Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και ο εναλλακτικός, λόγω κοροναϊού, τρόπος τίμησης των αγωνιστών έχει προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων τις τελευταίες μέρες.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το πως θα πρέπει να τιμηθεί εν μέσω πανδημίας το Πολυτεχνείο. Απαγόρευση των συναθροίσεων αποφάσισε η πρώτη, για την αποφυγή συνωστισμών που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίοι για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς, να κάνουν όλοι μαζί, από κοινού κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των αγωνιστών.

Από την άλλη πλευρά, σε ένα πρωτοφανές πολιτικό κομπρεμί προχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, αγνοώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και συμφωνώντας να διεξαχθούν κανονικά οι εορτασμοί.

Αξίζει να παρατηρήσουμε, μετά τη θύελλα αντιδράσεων, πως τίμησε επί του πρακτέου κάθε κόμμα το πολυτεχνείο.

Νέα Δημοκρατία: Κατάθεση στεφάνου από τον πρωθυπουργό

Στεφάνι στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατέθεσε στις δέκα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενο από τον πρύτανη του ιδρύματος Ανδρέα Μπουντουβή. Στη δήλωσή του σημείωσε ότι σήμερα έχει μεγάλη σημασία η προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις στις οποίες γιορτάζεται. Σήμερα οι προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νέους οι οποίοι δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.


Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα την οποία όλοι πρέπει να δείξουμε για να βγούμε πιο ισχυροί αλλά και πιο ενωμένοι από αυτήν την πρωτοφανή περιπέτεια».

ΣΥΡΙΖΑ: Εκδήλωση 50 ατόμων

Παρά τα απαγορευτικά μέτρα , η αξιωματική αντιπολίτευση πραγματοποίησε την εκδήλωση με τα περίπου 50 άτομα που βρέθηκαν εκεί να φορούν μάσκες και να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας.

Στην πρώτη σειρά ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Γραμματέας της Κ.Ο Όλγα Γεροβασίλη αλλά και διάφοροι βουλευτές όπως οι Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, η Θεανώ Φωτίου και η Εφη Αχτσιόγλου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα βέβαια, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης παρεβρέθηκε μόνος του στο Πολυτεχνείο αγνοώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και το ίδιο του το κόμμα.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες αγωνιστών του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα και θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση στεφάνου από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ανυπάκουος για ακόμη μία φορά ο Πολάκης

Την ώρα που η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ για να τιμήσει την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως είχε προγραμματιστεί και ανακοινωθεί, ο Παύλος Πολάκης ακολούθησε τη δική του γραμμή.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας πήγε στον χώρο του Πολυτεχνείου, με άδεια χέρια «γράφοντας» κανονικά τον Αλέξη Τσίπρα και τα κομματικά όργανα.

Όπως είναι λογικό έχει προκύψει μείζον θέμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η ενέργειά του αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας όλες αυτές τις μέρες ενώ προκαλεί συζητήσεις και γκρίνια μεταξύ πολλών στελεχών που πειθάρχησαν σε όσα αποφασίστηκαν.

ΚΚΕ: Πορεία έξω από την αμερικανική πρεσβεία παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Το ΚΚΕ αψήφησε τα μέτρα και την απαγόρευση για τις συναθροίσεις ανήμερα του Πολυτεχνείου και περίπου 200 άτομα, παρουσία και του Δημήτρη Κουτσούμπα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο προχώρησαν μόνο σε συστάσεις και σε αυστηρή παρακολούθηση όσων συμμετείχαν στην πορεία. Μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής της Αστυνομίας που ήταν στο σημείο, είπε πως οι διαδηλωτές θα τηρήσουν τα μέτρα και θα αποχωρήσουν.

Με πανό που έγραφε «Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή, υγεία, δουλειά. Τιμάμε τον Νοέμβρη στο δρόμο του αγώνα», περίπου 80 μέλη του ΚΚΕ, φώναξαν συνθήματα έξω από την αμερικανική πρεσβεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου κατέθεσαν στεφάνι.

Η πορεία του ΚΚΕ κράτησε περίπου 30 λεπτά, με τους διαδηλωτές να διαλύονται στη συνέχεια στα στενά κοντά στο Χίλτον.

Οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να φτάσουν έξω από την πρεσβεία, καθώς παρούσες ήταν κλούβες της ΕΛ.ΑΣ.

ΚΙΝΑΛ: Δηλώσεις της Φώφης Γενηματά


Το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά για την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. "Να σταθούμε μαζί, αποφασισμένοι και ενωμένοι, με μπροστάρηδες τους νέους", τονίζει.

«Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι διαφορετική. Η πανδημία και η γενική καραντίνα εμποδίζουν τις εκδηλώσεις μνήμης. Θα είμαστε όμως εκεί διαφορετικά», επισημαίνει, σε δήλωσή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Η κ. Γεννηματά τονίζει πως τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι στο μυαλό και στην καρδιά των προοδευτικών ανθρώπων.

«Είναι το σινιάλο Ελευθερίας από τη φοιτητική εξέγερση. Είναι η σπίθα της νεανικής αμφισβήτησης στα κατεστημένα. Είναι η πίστη στη συλλογική δράση και στην αξία του μαζικού κινήματος. Είναι η εμπιστοσύνη στις αξίες της Δημοκρατίας. Με αυτά πρέπει να προχωράμε πάντα», προσθέτει η κ. Γεννηματά και υπογραμμίζει: «Ιδιαίτερα σήμερα, που ένα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας απειλεί "το ψωμί", "την παιδεία", "την ελευθερία" μας. Απειλεί, πάνω απ' όλα τη ζωή μας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθύνει έκκληση ότι αυτός ο φόβος δεν θα πρέπει να αφήσουμε «να μας διχάσει ούτε να μας στερήσει την ελπίδα. Αλλά να μας δυναμώσει, για να σταθούμε μαζί, αποφασισμένοι και ενωμένοι, με μπροστάρηδες τους νέους. Με τη σκέψη σε αυτούς που δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν».

«Με όπλα τις αξίες, τις ιδέες μας και τον αγώνα μας για μία όρθια, περήφανη και δίκαιη κοινωνία. Το Πολυτεχνείο είναι εδώ, μας περιμένει υγιείς και δυνατούς», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Επιπλέον τοποθέτησε πανό στην πρόσοψη της Χ. Τρικούπη για το Πολυτεχνείο, ανήρτησε όπως είχε προαναγγείλει.

ΜέΡΑ 25: Πορεία και tweet από Βαρουφάκη


Την απόφασή του να κατέβει στην πορεία για το Πολυτεχνείο μαζί με βουλευτές του ΜέΡΑ25 επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο twitter ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.


«Η ΕΡΤ σήμερα αποφάσισε να γίνει ΥΕΝΕΔ, αναμασώντας την κυβερνητική προπαγάνδα εναντίον του ΜέΡΑ25. Σαν να θέλουν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση μας για διολίσθηση στον Ορμπανισμό. Και την επιλογή μας: τα μέλη μας σπίτι τους, 7 βουλευτές πορεία!», έγραψε ο κ. Βαρουφάκης στο twitter, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις που έχουν ανακοινωθεί για λόγους δημόσιας υγείας.