Όλο και περισσότερο ενισχύεται το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown, καθώς οι κρίσιμοι δείκτες για τον κορονοϊό δεν φαίνεται να υποχωρούν, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση που έκανε το πρωί της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οποίος ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1η Δεκεμβρίου».

«Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, λέγαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου» σημείωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς η πρώτη εβδομάδα του lockdown κύλησε μάλλον χαλαρά».

Μητσοτάκης σε ΠτΔ: Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα

Εξάλλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκανε ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει ακόμα στο τραπέζι καμία συζήτηση για την άρση των μέτρων και του lockdown, αφού η προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Θέλω να σας πω ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνον όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Θεοδωρικάκος: Υπενθυμίζω πως το Πάσχα μείναμε σπίτια μας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έδειξε και αυτός πως η άρση του lockdown στο τέλος του Νοεμβρίου απομακρύνεται όλο και περισσότερο: «Είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας. Καλύτερα θα είναι να μετράμε αντίστροφα μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα».

Τα σενάρια για τη σταδιακή άρση των μέτρων

Το σίγουρο είναι ότι η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει με αυστηρά μέτρα για να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν το καλοκαίρι. Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αφού λάβει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με την πορεία της πανδημίας, θα εκπονήσει και θα ανακοινώσει το σχέδιό της για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου το λιανεμπόριο και γύρω στις 19 ή με 21 Δεκεμβρίου η εστίαση με πολύ αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα, δηλαδή μόνο με καθήμενους. Επίσης, εξετάζεται να μπει πλεξιγκλάς στα εστιατόρια ανάμεσα στους πελάτες (όταν ανοίξει η εστίαση), ενώ επανέρχεται και η πρόταση να δοθούν επιδοτήσεις για την αγορά από τους καταστηματάρχες θερμαντικών σωμάτων ώστε να χρησιμοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι οι εξωτερικοί χώροι.

Κλειστά θα παραμείνουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα "ανοίξουν" οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, που σημαίνει ότι οι γιορτές θα εορταστούν στην περιοχή όπου βρίσκεται ο καθένας, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθούν τα sms στο 13033 για τις μετακινήσεις όσον αφορά στο λιανεμπόριο και τα σχολεία. Αυτό δεν μπορεί να τηρηθεί στην εστίαση, η οποία αναμένεται να κλείνει έως τις 10 μ.μ.

Πως θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα

Τώρα, όσον αφορά τα Χριστούγεννα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να τα γιορτάσουμε στο σπίτι οικογενειακά και σε στενό κύκλο 9 – 10 ατόμων. Σε αντίθεση με το περσινό Πάσχα, το οποίο άπαντες κληθήκαμε να γιορτάσουμε μόνοι, μιας και βρισκόμασταν εν μέσω του πρώτου lockdown, τα Χριστούγεννα θα επιτρέπονται μικρές συναθροίσεις. Ο λόγος είναι καθαρά ψυχολογικός. Αφενός για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους και αφετέρου επειδή είναι πολύ μεγάλη η κούραση των ανθρώπων από την πολύμηνη «μάχη» με τον αόρατο εχθρό.

Πρόκειται μάλιστα και για μια κίνηση που αποσκοπεί στο να δώσει κουράγιο στους πολίτες, εν όψει της συνέχειας, μιας και για αρκετούς μήνες αναμένεται να παλεύουμε με την πανδημία μπαινοβγαίνοντας σε lockdown.

Έτσι, η ανταλλαγή επισκέψεων σε σπίτια και τα ρεβεγιόν όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα δεν θα υπάρξουν, ούτε και τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά για να αποτραπεί η κινητικότητα του ιού.

Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη μάλιστα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές πως φέτος θα είναι διαφορετικά από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα: «Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας, σε ένα πλαίσιο, το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας, είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως στο κόκκινο, όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα».

Ειδικοί προτείνουν πιο σκληρά μέτρα

Βατόπουλος: Να επιβληθεί lockdown τύπου Κίνας - Να κλείσουν όλα για 15 ημέρες

Τη λήψη μέτρων τύπου Κίνας και την επιβολή αυστηρότερου lockdown για δύο εβδομάδες πρότεινε ως μέτρο ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι "η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν».

Λινού: «Δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση των κρουσμάτων»

"Εύχομαι να βγω ψεύτρα, αλλά φοβάμαι ότι ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να κρατήσουμε τα 3.200 κρούσματα. Αυτός είναι ο στόχος να σταθεροποιηθούμε τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση φοβάμαι" τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1. "Να μην υπάρξει καμία συζήτηση να ανοίξουν τα εστιατόρια πριν από τα Χριστούγεννα. Αν ανοίξουμε παραμονές και έχουμε δημόσια ρεβεγιόν και γιορτές θα είναι δύσκολα, το λιανεμπόριο μπορεί να ελεγχθεί. Το 80% των κρουσμάτων είναι σε δημόσιους κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ σύμφωνα με μελέτες" σημείωσε