«Στην Θεσσαλονίκη δεν προσέξαμε»! Αυτή ήταν η χαρακτηριστική φράση του Βασίλη Κικίλια στην χτεσινή ενημέρωση πριν εξηγήσει γιατί πλέον η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα είναι εκτός ελέγχου.

Ειδικότερα ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη είναι στο 32%, ενώ χτες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, στη ημερήσια έκθεσή του την Τρίτη, επιβεβαίωσε 2.384 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, με τα περισσότερα από τα μισά να εντοπίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 588 νέα κρούσματα, ενώ η Θεσσαλονίκη πήρε τα πρωτεία με 652 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι, πλέον, 60.570.


Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.

Στο 32% ο δείκτης θετικότητας
Κατά την ενημέρωσή του ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «δυστυχώς δεν προσέξαμε» και ενημερώνοντας πως ο δείκτης θετικότητας έχει φτάσει στο 32%.

Όπως προειδοποίησε, η διασπορά στην περιοχή είναι τεράστια, κρίνοντας πως πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας και όχι περίθαλψης. Ζήτησε, δε, από όλους να προβληματιστούν για το «πώς συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό».

«Αυτό εξηγεί και το lockdown, αλλά πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος».

Η κατάσταση στην ΜΕΘ
Το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιο.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 311 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που έγιναν χθες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 120 έγιναν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δηλαδή το 38% των χθεσινών εισαγωγών λόγω κοροναϊού έγιναν στα τρία νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Εξαιτίας και των πολλών κρουσμάτων, αλλά και των αυξημένων νοσηλειών αναπτύχθηκαν άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ σε κλινικές των νοσοκομείων της πόλης επιστρατεύοντας τον φορητό εξοπλισμό του υπουργείου, δηλαδή τους αναπνευστήρες/

Αυτές οι 50 κλίνες θα προστεθούν στις 118 κλίνες ΜΕΘ που έχουν ήδη διατεθεί για την επιδημία.

Η θνησιμότητα στις ΜΕΘ
Αναφορικά, με τις νοσηλείες στις ΜΕΘ η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασία Κοτανίδου, είπε κατά την συνέντευξη Τύπου πως, από την αρχή της επιδημίας, έχουν νοσηλευτεί 900 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων έχουν λάβει εξιτήριο οι 330. Επίσης, ανέφερε για τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ της χώρας ότι κυμαίνεται από 35% έως 37%. «Η γενική θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι 60 αςθενείς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε άτομα με πολύ βαρύ ιστορικό και θεωρείται πολύ χαμηλό διεθνώς» σημείωσε.


Έκκληση  από τον Δήμαρχο

Έκκληση για ενίσχυση των νοσοκομείων της πόλης απηύθυνε χθες και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, περιγράφοντας πως «Στη Θεσσαλονίκη, της οποίας τα νοσοκομεία καλύπτουν τις ανάγκες σχεδόν όλης της βόρειας Ελλάδας, οι κλίνες ΜΕΘ είναι πολύ λίγες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκαλεί η όξυνση και εκρηκτική έντασης του φαινομένου διασποράς του ιού. Πολύ περισσότερο, δε, εξαιτίας της τραγικής έλλειψης του αναγκαίου εξοπλισμού σε αναπνευστήρες, μόνιτορ, συνοδές αντλίες χορήγησης φαρμάκων ενδοφλεβίως, επιτοίχιες συσκευές αναρρόφησης, κ.ά., αλλά και της υποστελέχωσης. Οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που διαθέτουν από 10 έως το πολύ 25 μονάδες κλινών, και όπου δίνεται καθημερινά η μάχη της ζωής, έχουν ήδη κορεσθεί».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Δανιηλίδης προτείνει, μεταξύ άλλων, «να αξιοποιηθούν τα τέσσερα κτίρια στα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσαν ως νοσοκομεία. Και τέτοια είναι το πρώην «Λοιμωδών», το πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ο «Αγ. Παύλος» στο κέντρο της πόλης (Φράγκων) και το πρώην «Παναγία» (ΙΚΑ), τα οποία με τάχιστες διαδικασίες μπορούσαν, ήδη από τον Απρίλιο που το προτείναμε, και μπορούν και σήμερα να συντηρηθούν, να εξοπλισθούν, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν ως νοσοκομεία για τον κορωνοϊό με σεβαστό αριθμό κλινών σε ΜΕΘ και θαλάμους νοσηλείας Covid-19».


Αυξάνεται η συγκέντρωση στα λύματα -Η έρευνα του ΑΠΘ

Η Θεσσαλονίκη χθες μόνο μέτρησε 652 κρούσματα, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν της Αττικής (588), ενώ τα στοιχεία από τα λύματα τις τελευταίες εβδομάδες στη συμπρωτεύουσα «μαρτυρούν» και το ποσοστό θετικότητας που ανέφερε χθες ο κ. Κικίλιας, καθώς προ δύο εβδομάδων είχαν φτάσει το 290% σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΘ, ποσοστό που, όπως αναφέρθηκε χθες, συνεχίζει να μεγαλώνει.

