Την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου, σε κακούργημα, μετά τα νέα συγκλονιστικά που έχουν προκύψει για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ζητάει η Βαρβάρα Βουκάκη- Φύτρου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους μεταξύ των οποίων και τρία μέλη της οικογένειας της. Στην αίτηση της, η οποία κατατέθηκε δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της Βασίλη Καπερνάρου, η κυρία Βουκάκη-Φύτρου, καταλήγει «έχει αποδειχθεί πλήρως από δημόσια έγγραφα και μάρτυρες, ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν αρκετές ώρες πριν την έναρξη της πυρκαγιάς για: α) τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, β) την επικινδυνότητα της κατάστασης, γ) τις γεωγραφικές συνθήκες και δ) τις δυνατότητες τους για πρόληψη και κατάσβεση, αλλά δεν έδρασαν αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα.Άλλωστε από την ΥΕΜΠΣ απογειώθηκαν με τις ίδιες ανωτέρω συνθήκες τρία (3) ελικόπτερα για την Κινέτα. Δεν απογειώθηκε όμως κανένα για το Μάτι. Σήμερα, μετά και από τα ανωτέρω περιγραφόμενα νέα στοιχεία, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά την ανάκριση, οφείλετε να τα ανακοινώσετε εκ νέου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, αναμένοντας πλέον να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της, αφού δυστυχώς μέχρι σήμερα αρνείται…!».

«Πλαστογράφησαν το ημερολόγιο»

Στην αίτηση γίνεται επίκληση δύο νέων καταθέσεων που δόθηκαν στον ανακριτή στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, στελεχών της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές προκύπτει ότι υπάρχει μία «ψευδής» καταγραφή στο ημερολόγιο. Από τις δύο καταθέσει, όπως αναφέρεται στην αίτηση, ότι «κάποιος τρίτος προέβη στην αναγραφή (προφανώς σε μεταγενέστερο χρόνο της συγγραφής του ημερολογίου) της συγκεκριμένης φράσης, σχεδόν πάνω στην υπογραφή του μάρτυρα Ν. Η πλαστογραφημένη αναγραφή δεν θα είχε νομικό ενδιαφέρον στην έρευνά Σας, εάν δεν ήταν ψευδής και δεν συνεπαγόταν έννομες συνέπειες τόσο για τον πλαστογράφο, όσο και για τον Διοικητή της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος (αν δεν είναι το αυτό φυσικό πρόσωπο), Γ.Π., ο οποίος βεβαίωσε μεταγενέστερα το γνήσιο της υπογραφής των αναγραφόμενων στο ημερολόγιο της Υπηρεσίας.

Εάν ήθελε θεωρηθεί αληθές, ότι προέβη η ΥΕΜΠΣ σε 37 ρίψεις, διά των ελικοπτέρων της στην πυρκαγιά στο Μάτι την 23.7.2018, τότε ο κατηγορούμενος Γ.Π. (παρόλο που ξεναγούσε εκείνες τις τραγικές ώρες την νεαρά επισκέπτριά του) υπήρξε καθόλα επιμελής στην άσκηση των καθηκόντων του. Εάν όμως ήταν έτσι, τότε γιατί αυτό δεν επιβεβαιώνεται από έναν έστω μάρτυρα, παρά διαψεύδεται από όλους; Προσήλθαν ενώπιόν Σας δεκάδες μάρτυρες Πυροσβέστες, οι οποίοι κατέθεσαν, ότι όχι μόνον δεν έγιναν ρίψεις, αλλά και ότι δεν τους δόθηκε εντολή απογείωσης εκείνες τις ώρες από την ΥΕΜΠΣ και τον διοικητή της.

