Ο Δήμος Πειραιά, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών συμμετείχε στη δράση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με σύνθημα «Έχεις Φωνή», για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας, φωτίζοντας σε χρώμα πορτοκαλί το Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι.

Η συγκεκριμένη κοινωνική δράση υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Be Secure – Feel Secure» στο οποίο είναι επικεφαλής εταίρος ο Δήμος Πειραιά και έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση της αστικής ασφάλειας μέσω της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής στην πόλη του Πειραιά.



Με τη συμβολική αυτή δράση, ο Δήμος Πειραιά στέλνει ένα κοινωνικό μήνυμα ευαισθητοποίησης για την ενδοοικογενειακή βία, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, καθώς και την ενθάρρυνση της κοινωνίας και των θυμάτων στην αναζήτηση υποστήριξης και στην καταπολέμηση του φόβου.

Με το μήνυμα «Δεν Είσαι Μόνη» σηματοδοτήθηκε η έναρξη της εκδήλωσης. Με αυτή την πρωτοβουλία, οι γυναίκες Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πειραιά, ανεξαρτήτως παρατάξεων, δηλώνουν παρούσες και ενωμένες στέλνοντας το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης σε όλες τις γυναίκες.

Η δράση πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλα τα μέτρα που έχουν συστήσει οι αρμόδιες αρχές για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, φωταγωγήθηκαν επίσης κτίρια και εμβληματικά σημεία και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και η Γέφυρα «Καλατράβα» στη λεωφόρο Μεσογείων. Επίσης, στη δράση συμμετείχε και η Περιφέρεια Αττικής με μήνυμα ευαισθητοποίησης στους 24 ηλεκτρονικούς πίνακες που διαθέτει στους δρόμους του λεκανοπεδίου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του τόνισε:

«Με τη φωταγώγηση του πέτρινου ρολογιού στο Πασαλιμάνι, ο Δήμος Πειραιά στέλνει το δικό του μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Κανενός είδους βία, είτε σωματική είτε λεκτική είτε ψυχολογική, δεν είναι αποδεκτή και όποιος υφίσταται μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να μιλάει. Για τον λόγο αυτό οφείλει η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ουσιαστική υποστήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Ο Δήμος Πειραιά, τόσο με τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, όσο και με τη νεοσύστατη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας θα είναι δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη υποστήριξης».

Η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας – Προβολής, Μ.Μ.Ε, Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών & Εθνικών Πόρων, κα. Ανδριάνα Ζαρακέλη, ανέφερε:

«Η οικογενειακή βία είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να αφορά όλους μας. Στον Δήμο Πειραιά είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ίσης μεταχείρισης και υποστήριξης των ευάλωτων συνανθρώπων μας, για τον λόγο αυτό και συμμετέχουμε στη δράση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το σύνθημα «Έχεις φωνή». Με τη φωταγώγηση ενός κεντρικού σημείου στην πόλη μας, του Ρολογιού στο Πασαλιμάνι, θέλουμε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα εν μέσω πανδημίας, ότι με τη σωστή ενημέρωση, την κατανόηση, την ενθάρρυνση προς αναζήτηση βοήθειας και την ενεργό υποστήριξη των θυμάτων, θα μπορέσουν να βοηθηθούν πραγματικά και ουσιαστικά, όσοι βιώνουν τέτοιες καταστάσεις».

Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) Πειραιά και Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κα. Κυριακή Μπουρδάκου σε δήλωσή της μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Με τη συμβολική φωταγώγηση του Πέτρινου Ρολογιού στο Πασαλιμάνι, ο Δήμος Πειραιά δείχνει για ακόμη μια φορά την ευαισθητοποίηση του σε κοινωνικά θέματα υποστηρίζοντας ένα ζήτημα τόσο επίκαιρο, εν μέσω πανδημίας, την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Ο Δήμος Πειραιά είναι πάντα δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη υποστήριξης και βοήθειας και αυτός είναι και ο στόχος του ΤοΣΠΠα Πειραιά, να αφουγκραζόμαστε το αίσθημα ανασφάλειας στην καθημερινότητα των συνανθρώπων μας και να προτείνουμε δράσεις και ενέργειες προς την αντιμετώπισή τους».

