναι ένας τρόπος για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κάποιας μορφής κανονικότητα στο διάστημα μέχρι να έχουμε ανοσία της αγέλης δηλαδή να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που πιθανόν να αργήσει. Πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για να προστατευτούν αυτοί που έχουν εμβολιαστεί και να επανέρθουμε σε μια κανονικότητα άρα αυτός είναι ένας τρόπος».

«Το εμβόλιο είναι ακόμα πιο ασφαλή γιατί δεν δίνουμε ούτε ιό εξασθενημένο, ούτε ιό νεκρό, ούτε κομμάτι του ιού, ούτε κάποιον άλλο ιό που μεταφέρει το γονίδιο της πρωτεΐνης που μας ενδιαφέρει, δίνουμε μόνο τις πληροφορίες με τη μορφή του MRNA για να συνθέσει το κύτταρο την πρωτεΐνη ακίδα την οποία αναγνωρίζει ο οργανισμός, παράγει αντισώματα και όταν εμφανιστεί ο κορονοϊός έχει ήδη τα αντισώματα έτοιμα», υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Το MRNA δεν πηγαίνει στον πυρήνα, δεν επηρεάζει το DNA, πηγαίνει στο κυτταρόπλασμα και παράγει την πρωτεΐνη άρα ο φόβος πολλών ανθρώπων ότι αυτό με κάποιο τρόπο επηρεάζει το DNA δεν εδράζεται πουθενά. Είναι μια τεχνολογία που είναι ακόμα πιο ασφαλής. Το πρόβλημα που τόσα χρόνια δεν είχαμε τέτοια εμβόλια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο αυτό το μόριο, το MRNA, που είναι ασταθές, ζει ελάχιστα λεπτά να το βάλεις μες το κύτταρο. Εκεί ήταν η τεχνική δυσκολία να μπει και να φτάσει εκεί που πρέπει και να συνθέσει τη πρωτεΐνη από τη στιγμή που αυτό το πετύχαμε είναι αναμενόμενο να είναι και πολύ αποτελεσματικό και πολύ ασφαλές», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η συζήτηση που γίνεται για το θέμα των εμβολίων, ανέφερε: «Με προβληματίζει και νομίζω ότι πληρώνουμε το τίμημα της αδράνειας που είχαμε και σαν ιατρική κοινότητα και σαν κοινωνία σε όλες αυτές τις ψευτο-θεωρίες και στους ψευτοεπιστήμονες που τους ανεχόμασταν, όλους αυτους τους ανθρώπους που για τα δικά τους συμφέροντα αρχίζουν και κυκλοφορούν διάφορες περίεργες θεωρίες».

«Τους ανεχόμασταν, τους θεωρούσαμε γραφικούς βλέπουμε όμως ότι έχουν κάνει αρκετή ζημιά, έχουν διεισδύσει πολύ στην κοινωνία και τώρα είναι ένας τιτάνιος αγώνας να καταφέρουμε να επαναφέρουμε τον κόσμο να πιστεύει στην επιστήμη και να ακολουθήσει τις οδηγίες για το δικό του καλό γιατί όποιος δεν εμβολιάζεται ο ίδιος παραμένει σε κίνδυνο να μολυνθεί και να νοσήσει σοβαρά», κατέληξε.