Oι δρόμοι στην Αθήνα πλέον θυμίζουν έρημα τοπία. Από τις 20.30 το βράδυ, την ώρα που έκλεισαν τα μαγαζιά σταδιακά να αδειάζουν.


Πλέον, στην πλατεία Συντάγματος δεν κυκλοφορεί κανείς. Κλιμάκια της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής έχουν βγει σε πολλά και διαφορετικά σημεία σε όλο το λεκανοπέδιο και πραγματοποιούν ενδελεχείς ελέγχους.



Καθώς πέρασε η ενάτη βραδινή της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, τίθεται σε ισχύ το αυστηρότερο lockdown σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διάδοση του ιού.


Όπως είχε προαναγγελθεί, από τις 21:00 της Παρασκευής 13 Νοεμβρίουη Ελλάδα εισέρχεται σε νέο, αυστηρότερο lockdown, με περισσότερους περιορισμούς μετακίνησης από τις βραδινές ώρες. Τα νέα μέτρα έρχονται σε μια μέρα που τα κρούσματα παραμένουν περισσότερα από 3.000, με τους διασωληνωμένους να συνεχίζουν να αυξάνονται (336 σήμερα) στις ΜΕΘ της χώρας.

Άδεια η πόλη, που πήγαν όλοι




























Απαγόρευση μετακίνησης στο διάστημα 21.00-05.00


Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά από το βράδυ της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή περιορισμός της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Όπως ανέφερε, ο λόγος που οδήγησε σε αυτή την απόφαση ήταν η διαπίστωση περιττών μετακινήσεων σε σπίτια πολιτών.


Ποιοι εξαιρούνται


Σημειώνεται ότι από τις 21:00 έως τις 05:00 επιτρέπονται μέσω SMS μόνο οι απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις κοντά στην οικία του καθενός. Πρόκειται για τις μετακινήσεις, όπως είναι για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας κατοικιδίων. Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση, σε σύνθεση έως τρία άτομα και ισχυρή σύσταση να πραγματοποιείται κοντά στο σπίτι των πολιτών.



Τι ισχύει για την τηλεργασία


Όσον αφορά την τηλεργασία, ανακοίνωσε πως κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.


Ενθάρρυνε και συνέστησε και στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στο απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.


Τι ισχύει για την ατομική άθληση


Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αυτή δεν αφορά στην άθληση, προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.


Επανέλαβε πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.


Οι διευκρίνσεις για το takeaway και το delivery



Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων περί απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, δημιουργήθηκε μια σύγχυση σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery, με πολλούς να επικαλούνται διαροή από κυβερνητικές πηγές και να μιλούν για απαγόρευση και αυτών των δραστηριοτήτων.


Στο πλαίσιο αυτό η Πολιτική Προστασία προχώρησε σε διευκρινίσεις ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.» Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας. Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.


Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.