«Μετά τις γιορτές θα υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Πειραιώς Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη επισήμανε πως «αν θα τηρηθούν τα μέτρα δεν θα είναι δυνατό παρά τις προβλέψεις ότι θα είναι πιο δυνατό από το δεύτερο».

Την ίδια στιγμή ζήτησε ενίσχυση καθώς 800 εργαζόμενοι στην υγεία βρίσκονται σε καραντίνα.

Ακόμη τόνισε σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία σε Λάρισα και Πέλλα και εξέφρασε την ελπίδα η Αττική να μην φτάσει τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα η κ. Παγώνη ανέφερε πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε έξαρση γρίπης καθώς οι πολίτες φορούν μάσκες».

Σε ερώτηση για το πότε θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών, σημείωσε ότι «οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης την τοποθέτησε παραμονές Χριστουγέννων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ματίνας Παγώνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Για το τρίτο κύμα του κοροναϊου, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι «σίγουρα θα βγει το τρίτο κύμα είναι μετά τις γιορτές, αναμενόμενο είναι».

«Το ΕΣΥ παλεύει, πρέπει να ενισχυθεί. Ζητήσαμε να υπάρχει ενίσχυση με προσωπικό νοσηλευτικό και ιατρικό γιατί έχουμε και πολλούς γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι νόσησαν και έχουν μπει σε καραντίνα. Είναι πάνω από 800 για αυτό ζητήσαμε ενίσχυση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε όλη την Ελλάδα δεν γίνεται το ίδιο πράγμα δηλαδή η Θεσσαλονίκη είναι στο κόκκινο και κάποιοι άλλοι νομοί όπως η Λάρισα που είναι οριακά, η Πέλλα και όσον αφορά την Αττική εμείς είμαστε οριακοί χωρίς να έχουμε μπει σε κόκκινο. Έχουμε γύρω στα 44 κρεβάτια κενά ΜΕΘ αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί από τη μια μέρα στην άλλη είδατε πως οι θάνατοί αυξήθηκαν και πόσοι διασωληνώθηκαν», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το τρίτο κύμα δεν ξέρουμε αν θα είναι πιο δυνατό, υποθέτουν ότι θα είναι πιο δυνατό. Εάν όμως εμείς φροντίσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα, να συνειδητοποιήσουμε τι πρέπει να κάνουμε μπορεί να μην είναι τόσο δυνατό», εκτίμησε η κ. Παγώνη.

«Το τρίτο κύμα συμπίπτει με την έξαρση της γρίπης γιατί Δεκέμβρη Γενάρη είναι η έξαρση της γρίπης, και εκεί δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν οι δύο ιοί για αυτό είπαμε για τους εμβολιασμούς της γρίπης. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε έξαρση της γρίπης και μη ξεχνάμε ότι φοράμε μάσκες και αυτό είναι πολύ σημαντικό και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με το νοσοκομείο εκστρατείας έξω από το 424 Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Σωστά έγινε γιατί έτσι θα βοηθηθούν τα νοσοκομεία και οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν μέσα στα υπόλοιπα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Ιπποκράτειο που έχουνε ξεπεράσει τα όρια τους, είναι μια βοήθεια. Και τα ιδιωτικά τα δύο που έχει γίνει η επίταξη. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε όλοι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ελπίζουμε η Αττική να μην φτάσει τη Θεσσαλονίκη για αυτό κάνουμε και υπεράνθρωπες προσπάθειες».

«Εγώ πιστεύω ότι ο κάθε γιατρός που είναι παθολόγος, πνευμονολόγος, εντατικολόγος, γενικός γιατρός είναι υποχρεωμένος εδώ και 9 μήνες να έχει ήδη εκπαιδευτεί από μόνος του. Κανένας δεν ήξερε τι σημαίνει covid, όλοι τα μάθαμε, όλοι διαβάσαμε, όλοι παρακολουθήσαμε μελέτες από το εξωτερικό , όλοι παρακολουθήσαμε κάποια σεμινάρια πως φοράς τη φόρμα και πως βγάζεις τη φόρμα. Εγώ πιστεύω ότι ο καθένας μας με τις συγκεκριμένες ειδικότητες έπρεπε ήδη να το έχει ήδη κάνει και να μην φτάνουμε σε αυτό το σημείο να λέμε ''τώρα θα εκπαιδευτούμε''», σημείωσε η ίδια.

Ερωτηθείσα αν θα αρχίσει σταδιακή άρση των απαγορεύσεων, απάντησε: «Πιστεύω ότι θα περάσει και η επόμενη εβδομάδα και μετά γιατί πρέπει να υπάρχει αισθητή μείωση των κρουσμάτων διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει. Την εστίαση τη βλέπω λίγο πιο μετά, γύρω στις παραμονές των Χριστουγέννων. Θα γίνει με κάποια μέτρα συγκεκριμένα...».

Για τη στάση της κας Γιαμαρέλου να συμμετέχει στη Θεία Κοινωνία, ανέφερε: «Δεν θα το σχολιάσω, έχω τοποθετηθεί άλλο η επιστήμη άλλο η θρησκεία. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πως μεταδίδεται ο ιός το ξέρουμε όλοι».

Αναφορικά με την πανηγυρική λειτουργία του Αγίου Δημητρίου, η κ. Παγώνη δήλωσε: «Δεν μου άρεσε καθόλου στις 26 Οκτωβρίου που ήταν όλη η ομάδα από ψάλτες και ιερείς, Μητροπολίτες οι οποίοι ήταν χωρίς μάσκες. Δεν μου άρεσε καθόλου αυτή η εικόνα».

ΔΗΜ.: Αυτή η εικόνα προκάλεσε προφανώς υπερμετάδοση στη Θεσσαλονίκη

«Δεν θα ήθελα να το πω αλλά αφού το είπατε εσείς, ναι. Δεν έπρεπε να δώσουν αυτό το παράδειγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.