«Είναι σημαντικό ακόμα και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης να μην παραβιάζεται το Σύνταγμα και η νομιμότητα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Παναγιώτη Τζένο ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος.

Σημείωσε ωστόσο ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες είναι οριακός ο κίνδυνος και αλλάζει η έννοια τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται».

Εξέφρασε την προσωπική του άποψη πως τα κόμματα και οι φορείς που συμμετέχουν στην επέτειο θα πρέπει να βγουν και να πουν επίσημα ότι δεν θα γίνουν οι παραδοσιακοί εορτασμοί.

Σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει γενικός περιορισμός καθώς το Σύνταγμα προβλέπει μόνο έναν κάποιο περιορισμό για λόγους δημόσιας υγείας.

«Ο νόμος για την απαγόρευση των συναθροίσεων είναι συνταγματικός και οι αντιδράσεις άρχισαν μετά την διάταξη του αρχηγού της ΕΛΑΣ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 , ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε πως «ο νόμος ισχύει από το Μάρτιο του 2020» και διερωτήθηκε «τώρα ανακαλύφθηκε από κάποιους κάτι που ισχύει εδώ και 8 μήνες».

Υπενθυμίζεται πως και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Υπενθυμίζεται πως η πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα είναι τόσο κρίσιμη, όμως ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ  25 συμφώνησαν στην υπογραφή ενός κειμένου το οποίο «καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων».