Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έπειτα από την παρουσίαση κάποιων διεθνών στοιχείων για την εξέλιξη του κοροναϊού ανά τον πλανήτη, ανέφερε σχετικά με τα εγχώρια δεδομένα τα εξής: «Η πλειοψηφία των διαγνώσεων είναι εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Την χαμηλότερη επιβάρυνση των τελευταίων 30 ημερών σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Αττική. Φάνηκε ακόμα και πτώση των ενεργών κρουσμάτων.


Από την άλλη, αν η Αττική ήταν στη θέση της Θεσσαλονίκης θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα. Η Θεσσαλονίκη δείχνει ταχύτερα σημάδια βελτίωσης, αλλά οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων».


Οσον αφορά στα ηλικιακά δεδομένα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως: «Η μείωση της επίπτωσης της ηλικιακής ομάδας 19-39 συμπίτπει με το lockdown και το κλείσιμο διάφορων επιχειρήσεων. Η επίπτωση στα παιδιά κάτω των 18 παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο. Εντός του δεύτερου 10ημέρου του Οκτωβρίου ο ιός πολλαπλασιάστηκε στην ομάδα 19-39 και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην επόμενη ηλικιακή ομάδα που είναι και ευπαθής».