«Μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο, μπορεί και Σεπτέμβρη θα βρίσκεται στη ζωή μας η μάσκα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Αναφορικά με τον κοροναϊό, η κ. Παγώνη σημείωσε: «Δεν αμφισβητεί κανένας ότι είναι μια μάχη την οποία δίνουν αυτή τη στιγμή πρώτα οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή, έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό. Χρειάζονται βέβαια ενίσχυση γιατί πολλοί από τους υγειονομικούς είτε γιατρούς είτε νοσηλευτές έχουνε νοσήσει ή είναι σε καραντίνα οπότε το σύστημα πρέπει να ενισχυθεί γιατί μπροστά μας έχουμε ακόμα μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε και το ΕΣΥ πρέπει να είναι ενισχυμένο».

«Τα πράγματα είναι δύσκολα. Τα κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική βέβαια είναι σε καλύτερη μοίρα, είναι 45 κρεβάτια άδεια δηλαδή κάπου το 18-19% υπάρχει περιθώριο όμως η Θεσσαλονίκη είναι στο κόκκινο, η Λάρισα, η Μαγνησία είναι όλα αυτά τα μέρη σε δύσκολη φάση αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι γιατροί μάχονται, οι νοσηλευτές μάχονται αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα γιατί είχανε πάρα πολλά κρούσματα. Στο βάθος του τούνελ τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη φαίνεται ένα φως, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει να μειώνεται, ελάχιστα αλλά έχει ξεκινήσει και αυτό είναι ενθαρρυντικό», υπογράμμισε η ίδια.

«Στην Αθήνα πιστεύουμε ότι περάσαμε το στάδιο της σταθεροποίησης και πάμε για την άλλη εβδομάδα προς μείωση αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ανοίγουνε τα μαγαζιά, ανοίγουν τα πάντα γιατί μετά θα ξανάρθουμε στην ίδια κατάσταση. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν την 1η του μηνός», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Είναι πολλά τα κρούσματα για να ξεκινήσουν 1η του μηνός εγώ νομίζω κατά τις 12 του μηνός θα ξεκινήσει σιγά –σιγά σταδιακά να ανοίγουν τα μαγαζιά γιατί οι άνθρωποι έχουνε δίκιο αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά γιατί αν δεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων δεν μπορεί να προχωρήσεις», διευκρίνισε.

Για τις γιορτές των Χριστουγέννων, η κ. Παγώνη ανέφερε: «Νομίζω ότι κάθε οικογένεια μόνη της θα κάνει όσα άτομα και αν είναι, 2-3-5 και φτάνει μέχρι εκεί. Οι παρέες ξεκινάνε να γίνονται επικίνδυνες, οι συγγενείς οι πολλοί είναι επικίνδυνο, θα πρέπει ο καθένας ξεχωριστά στο σπίτι του να κάνει, μια χρονιά είναι αυτή δεν χάθηκε και ο κόσμος».

Ερωτηθείσα μέχρι πότε υπολογίζει τη χρήση της μάσκας, απάντησε: «Μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο, μπορεί και Σεπτέμβρη. Γιατί εγώ υπολογίζω ότι μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο να έχουμε κάνει το 50-60% των εμβολίων μετά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και για τους υπόλοιπους, θα τελειώσουν γύρω στο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη όλοι οι εμβολιασμοί, όλων και μην ξεχνάτε ότι είναι δύο δόσεις και με τις καλύτερες των συνθηκών το εμβόλιο θα ξεκινήσει γύρω στις 10-15 Φλεβάρη».

«Η Pfizer που έκανε πρώτη την αίτηση δεν έχει ακόμα εγκριθεί, αρχές Δεκέμβρη θα εγκριθεί. Μέχρι να ξεκινήσουνε να έρθουνε σε κάθε χώρα οι ποσότητες, και μη ξεχνάτε ότι δεν είναι όλα τα εμβόλια στην ίδια θερμοκρασία το καθένα έχει και ιδιαίτερη περίπτωση. Για παράδειγμα της Pfizer είναι στους -70, είναι ειδικά ψυγεία, ειδικές κατασκευές, το άλλο της Morderna είναι στους -20, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα», δήλωσε επιπρόσθετα.