Παρόλο που τα μέτρα είναι ήδη σε εφαρμογή πάνω από δέκα ημέρες, η επιδημιολογική καμπύλη δε φαίνεται να επιπεδώνεται, καθώς εχθές Τετάρτη ανακοινώθηκαν 3.209 νέα κρούσματα και 60 θάνατοι.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει ξεπεράσει τους 480 και η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχει φτάσει στο κόκκινο.

Γονατίζουν τα νοσοκομεία σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη καθώς οι δύο αυτές πόλεις είναι από τις πλέον επιβαρυμένες στη χώρα μας, καταγράφοντας καθημερινά υψηλά ποσοστά κρουσμάτων κοροναϊού.

Εξαδάκτυλος: Σύντομα δε θα έχουμε ΜΕΘ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος προειδοποίησε πως «το σύστημα βρίσκεται στα όριά του, τα οποία επεκτείνονται διαρκώς με αντιστοιχία πολεμικής».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία αλλά και για την «μάχη» που δίνει καθημερινά το προσωπικό.

Για τη Θεσσαλονίκη, όπου ακόμα δεν έχουν αποδώσει τα αυστηρά μέτρα, ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια εβδομάδα ακόμη, για να υπάρξει μια αχτίδα αισιοδοξίας. Επιπλέον, σημείωσε ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τηρώντας τα μέτρα, ώστε να μην αρρωστήσουμε.

Δεν θα έχουμε άλλα κρεβάτια ΜΕΘ

Όπως είπε, είναι σημαντικό να σταματήσει η ροή ασθενών. Εκτίμησε, δε, ότι σύντομα, δεν θα έχουμε άλλα κρεβάτια στις ΜΕΘ.

Για το προσωπικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, είπε ότι είναι λογικό να νοσούν, παρότι διατηρούν αυστηρά μέτρα και ισχύουν διαφορετικά πρωτόκολλα για εκείνους.

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, να βοηθήσουν στην κατάσταση. Σημείωσε ότι ήδη έχει ανταποκριθεί κόσμος, χρειάζονται όμως και περισσότεροι.

Προσέθεσε επίσης ότι οι οικογενειακοί γιατροί έχουν βοηθήσει από τον Μάρτιο κιόλας την κατάσταση, αφού πολλοί ασθενείς χρειάστηκαν να νοσηλευτούν στο σπίτι τους, με την πολύτιμη βοήθεια της τηλεϊατρικής.

Ξέμειναν από ΜΕΘ στη Λάρισα

Κατάσταση συναγερμού επικρατεί στα νοσοκομεία της Λάρισας, καθώς σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ξέμειναν από ΜΕΘ, ενώ πλέον το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης -αν και χωρίς την επίσημη εντολή- εξυπηρετεί μόνο περιστατικά κορωνοϊού και όλα τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά θα μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Χειρουργική Κλινική του οποίου, θα εφημερεύσει καθημερινά.

Η Λάρισα είναι στην ουσία η τρίτη πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας, καταγράφοντας χθες 207 νέα κρούσματα, ενώ ήδη τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δέχονται ασφυκτική πίεση. Μάλιστα, στην Υγειονομική Περιφέρεια της Λάρισας καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό πληρότητας σε ΜΕΘ πανελλαδικά.

Μετά την εξάντληση των κλινών ΜΕΘ, αναμένεται να αναπτυχθούν τέσσερα κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με την παραλαβή τεσσάρων αναπνευστήρων και ειδικού εξοπλισμού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ στο νοσοκομείο σε 24.

Κοροναϊός: Δεν υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ στα Τρίκαλα

Εξαιρετικά δύσκολες είναι οι τελευταίες μέρες και στο νοσηλευτικό ίδρυμα των Τρικάλων. Όπως αποκάλυψε το trikalavoice.gr ήδη από την περασμένη Παρασκευή και μέσα σε λίγες ώρες συμπληρώθηκαν και οι 10 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid-19.

Οι κλίνες παραμένουν κατειλημμένες καθώς κάποιοι ασθενείς αποσωληνώθηκαν, ωστόσο χρειάστηκε να διασωληνωθούν καινούργιοι. Σήμερα η κατάσταση είναι οριακή και αν χρειαστεί να διασωληνωθεί κι άλλος ασθενής με covid-19, αν δεν υπάρξει κάποια εξαγωγή από τη ΜΕΘ θα πρέπει να μεταφερθεί είτε στο Νοσοκομείο Λαμίας, είτε σε αυτό της Χαλκίδας.

Την ίδια ώρα παραμένουν αρκετοί οι ασθενείς που παραμένουν στην κλινική covid-19 στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Στα δύο θα κοπεί η χώρα

Με τον κοροναϊό να «πνίγει» την συμπρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές η κυβέρνηση έχει κληθεί να πάρει δραστικά μέτρα μερικά εκ’ των οποίων πρωτοφανή και δύσκολα.

Το βέβαιο είναι πως το βάρος της κυβέρνησης και των ειδικών έχει μοιραστεί σε δύο ζητήματα. Το ένα είναι να σωθεί η κατάσταση και φυσικά όσες περισσότερες ζωές στη Β. Ελλάδα και το δεύτερο να μην γίνει αυτή η ανεξέλεγκτη διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα.

Η Θεσσαλονίκη και περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Πέλλα, η Δράμα, η Λάρισα, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Φλώρινα και ο Έβρος είναι στο κόκκινο και αποτελούν τις οκτώ πιο επιβαρυμένες περιοχές τις χώρας.

Μάλιστα αυτό ο νοητός διαχωρισμός αποτυπώνεται και στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας αφού δείχνει δύο διαφορετικές εικόνες. Από την μία η Βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Λάρισα να δίνει καθημερινά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και κατά συνέπεια να πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν και να μένουν χωρίς ΜΕΘ, χωρίς προσωπικό, χωρίς αντοχές και στον αντίποδα όλη την υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση αλλά με σταθερό αριθμό κρουσμάτων και κυρίως κρατώντας υπό έλεγχο την κατάσταση των νοσοκομείων.

Ένας παράγοντας που μελετά η κυβέρνηση και που μπορεί να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα είναι η έντονη κινητικότητα που υπάρχει στα χερσαία σύνορα της χώρας, ειδικά από εργάτες γης που έρχονται από επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες, ενώ εντοπίζεται και μία «τρύπα» στους ελέγχους με τους πολίτες να αλλάζουν περιοχές όχι και τόσο δύσκολα χωρίς πάντα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.