Ενταση και σοβαρά επεισόδια σημαδεύουν τη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ενταση στο κέντρο της Αθήνας με μέλη του ΚΚΕ

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στα Προπύλαια και στην οδό Σταδίου, με την ΕΛ.ΑΣ να επιστρατεύει τις αύρες προκειμένου να διαλύσει την συγκέντρωση του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ομάδα περίπου διακοσίων ατόμων βρέθηκε στην οδό Πανεπιστημίου και γρήγορα προκλήθηκε ένταση με τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης και ακολούθησαν πολλές προσαγωγές.

Ολα ξεκίνησαν όταν οι συγκεντρωμένοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν το σημείο και επιχείρησαν να κάνουν πορεία παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων.

Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν κάνοντας χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματίες και πολλές προσαγωγές.

Απρόκλητη επίθεση

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του γενικού γραμματέα της ΚΕ της ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην επίθεση που δέχθηκαν μέλη του κόμματος από αστυνομικές δυνάμεις.

«Δε λένε για ποιο λόγο τους χτυπάνε, τους έχουν με χειροπέδες. Προπυλακίστηκε ο Παφίλης . Δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και μας μιλούν για τη δημόσια υγεία» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας για να προσθέσει.

«Έγινε επίθεση ενάντια σε συγκεκριμένους διαδηλωτές. Είναι εδώ η ΚΟ του ΚΚΕ» τόνισε ενώ αναφορικά με τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε.

«Έχουν δώσει εντολή σε κάποιους , αν τους έχουν δώσει εντολή, να κάνουν αυτά τα αίσχη.

Ξέρουν ότι ο νόμος και η εντολή της κυβέρνησης είναι να υπάρχει εντολή εισαγγελέα για διάλυση συγκέντρωσης».

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης κάνει λόγω για απρόκλητη επίθεση στην ειρηνική διαδήλωση στα Προπύλαια περνώντας χειροπέδες σε μέλη του κόμματος ενώ όπως κατήγγειλε εμπόδισαν τον γγ του ΚΚΕ και βουλευτές να συμβάλλουν ώστε οι προσαχθέντες να αφεθούν ελεύθεροι.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να απελευθερώσει τους διαδηλωτές. Ντροπή να γυρίζετε τη χώρα στις μαύρες εποχές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, να σταματήσει η κυβέρνηση να οξύνει το κλίμα», ανέφερε ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τονίζοντας ότι όλες οι εκδηλώσεις όπου έγιναν σήμερα υπήρξε πλήρης τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων.

Επεσήμανε ότι υγειονομική βόμβα είναι οι 6.000 αστυνομικοί που μεταφέρθηκαν με εντολή κυβέρνησης. «Αυτή είναι η υγειονομική βόμβα. Να σταματήσει η κυβέρνηση να ρίχνει λάδι στη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την απαράδεκτη και απρόκλητη επίθεση αλλά και τον προπηλακισμό βουλευτών του ΚΚΕ.

Όπως είπε τα μέτρα τηρήθηκαν ζητώντας να απελευθερωθούν οι προσαχθέντες.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος σε δηλώσεις του είπε ότι έγιναν κάποιες εκδηλώσεις που πήγαν κανονικά δεν πήγε όμως καθόλου κανονικά η απαγόρευση της κυβέρνησης, τονίζοντας «λεονταρισμοί χωρίς νόημα».




Μάλιστα, πλησίασε ο γγ του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας λέγοντας ότι άτομα έχουν χτυπηθεί και κρατούνται εδώ και 15 λεπτά χωρίς λόγο.

Δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ μετέδωσε ότι ένας εκ των προσαχθέντων είχε τραύμα στο κεφάλι, ενώ λίγο αργότερα σε live σύνδεση μεταδόθηκε η μεταφορά των προσαχθέντων, με κάποιους να αντιστέκονται και να μεταφέρονται σηκωτοί.

Ανέφερε επίσης ότι ο Γραμματέας του ΚΚΕ κατήγγειλε πως αστυνομικοί έσκισαν το πουκάμισο του κ. Παφίλη, παρότι στα πλάνα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Αντίθετα, ο κ. Παφίλης ανοίγει το πουκάμισο για να φανεί ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να φύγουν από το σημείο αν δεν αφεθούν ελεύθερα τα πέντε άτομα που προσήχθησαν.





Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης κάνει λόγω για απρόκλητη επίθεση στην ειρηνική διαδήλωση στα Προπύλαια περνώντας χειροπέδες σε μέλη του κόμματος ενώ όπως κατήγγειλε εμπόδισαν τον γγ του ΚΚΕ και βουλευτές να συμβάλλουν ώστε οι προσαχθέντες να αφεθούν ελεύθεροι.

Ενταση και στη Θεσσαλονίκη

Την κινητοποίηση της Αστυνομίας προκάλεσε η εμφάνιση ομάδας περίπου εκατό αντιεξουσιαστών στον αύλειο χώρο των φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ.



Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ έσπευσαν στο σημείο και απέκλεισαν τις δύο πιθανές διόδους προς την Πανεπιστημιούπολη.

Νεαροί με κουκούλες και κράνη, κρατούν ρόπαλα, ενώ φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας

 
Σε αστυνομικό κλοιό η Πάτρα – Ακινητοποιήθηκαν 20 άτομα

Ομάδα ατόμων ακινητοποίησε το μεσημέρι η αστυνομία στον κόμβο Κουρτέση. Πρόκειται για άτομα τα οποία προετοίμαζαν πορεία και ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς. Σε έλεγχο διαπιστώθηκε πως είχαν έγγραφα μετακίνησης, η πορεία δεν έγινε και οι συγκεντρωμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι

Όπως βλέπετε στις εικόνες του PatrasTimes, υπάρχει το μπλόκο δεκάδων αστυνομικών στην πύλη εισόδου, όπου περισσότερα από 20 άτομα ακινητοποιήθηκαν και αναγκάστηκαν να μείνουν στο έδαφος.



Σύμφωνα με το thebest, συγκεντρωμένα άτομα υπάρχουν στο πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο πρώην παράρτημα στην Κορίνθου έχει δημιουργηθεί αστυνομικός κλοιός. Οι συγκεντρωμένοι ζητούν με ντουντούκες από τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν λέγοντας πως τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Επεισόδια και στο Ρέθυμνο

Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών ξέσπασαν το μεσημέρι στο Ρέθυμνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κόμβο Θεοτοκοπούλου, δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με ομάδα διαδηλωτών, ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με το neakriti.gr ακολούθησαν αρκετές προσαγωγές.

Στο σημείο των επεισοδίων, υπολογίζεται πως βρέθηκαν 50 με 60 διαδηλωτές, περιοχή που είναι διαφορετική από αυτή στην οποία είχαν καλέσει τα Σωματεία για την συγκέντρωση.