Για τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μίλησε στην εκπομπη «Κοινωνία Ώρα MEGA» η κ. Δάφνη Κατσίμπα πρόεδρος Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Θεσσαλονίκης.

Όπως περιγράφει «βρισκόμασε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Τα κρούσματα που έχουν ανάγκη νοσηλείας διαρκώς αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες που να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Στις εφημερίες γίνεται συνωστισμός και δεν αρκούν τα κρεβάτια». Την ίδια ώρα κλείνουν ή συρρικνώνονται άλλες κλινικές με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην αντιμετώπιση των ασθενών άλλων παθήσεων.

Η κ. Κατσίμπα τόνισε την ανάγκη έστω την ύστατη στιγμή να στελεχωθεί το σύστημα υγείας με προσωπικό που μπορεί άμεσα να προσληφθεί.

Σημείωσε πως στη Θεσσαλονίκη ασθενείς με άλλα νοσήματα έχουν ήδη μεταφερθεί και συνεχίζουν να μεταφέρονται από δημόσια νοσοκομεία σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων ώστε να ελευθερωθούν κλίνες για κορωνοϊό. Και έκανε λόγο για την ανάγκη επίταξης στη Θεσσαλονίκη των ιδιωτικών δομών ώστε να υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός από το κράτος.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης σχετικά με την συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου. Για τα σωματεία των γιατρών, η κ. Κατσίμπα είπε πως «οι γιατροί δεν έχουν την πολυτέλεια να απομακρυνθούν από τα νοσοκομεία». «Θα δώσουμε συστάσεις στα άλλα σωματεία εργαζομένων ώστε να τηρηθούν τα μέτρα», είπε η κ. Κατσίμπα, τονίζοντας ότι τα σωματεία θα αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, που μπορεί να μην είναι συμμετοχή σε πορεία – αν πραγματοποιοηθεί- αλλά συμμετοχή σε εκδηλώσεις με αντιπροσωπείες.

Η ίδια ανέφερε πάντως πως σε ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούνται μαζικές πορείες από γιατρούς και νοσηλευτές και στάθηκε στη σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις της τήρησης των μέτρων ασφάλειας.