«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.


Προς παράταση των νέων μέτρων

Πάντως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης με την πανδημία μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, ιδίως στις επιβαρυμένες με κοροναϊό περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, τότε θα πάμε σε νέα μέτρα.

Αυτό είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο που εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι. Οι 7 ημέρες μετά την επιβολή της καραντίνας ενδεχομένως να είναι αρκετές για να δείξουν που πάει η χώρα με τον κοροναϊό.

Κανείς δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα και μείωση των κρουσμάτων σε τριψήφιο νούμερο. Ωστόσο, κάποιοι δείκτες, όπως τα κρούσματα αλλά και ο αριθμός ασθενών που χρειάζεται ΜΕΘ, θα κρίνει τις μετέπειτα αποφάσεις.

Ηδη το σενάριο της λήξης του lockdown στα τέλη του μήνα φαντάζει απίθανο και σίγουρα θα πάρει χρόνος για να ξαναεπιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα.

Με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται στο κόκκινο και την Θεσσαλονίκη να καταγράφει δραματικά ποσοστά σε θετικούς (1 στους 3) και σε νεκρούς, αν από την επόμενη εβδομάδα δεν δούμε καλύτερα αποτελέσματα τότε το Μαξίμου θα πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το MEGA, οι επόμενες 48 ώρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις που θα λάβουν από κοινού η κυβέρνηση με τους ειδικούς, για περαιτέρω περιορισμούς.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών θα βρεθεί η εκτόξευση των SMS προς το 13033. Και αν το μηνύματα που αποστέλλονται κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες αφορούν γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, ή άλλες εργασίες, έντονο προβληματισμό προκαλούν τα μηνύματα μετά τις 21:00.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, εφόσον οι ειδικοί δουν ότι οι εικόνες συνεχίζονται τις επόμενες δύο μέρες, να αποφασίσουν περαιτέρω μέτρα για τις ώρες αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, εάν τα μέτρα δείχνουν πως δεν αποδίδουν, τότε είναι πιθανό θα πάμε σε… ακόμη αυστηρότερο lockdown, ακόμα και με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ και έπειτα, με… ελάχιστες εξαιρέσεις.

Δεν αποκλείεται επίσης να μπει πλαφόν στα SMS αλλά και «ταβάνι» στον χρόνο που απαιτείται π.χ. για να κάνει κάποιος τα ψώνια ή να πάει για άθληση.

Εξαδάχτυλος στους Θεσσαλονικείς – Μείνετε σπίτι θα κερδίσουμε τη μάχη
Μεγάλη είναι η ανταπόκριση που εκδήλωσαν μέχρι χθες οι ιδιώτες γιατροί της Θεσσαλονίκης στην έκκληση του υπουργείου Υγείας προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, ώστε να ενισχύσουν και αυτοί την προσπάθεια του ΕΣΥ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε στο GRTimes ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «μέσα στις πρώτες ώρες περισσότεροι από 110 γιατροί είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, όλοι θα εμπλακούμε και με όσα μέσα έχουμε στη μάχη αυτή, με πρώτο εμένα, γιατί πρέπει να την κερδίσουμε και θα το κάνουμε».Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ως γιατροί θέλουμε ένα πράγμα από την κοινωνία, να μένει σπίτι της και να βγαίνει μόνο για απολύτως απαραίτητα, ώστε να μας βοηθήσει».

Προς παράταση του lockdown – Θα μείνει η μάσκα όλο το χειμώνα
Πιθανότητα παράτασης στο lockdown «βλέπει» ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος .

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής ανέφερε ότι την άλλη βδομάδα θα μπορεί να ειπωθεί αν μπορούμε να βγούμε μετά τις 30/11 και πως το άνοιγμα θα γίνει όπως και την προηγούμενη φορά.

Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε πως είναι λογική σκέψη να συνεχιστεί το lockdown ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη καθώς όπως εξήγησε το 32% θετικότητας του ιού στην Θεσσαλονίκη δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει.

Θα μείνει η μάσκα όλο τον χειμώνα
Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως μάσκα και άλλα μέτρα θα μείνουν μαζί μας όλο το χειμώνα και πως θα χρειαστεί πολύς καιρός για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος.

Ερωτηθείς αν θα κάνει το εμβόλιο απάντησε πως «φυσικά θα κάνω το εμβόλιο. Είμαι υγειονομικός και ανήκω στις ευπαθείς ομάδες».

Μεταξύ άλλων τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να βγαίνει από το σπίτι μόνο όταν είναι ανάγκη.