Το αίτημα των ελληνικών αρχών για άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού μετά τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Θυμίζουμε ότι το δικαστήριο έχει επιβάλλει ποινή 13 ετών και 8 μηνών στο Γιάννη Λαγό, ως μέλος του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης.


Στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αίτημα της ελληνικής δικαιοσύνης


Το αίτημα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παίρνει τον δρόμο του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και σύμφωνα με τη διαδικασία, το αίτημα αναμένεται να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Ένωσης, που σε επόμενη Ολομέλεια θα αποφασίσει για την άρση του Γιάννη Λαγού. Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι πιθανότητα η Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.


Εφόσον η ποινή που θα επιβάλει το δικαστήριο στον Γιάννη Λαγό δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του και οι βελγικές αρχές θα πρέπει να τον συλλάβουν και στη συνέχεια, στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, θα ζητηθεί η έκδοσή του. Όλα αυτά στην περίπτωση που ο Γιάννης Λαγός δεν έρθει οικειοθελώς στην Ελλάδα.