«Από αυτήν την εβδομάδα αναμένουμε σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, όχι όμως αυτή που περιμέναμε», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη εκτίμησε ότι «μετά από 10 ημέρες θα αξιολογηθούν οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις», ενω ανέφερε πως «οι μελέτες για τα λύματα είναι μια παράμετρος που βοηθάει».

Για τους εμβολιασμούς, η κ. Παγώνη είπε ότι «θα γίνει καμπάνια ενημέρωσης», σημειώνοντας ότι «οι πολίτες θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο».

Τέλος, ανέφερε ότι «μετά τις 30 Νοεμβρίου δεν θα ανοίξει τίποτα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ματίνας Παγώνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενη στη φαρμακευτική αγωγή που δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο, η κ. Παγώνη σημείωσε: «Νομίζω δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κάποιος με τι πρωτόκολλα δίνουνε στους ασθενείς. Να ξέρετε ότι η ομάδα που παρακολουθεί τον κάθε άρρωστο παρακολουθεί εξίσου είτε είναι επώνυμος είτε δεν είναι και δίνει την φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να δώσει. Εκεί έχει γίνει μια σύγχυση γιατί όταν ερωτήθηκα ξεκίνησε η ερώτηση «από πληροφορίες λέγονται» και απάντησα «από πληροφορίες αν λέγονται, βεβαίως υπάρχουν τα μονοκλωνικά που δόθηκαν στον Τραμπ αλλά έχουμε και εδώ μελέτες με μονοκλωνικά». Εννοούσαμε τα μονοκλωνικά που έχουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Τώρα η κα Κοττανίδου διευκρίνισε ότι δεν έχουν δοθεί αυτά τα μονοκλωνικά και είπε το θέμα της αγωγής, νομίζω ότι έχει τελειώσει».

Αναφερόμενη στα στοιχεία των μελετών για τα λύματα, δήλωσε: «Είναι και αυτή μια παράμετρος που βοηθάει άλλωστε όπως έχουμε πει περιμένουμε από αυτή την εβδομάδα να ξεκινήσει σταδιακή μείωση των κρουσμάτων χωρίς να αναφερόμαστε στους θανάτους και διασωληνώσεις γιατί έχει να κάνει με 15 μέρες πριν. Τα κρούσματα έχουν ξεκινήσει μια μείωση, βεβαίως δεν είναι μείωση φοβερή, είναι μείωση σταδιακή, μικρή. Θέλει υπομονή και παρακολούθηση.Σε 10-15 θα αποτυπωθεί στο θέμα των διασωληνωμένων όπως και των θανάτων».

Αναφορικά με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό, η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά επισήμανε: «Και με το θέμα των εμβολίων της γρίπης έτσι ξεκινήσαμε όμως σίγα-σιγά ο κόσμος με την ενημέρωση που γίνεται, πείθεται. Πέρυσι είχαμε ένα εκατομμύριο άτομα παραπάνω που έκαναν το εμβόλιο της γρίπης συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά . Επομένως με την ενημέρωση που θα ξεκινήσει να γίνει γρήγορα από τις αρχές Ιανουαρίου που πιστεύω ότι θα έχουμε το εμβόλιο στην Ελλάδα, τα πράγματα θα πάνε καλά. Απλώς δεν έχει ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης γιατί δεν έχουμε ακόμα το εμβόλιο στα χέρια μας. Σιγά σιγά νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά γιατί 9 μήνες τώρα έχει δει τι περνάει ο κόσμος που έχει νοσήσει από τη νόσο covid19, έχει δει τις διασωληνώσεις, έχει δει τους θανάτους και έχει δει τα κρούσματα άρα θα πεισθεί και θα εμπεδώσει το γεγονός του εμβολίου. Και μη ξεχνάμε ότι τα εμβόλια όταν τελειώσουν την τρίτη φάση και οι επιτροπές δώσουν το ok είναι ασφαλή. Καμία επιτροπή δεν θα διακινδύνευε να βάλει υπογραφή σε κάποιο εμβόλιο που δεν θα ήταν ασφαλές».

Αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, υπογράμμισε: «Η επιτροπή η οποία θα εισηγηθεί στην κυβερνηση θα αξιολογήσει τις παραμέτρους όλες και αυτό το κάνει κάθε μέρα βλέποντας πόσα είναι τα κρούσματα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, των νοσηλευομένων αφού λοιπόν τα αξιολογήσει αυτά, και βλέποντας με τι ρυθμό είναι η μείωση, θα κάνει τις προτάσεις. Πάντως για αυτή την εβδομάδα, 30 του μηνός δεν νομίζω ότι θα ανοίξει τίποτα γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων όπως φαίνεται είναι δύσκολος. Και το άνοιγμα των σχολείων στις 7 θα αξιολογηθεί δεν είναι τόσο εύκολο, όχι γιατί τα παιδιά μεταδίδουν, μεταδίδουν πολύ λιγότερο ειδικά τα παιδιά του Δημοτικού όμως είναι το θέμα των μετακινήσεων».