Υποχρέωση να υποβάλλουν ετησίως δηλώσεις πόθεν έσχες έχουν τα 15 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ),  έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και απέρριψε προσφυγή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της  Αρχής «Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» του έτους 2017.

Με την εν λόγω απόφαση κρίθηκε ότι υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και  οικονομικών συμφερόντων (πόθεν έσχες) τα διοικούντα 15 μέλη του ΠΙΣ.

Από την πλευρά του ΠΙΣ υποστηρίχθηκε ωστόσο πως η απόφαση της εν λόγω Αρχής ήταν εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου 3213/2003 και δεν τον καταλαμβάνει, γιατί δεν επιχορηγείται από το κράτος, καθώς έχει δικούς του πόρους, αλλά  και δεν ασκεί δημόσια εξουσία.

Το Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2227/2020 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό των γιατρών, επισημαίνοντας ότι ο ΠΙΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ο νόμος καταλαμβάνει αδιαστίκτως τα ΝΠΔΔ, αδιάφορα αν αυτά ασκούν ή όχι δημόσια εξουσία.