Η αναφορά στο ημερολόγιο είναι ψευδής. Είναι ψευδές ότι έγιναν 37 ρίψεις. Είναι ψευδές ότι ο Γ. Π. κατά τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς, ασχολήθηκε με την κατάσβεση του μετώπου. Η αλήθεια είναι ότι πλαστογράφησε ο Π. ή ο εντεταλμένος του το ημερολόγιο της ΥΕΜΠΣ, προκειμένου να δημιουργήσει ενώπιόν Σας την ψευδή εντύπωση, ότι ουδόλως επέδειξε δόλια συμπεριφορά και ότι αδιαφόρησε να ασκήσει τα καθήκοντά του. Όμως, οι μόνοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την τήρηση του ημερολογίου ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ κατηγορηματικώς, ότι ανέγραψαν την συγκεκριμένη φράση».

Στην αίτηση της κυρίας Βουκάκη-Φύτρου η οποία έχασε κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι την οικογένεια της, επισημαίνεται επίσης, πως «Ο Π. δεν έδωσε εντολή απογείωσης αν και γνώρισε την επικινδυνότητα της κατάστασης! Ακόμη και ο ίδιος θα μπορούσε με συγκυβερνήτη τον παρευρισκόμενο εκείνη την ημέρα αξιωματικό της ΠΣ (λόγω επιφυλακής) να απογειώσουν ένα εκ των δύο ελικοπτέρων τύπου ΒΚ που κρατούσε καθηλωμένο στην ΥΕΜΠΣ. Αντ’ αυτού όχι μόνον δεν εκτέλεσε το υπηρεσιακό του καθήκον, αλλά εγκατέλειψε την υπηρεσιακή και νευραλγικότατη για εκείνες τις στιγμές θέση του, καθότι εγκαταλείποντας και την μονάδα του, άφησε αυτήν ακέφαλη πάνω από δύο ώρες. Την εγκατάλειψη αυτή γνώριζαν και αποδέχτηκαν, διά της σιωπής τους, οι συνάδελφοί του και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι. Γι’ αυτό ουδείς έως σήμερα αρμόδιος αιτήθηκε να μελετήσει το περιεχόμενο των καμερών της ΥΕΜΠΣ και των γύρω χώρων, όπως αιτούμαι επανειλημμένως».

Όπως τονίζεται στην αίτηση συγκεκριμένα στοιχεία, από τα οποία στοιχειοθετούνται οι κακουργηματικές διωκόμενες πράξεις, δεν υπήρχαν στη ποινική δικογραφία της υπόθεση έως τις 13 Αυγούστου 2020, όταν και απορρίφθηκε το προηγούμενο αίτημα του ανακριτή για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου.

«Το Σινούκ απογειώθηκε στις 18.10»

Στην αίτηση γίνεται επίσης επίκληση των καταθέσεων που δόθηκαν στον ανακριτή και από τις οποίες προκύπτει πως «η ώρα απογείωσης του μοναδικού Σινούκ ήταν η 18:10μμ της 23.7.2018 και όχι η 17:00μμ, που ψευδώς αναγράφεται στο ημερολόγιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η αληθής ώρα απογείωσης αναγράφεται στο ημερολόγιο του ΓΕΕΘΑ της 23.7.2018, όπου αναφέρεται ως ώρα απογείωσης η 18:10μμ από το αεροδρόμιο Μεγάρων».

«Να ασκηθεί κακουργηματική δίωξη»

Από όλα τα παραπάνω, η κυρία Βουκάκη-Φύτρου καταλήγει στην αίτηση της «τα ανωτέρω στοιχεία ουδόλως προϋπήρχαν στην ποινική δικογραφία. Ουδόλως έχουν ληφθεί υπόψη της Εισαγγελίας, προκειμένου να αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των μελών του ΠΣ και του ΕΣΚΕ για νέα αδικήματα κακουργηματικής μορφής. Ανακαλύφθηκαν μετά από δικές Σας ανακριτικές πράξεις και μετά από την παντελώς αναιτιολόγητη άρνηση της Εισαγγελίας στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Ένεκα τούτων, οφείλετε κ. Ανακριτά να ανακοινώσετε τα νέα στοιχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σύμφωνα με το άρθρο 250 παρ. 2 ΚΠΔ»