Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η κατάχρηση του μηνύματος 6 στο 13033 αφού όπως έγινε γνωστό, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, στάλθηκαν μετά τις 9 το βράδυ πάνω από 1 εκατομμύριο μηνύματα την κάθε μέρα.

Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει τις αρχές με αποτέλεσμα να σκέφτονται τρόπους έτσι ώστε να υπάρξει περιορισμός στη χρήση του μηνύματος 6 στο 13033 ή έστω να υπάρχουν αποτρεπτικοί παράγοντες.

Ένας τέτοιος παράγοντας είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων, κάτι που ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ανέρερε χαρακτηριστικά: «Οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του lockdown θα είναι εντατικοί και εκτροπές από την τήρηση των μέτρων δεν θα γίνονται ανεκτές». Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πλάνα των αρχών ειναι η εντατικοποίηση των ελέγχων σε περισσότερα σημεία.

Ένα μέτρο το οποίο εξετάζεται από την κυβέρνηση αφορά τον περιορισμό της αποστολής μηνυμάτων 6 στο 13033. Οπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τα sms στο 13033 μπορεί να μην έχουν συγκεκριμένο όριο, ωστόσο το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων που στέλνουν γραπτό μήνυμα για πολλές μετακινήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα μπορεί να πει «όχι» και να «αρνηθεί» την έξοδο στον αποστολέα.

Στο παραπάνω μέτρο ωστόσο εκφράζονται και ενστάσεις από τη στιγμή που δεν μπορεί να περιοριστεί η χρήση της γραπτής βεβαίωσης για μετακίνηση.