Κρίσιμη αναμένεται να είναι η εβδομάδα που διανύουμε για την εξέλιξη τόσο της πανδημίας, με τους ειδικούς να έχουν θέσει ως ζώνη ασφαλείας για σταδιακή άρση του lockdown, τα 500 νέα κρούσματα ημερησίως.

Τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, παρά τις όποιες ελπίδες είχαν εκφραστεί, δεν έχουν μειωθεί στον επιθυμητό βαθμό, ενώ τα αρνητικά ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων είναι αυτά που αποτελούν την κύρια πηγή ανησυχίας.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική, καθώς οι ΜΕΘ σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα «αποτελούν είδος προς εξαφάνιση». Για την προσπάθεια διαχείρισης του ιού μάλιστα στήθηκε η κινητή υγειονομική μονάδα εκτάκτων αναγκών στο 402 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Με βάση τα παραπάνω, βασικοί παράμετροι για τα επόμενα βήματα, στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση, είναι οι αριθμοί νοσηλειών και διασωληνώσεων, καθώς και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ανά περιοχή σε επίπεδο κρουσμάτων.

Προς παράταση το lockdown

Όπως όλα δείχνουν η παράταση του lockdown, θεωρείται δεδομένη (οι ειδικοί εισηγούνται παράταση τουλάχιστον για μία εβδομάδα) ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι για μία εβδομάδα ή περισσότερο.

Αυτό που θα κρίνει το πόσο θα διαρκέσει τελικά η καραντίνα, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα στο τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας.

«Θα φτάσει τις 10 Δεκέμβρη, τα μέσα Δεκέμβρη; Εξαρτάται από τους αριθμούς και τους επιδημιολόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εντάξει όμως. Θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα μέσα έξω, να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε. Όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία στο τέλος αυτής της εβδομάδας» είπε.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι για να γίνει χαλάρωση και «όχι κατάργηση» του lockdown, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα πρέπει να είναι 500.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πιθανό το σενάριο να ισχύσουν πιο αυστηρά μέτρα στη Bόρεια Ελλάδα λόγω της σφοδρότητας με την οποία πλήττεται από τον κοροναϊό.

Μετά τις γιορτές το τρίτο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας;

Σε όλα αυτά, προστίθενται και οι προειδοποιήσεις των ειδικών ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενδέχεται να είναι χειρότερο από το δεύτερο και αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα.

Τον κώδωνα του κινδύνου, για την επέλαση του κοροναϊού, κρούει και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας -Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, η οποία προειδοποιεί ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα και ίσως είναι ίσως είναι χειρότερο από το δεύτερο.

Η κ. Παγώνη, εκτιμά ότι ίσως χρειαστεί αν γίνει επίταξη κι άλλων ιδιωτικών κλινών στη Βόρεια Ελλάδα ενώ σημείωσε ότι με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει σίγουρα παράταση κατά μία εβδομάδα. Τόνισε δε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε μείωση στα κρούσματα, όχι όμως σε θανάτους και νοσηλευομένους.

«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα», σημείωσε η κ. Παγώνη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον Σκάι, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως. «Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η κ. Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω.
Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα. «Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500 κρούσματα», επισήμανε η ίδια.

Σε τρεις φάσεις η άρση του lockdown

Στην κυβέρνηση έχουν εκπονήσει βασικό σχεδιασμό για έξοδο από το lockdown σε τρεις φάσεις, με τις ημερομηνίες κάθε βήματος όμως να εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει σημειώσει πως η άρση του lockdown στη χώρα μας θα γίνει προσεκτικά και σταδιακά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε χαρακτηρίσει «μη ρεαλιστικό στόχο» το άνοιγμα την 1η Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν είχε δώσει χρονοδιάγραμμα.

Πώς θα ανοίξει η αγορά – Δύσκολα τα πράγματα για την εστίαση

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση -παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα- προσανατολίζεται πρώτα στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ακολούθως του λιανεμπορίου και σε τρίτο και τελευταίο στάδιο της εστίασης. Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα μείνουν κλειστά.

Τον τρόπο που θα ανοίξει η αγορά μετά το lockdown, περιέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία», σημείωσε.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της, μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και εκτίμησε ότι «είναι πιο δύσκολο να ανοίξει η εστίαση, καθώς μας κυβερνά ο ιός».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε χαρακτηριστικά : «ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορώ να δώσω, αλλά μπορώ να να πω ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα. Επιθυμία όλων μας είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, έστω και με κανόνες. Οι επόμενες 10 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Οι φετινές γιορτές δε θα μοιάζουν με καμία εορταστική περίοδο. Ούτε συνωστισμός μπορεί να υπάρξει ούτε μεγάλα τραπέζια ούτε ρεβεγιόν».




Στο τραπέζι η απαγόρευση μετακινήσεων

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις την περίοδο των εορτών, φέρεται να έχουν πέσει στο τραπέζι σενάρια για απαγόρευση μεταξύ νομών, αλλά και πιθανότητα ορισμού χρονικού περιορισμού στην κυκλοφορία των πολιτών, με το μήνυμα στο 13033 να είναι το μόνο… σίγουρο για τις φετινές γιορτές.

Άλλωστε σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε τονίσει προ ημερών πως «τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά, αλλά με πιστή εφαρμογή των μέτρων μπορούμε να τα γιορτάσουμε πιο περιορισμένα, με λιγότερες συναναστροφές, αλλά το κυριότερο να παραμείνουμε όλοι υγιείς».