«Αυτή τη στιγμή ως γιατροί θα προσφέρουμε πολύ κακή υπηρεσία αν κάνουμε τη ‘’χάρη’’ σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και για συναισθηματικούς ή άλλους λόγους την επιτρέψουμε πρόωρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Αγγελική Καρδιόλακα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Διότι έχουμε 600 ανθρώπους διασωληνωμένους στην εντατική, ο αριθμός είναι τεράστιος, ξεπερνά τα σύνολο των κρεβατιών που διέθετε η χώρα μας πριν από ένα χρόνο, είναι εντελώς οριακός και εάν έχουμε οποιαδήποτε υποτροπή αυτής της καταστάσεως λόγω μιας πρόωρης άρσης των μέτρων τότε θα έχουμε προκαλέσει την απόλυτη τραγωδία», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι «οι αριθμοί μας δείχνουν ότι μόνο όταν έκλεισαν και τα Δημοτικά σχολεία αρχίσαμε να βλέπουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα στο σύνολο της πανδημίας και αυτή είναι εμπειρία και άλλων χωρών αυτό λένε οι αριθμοί με μια πολύ πρόχειρη αρχική ανάλυση».

«Θα πρέπει να υπάρξει μια ανάλυση και συγκριτική του Μαρτίου με τον Νοέμβριο κατά πόσο συνέβαλε το κάθε μέτρο στον περιορισμό της πανδημίας και στην συνέχεια να απαντήσουμε τι πρέπει να γίνει με το κάθε τμήμα της δραστηριότητας μέσα στα οποία βρίσκονται και τα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι οριακή σε όλη τη χώρα απλώς έχει βρεθεί έξω από το όριο στη Βόρειο Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Όταν τα κρεβάτια της εντατικής έχουν πληρότητα που ξεπερνά το 80% στο σύνολο της χώρας πουθενά δεν είμαστε σε ασφαλή περιοχή. Όλη η χώρα βρίσκεται σε σημείο συναγερμού», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ερωτηθείς από ποια νούμερα και κάτω θα μπορούμε να λέμε ότι βγήκαμε από την κατάσταση συναγερμού, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε: «Θα πρέπει να δούμε τους ανθρώπους που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι να είναι διψήφιος αριθμός. Αυτός ο αριθμός για να νιώσουμε ασφαλείς στο να κάνουμε το επόμενο βήμα πρέπει να είναι διψήφιος».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μετά τις γιορτές θα έρθει και τρίτο κύμα της πανδημίας, ανέφερε: Η χαλάρωση των μέτρων σημαίνει αυτόματα κυκλοφορία του ιού και από το πόσο συνεπείς θα είμαστε στην τήρηση των μέτρων που θα προβλέπονται σε εκείνη τη φάση, τόσο μικρότερη θα είναι και η κυκλοφορία του ιού αλλά χαλάρωση των μέτρων και μείωση της κυκλοφορίας του ιού αυτό είναι φενάκη, δεν πρέπει να το πιστεύουμε. Εάν τα μέτρα χαλαρώσουν πολύ πρόωρα δεν θα μιλούμε για τρίτο κύμα, θα μιλούμε για υποτροπή του δευτέρου κύματος».

«Εάν καταφέρουμε το κύμα αυτό να το σβήσουμε και να το πάμε πολύ χαμηλά τότε βεβαίως αν ξαναπαρουσιαστεί, το οποίο δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει και είναι και πιθανό, τότε θα μιλήσουμε για τρίτο κύμα για το οποίο μιλούμε όλοι στον κόσμο», δήλωσε επιπρόσθετα.