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Πειραιά κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος επεσήμανε:

«Εκπροσωπώντας τον νέο θεσμό της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Πειραιά ως πρόεδρος μαζί με όλα τα μέλη και τους συνεργάτες στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, θέλουμε με την παρουσία μας σε αυτήν τη συμβολική δράση για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας να δηλώσουμε ότι ο Δήμος του Πειραιά είναι στην πρωτοπορία με τον «Ξενώνα Φροντίδας Kακοποιημένων Γυναικών» αλλά η μεγαλύτερη αξία είναι στην ενημέρωση, την πρόληψη και την δυνατότητα επικοινωνίας. Ως νέος θεσμός με τη στελέχωση και τον εξοπλισμό που ο Δήμος θα μας παρέχει, δηλώνουμε παρόντες κι έτοιμοι να βοηθήσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις».

Η καθηγήτρια εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας και Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου Be Secure Feel Secure, κα. Χριστίνα Ζαραφωνίτου, σε δήλωσή της επεσήμανε:

«Η αναγκαιότητα μιας Παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, σημαίνει ότι οι λόγοι που υπαγορεύουν την ύπαρξή της συνεχίζουν να υφίστανται. Πολλά ευάλωτα θύματα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στο πλαίσιο της διεθνικής οργανωμένης εγκληματικότητας, ενώ αναβιώνουν ακραίες μορφές εγκληματικής βίας κατά των γυναικών που συχνά εκδηλώνονται εκεί που όλοι πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς, δηλαδή στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Απέναντι στις βάναυσες αυτές προσβολές των δικαιωμάτων των γυναικών που αποτελούν προσβολές των δικαιωμάτων του ανθρώπου, οι κοινωνικές απαντήσεις μπορούν και πρέπει να οργανωθούν γύρω από πολιτικές πρόληψης της βίας και της ανασφάλειας στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών, με σεβασμό στην αξία ανθρώπου που είναι η βάση του νομικού και πολιτικού πολιτισμού μας».

Οι γυναίκες του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά έστειλαν το δικό τους μήνυμα:

«ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ: Είμαστε τόσες πολλές οι γυναίκες που ερχόμαστε αντιμέτωπες με τη βία μόνο και μόνο επειδή γεννηθήκαμε γυναίκες.

Γυναίκες-μάνες, γυναίκες-κόρες, γυναίκες-σύζυγοι ή σύντροφοι, γυναίκες-εργαζόμενες, γυναίκες-επαγγελματίες, γυναίκες όμορφες και λιγότερο όμορφες, Ελληνίδες ή μετανάστριες, φτωχότερες ή πλουσιότερες.

Η ΒΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ: Η λεκτική ή ψυχολογική βία, η οικονομική εκμετάλλευση, η σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ: Διεκδικούμε την εξάλειψή του φαινομένου, γιατί είμαστε ακριβώς αυτό που είναι και οι άνδρες, άνθρωποι.

Και απαιτούμε να ζούμε με ισότητα και ισοτιμία, δικαιοσύνη, σεβασμό και αυτοσεβασμό, χωρίς καμία διάκριση, επιφύλαξη, αντίρρηση ή παρέκβαση.

Γιατί το φύλο μας μάς προσδιορίζει με τον τρόπο που η κάθε μία μας θέτει και κανείς άλλος».



Στη διάρκεια της τρίωρης εκδήλωσης παρευρέθηκαν οι γυναίκες Δημοτικοί Σύμβουλοι: κα. Ανδριάνα Ζαρακέλη, κα. Κυριακή Μπουρδάκου, κα. Αλεξάνδρα-Γερασιμούλα Τουμαζάτου, κα. Αντωνία Καρακατσάνη, κα. Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, κα. Σταυρούλα Μελά, κα. Ειρήνη Νταιφά , κα. Πασχαλίνα Καλαγιά , κα. Σούλα Λεωτσάκου και η κα. Λία Δρίτσα.



Στη δράση παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Πειραιά κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Γκερλές.