Η κακοκαιρία και οι τεράστιες ποσότητες νερού από την βροχή που πέφτει από χθες στην περιοχή, προκαλούν σοβαρά προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους και καταστροφές.

Δεκάδες σπίτια πλημμυρισμένα και συνεχείς επιχειρήσεις διάσωσης είναι το αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται από τα ξημερώματα στην Κρήτη.

Πολλά είναι παράλληλα τα αυτοκίνητα που έχει παρασύρει στο διάβα του ο χείμαρος.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, δήλωσε, «άνθρωποι έχουν ανέβει στις ταράτσες για να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά που εισβάλλουν στα σπίτια». Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, τα δημοτικά και νηπιαγωγεία δεν λειτούργησαν σήμερα λόγω της κακοκαιρίας.

«Ελπίζουμε να μη βρισκόταν κανείς στο αυτοκίνητο με αναμένα αλάρμ που παρασύρθηκε», συμπλήρωσε. «Εκείνο που προτείνω είναι ακόμα και τη διακλάδωση των Γουβών και όλη την παραλιακό δρόμο να τον αποφεύγουν. Σε πολλά σημεία τα νερά είναι πολύ βαθιά. Μην διακινδυνεύσει κανείς να μη μπει σε ρέμα με πολύ νερό, θα παρασυρθεί»


Οι κλήσεις στην Πυροσβεστική, από νωρίς το πρωί, ξεπερνούν τις 100 και οι κάτοικοι περιοχών όπως ο Δήμος Χερσονήσου αντιμετωπίζουν για ακόμη μία φορά τον εφιάλτη των πλημμυρών. Τα συνεργεία της Πυροσβεστικης επιχειρούν για τη διάσωση πολιτών από σπίτια και οχήματα, ενώ επί ποδός βρίσκονται μηχανήματα του δήμου.



Η στάθμη παραποτάμων και χειμάρρων έχει ανέβει, δρόμοι έχουν μετατραπεί σε λίμνες και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσία Κρήτης κάνει έκκληση για μεταφορά των κατοίκων σε υψηλότερα σημεία. Ανάμεσα στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει σπίτια και οι κάτοικοι δίνουν μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους είναι ο Ανισαράς, η Ανάληψη, το Κουτουλουφάρι και η Σταλίδα.



Η κακοκαιρία παρέσυρε τα πάντα

Η ΕΜΑΚ επιχειρεί στην περιοχή των Γουρνών με βάρκες και το ερπυστριοφόρο, καθώς σύμφωνα με όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη ο Δήμαρχος Γιάννης Σέγκος το ποτάμι των Γουβών έχει φουσκώσει και παρέσυρε αυτοκίνητα προς τη θάλασσα.


Παρασύρθηκαν αυτοκίνητα από την ορμή του νερού


Οπως αναφέρει το ekriti δρόμοι έγιναν ποτάμια, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν. Ο κ. Σέγκος είπε ότι σήμερα θα είναι κλειστά τα σχολεία σε Ανάληψη, Μοχό και ίσως Γούρνες, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν γονείς και παιδιά. Στην Κάτω Βάθεια του Δήμου Χερσονήσου το ποτάμι περνά τον δρόμο και είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων.


Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στα Σπήλια, από Άγιο Σώζωντα προς Πεζά και σε άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.


Πλημύρισαν τα πάντα, στο πόδι κάτοικοι και ΕΜΑΚ


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην παραλιακή ζώνη των Γουρνών, όπου όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής προς τη θάλασσα. Το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ ερευνά το ενδεχόμενο μέσα στο αυτοκίνητο να υπήρχαν επιβάτες. Στο σημείο βρίσκονται συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, έκανε έκκληση προς τους πολίτες του βορειοανατολικού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να μην πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις

Στην Σταλίδα Χερσονήσου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κατεστραμμένοι δρόμοι, πλημμυρισμένα σπίτια και οι κάτι στο πόδι, προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr , οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν με ανάλογη ένταση κατά τη διάρκεια της Τρίτης και με μειούμενη ένταση κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ενώ βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη.