Βαρύ είναι το πλήγμα του κοροναϊού για τη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς τα νοσοκομεία της είναι κοντά στο να θυμίσουν... Ιταλία.

Παρά το lockdown για περισσότερο από μία εβδομάδα, ο κοροναϊός  καλπάζει -σε κρούσματα, θετικότητα τεστ και ολοένα αυξανόμενα επίπεδα συγκέντρωσης στα λύματα- και οι ΜΕΘ ασφυκτιού

Μόλις χτες, στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 777 κρούσματα, στην πόλη βρέθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ανακοίνωσε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βρέθηκε χθες στην πόλη και ανακοίνωσε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Καμπανάκι» Πρύτανη ΑΠΘ στα Παραπολιτικά 90,1:

«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης είναι δραματικά αυξανόμενη όχι όμως με την ίδια ένταση που βλέπαμε στα τέλη Οκτωβρίου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάνναου.

Ο κ. Παπαιωάννου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει επιπεδοποίηση των λυμάτων.

Ακόμη σημείωσε πως «τα Δημοτικά δεν είναι εστία μόλυνσης» ανέφερε ωστόσο πως «θα μπορούσαν να κλείσουν για 10 με 15 ημέρες».

Ζέρβας : Κάθε οικογένεια της Θεσσαλονίκης έχει και από ένα κρούσμα

«Σε κάθε οικογένεια της πόλης υπάρχει κι ένας ασθενής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Πρόσθεσε δε μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 ότι «βρισκόμαστε στο προτελευταίο στάδιο των περιοριστικών μέτρων με την ελπίδα να αποδώσουν» και απέδωσε την κατάσταση στο εφησυχασμό και τη χαλάρωση που επικράτησε, όταν τα κρούσματα στην πόλη ακόμη ήταν λίγα.

Επίσης πρότεινε την εφαρμογή ενός αυστηρού lockdown στα πρότυπα του Ισραήλ, καθώς «αν και ο κόσμος έχει εμφανίσει μια κόπωση από τον Μάρτιο, πειθαρχεί στα νέα μέτρα».

Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκτίμησε ότι «πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις οικονομικές επιπτώσεις που υπάρχουν λόγω του lockdown για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού τονίζοντας πως όταν ο κόσμος επιστρέψει στις δουλειές του».

«Πρέπει να δώσουμε μια ανάσα στον κόσμο, να υπάρξει βοήθεια από τους δήμους, αλλά και την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία - Σκέψεις για ΜΕΘ ακόμα και μέσα στο Βελλίδειο

Την ίδια στιγμή, δίνεται μάχη να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και η «επέκταση» των χώρων νοσηλείας εκτός νοσοκομειακών εγκαταστάσεων. Μια πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να μετατραπεί το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σε χώρο υποδοχής ασθενών, σε κλινική ΜΕΘ δηλαδή με την τοποθέτηση κρεβατιών.

Πρόκειται για μια κίνηση που, εφόσον γίνει, θα δείχνει πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα.

Επίσης, έξω από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος, Παπαγεωργίου, Άγιος Δημήτριος) υπάρχουν ήδη, υποστηρικτικά, σκηνές και λυόμενα περίπτερα που παραχώρησε η ΔΕΘ, ενώ το αμφιθέατρο στο ΑΧΕΠΑ έχει γίνει χώρος αναμονής των ασθενών. Επίσης, το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμη και τους χώρους στο υπόγειο.

“Οι υποδομές της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, περίπτερα αλλά και το Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο, είναι στη διάθεση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της μεγάλης πίεσης που έχει δεχθεί το ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορονοϊού”, δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας.

Ως τώρα, η ΔΕΘ – Helexpo έχει παραχωρήσει λυόμενες κατασκευές/περίπτερα και τέντες, σε νοσοκομεία της πόλης που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε χώρους ακριβώς λόγω της πρόσθετης πίεσης που υφίσταται το σύστημα υγείας.

Κραυγή αγωνίας από γιατρό στο «Παπανικολάου»

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης με τους ασθενείς κορωνοϊού, περιγράφει με αναρτήσεις του στο Facebook, γιατρός αναισθησιολόγος που εργάζεται στο νοσοκομείο.

Ο Δανιήλ Κωνσταντινίδης κάνει λόγο για «υγειονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη. Σε ένα πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνίες, αμφισβητήσεις, και "ναι μεν, αλλά". Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το σύστημα υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο».



Φόβοι για 1.000 κρούσματα τη μέρα στη Θεσσαλονίκη – Τι λένε επιστήμονες στο MEGA


Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησαν ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος «δεν θα πρέπει να αφήσουμε τη διαχείριση της πανδημίας στην ατομική ευθύνη γιατί τα παραδείγματα δεν είναι τα καλύτερα». Επανέλαβε δε πως σε μια χώρα που καλπάζει ο κοροναϊός δεν θα έπρεπε να γίνεται καθόλου συζήτηση για το αν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο.

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως η πόλη βρίσκεται λίγο πριν το όριο του συναγερμού, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις συνθήκες που υπήρχαν πριν δύο – τρεις εβδομάδες όταν όλοι ήταν πιο χαλαροί. «Ελπίζουμε με τα μέτρα θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Για την πόλη που συγκεντρώνονται τα περισσότερα θετικά δείγματα κοροναϊού μίλησε και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που δείχνουν τα λύματα της πόλης και σημείωσε πως δεν αποκλείεται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη να φτάσουν και τα 1.000 σε ημερήσια βάση.

«Μέχρι και τη Δευτέρα η τάση των μετρήσεων ήταν αυξητική» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας όμως ότι τα νούμερα δεν ήταν στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. «Και αυτή την εβδομάδα η τάση θα είναι αυξητική και από την επόμενη θα δούμε μείωση» πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Για να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και αυτό γίνεται μόνο με τη χρήση μάσκας και τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων» πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Τέλος, και οι δύο επιστήμονες υπογράμμισαν ως αρνητικό στοιχείο για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας πως παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα των πολιτών σε σχέση με την προηγούμενη καραντίνα της άνοιξης.

Να μην γίνουμε… Μπέργκαμο

Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση τις επόμενες βδομάδες θα χειροτερέψει.

«Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν , ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Θα αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ακόμα μακριά από την επιπεδοποίηση, όπως ξεκαθάρισε και ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας για τα λύματα, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Τα δείγματα που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από τα λύματα δείχνει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς. Αυτό, φυσικά, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσέθεσε:

«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων. Εταιρείες ελέγχουν το προσωπικό για ασυμπτωματικούς στέλνοντας στο ΑΠΘ δείγματα από λύματα».