Εκτός ελέγχου βαίνει πλέον η κατάσταση με τον κοροναϊό στη χώρα, με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά να οδηγούν σε «έμφραγμα» τα νοσοκομεία, ενώ τραγικός είναι ο απολογισμός των θανάτων. 

Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι: Το «μαύρο» ρεκόρ με 34 καταγεγραμμένους θανάτους το Σάββατο και τα 2.556 νέα κρούσματα, προκαλούν τρόμο, όπως τρόμο προκαλεί και το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι το Σάββατο ήταν 207, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 200, την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες οι εισαγωγές που έγιναν το Σάββατο (7/11) στα νοσοκομεία έσπασαν και το φράγμα των 2.000 νοσηλευομένων.

Την ίδια ώρα, ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μέσα σε μόλις πέντε μέρες 108 ασθενείς κατέληξαν. Πρόκειται για το 1/7 του συνολικού αριθμού νεκρών από την πανδημία, οι οποίοι έχουν φτάσει τους 749 από την αρχή της πανδημίας.

Συγκεκριμένα:

07/11: 34 νεκροί
06/11: 14 νεκροί
05/11: 29 νεκροί
04/11: 18 νεκροί
03/11: 13 νεκροί
Ο κορoνοϊός έγινε πιο μεταδοτικός – Δεν αποκλείεται παράταση του lockdown

Πέτσας: Πιθανή η παράταση του lockdown αν δεν φθάσουμε στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, σε περίπτωση που η χώρα δεν επιστρέψει στα επίπεδα κρουσμάτων του Σεπτεμβρίου (σ.σ. 200 – 400 κρούσματα) άφησε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη με 200 έως 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Με αυτό το κριτήριο λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το Σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο», δήλωσε ο κ. Πέτσας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι τα κριτήρια που θα μας κάνουν στο τέλος του μήνα να πούμε ότι χαλαρώνουμε.

Η τήρηση των μέτρων θα κρίνει τη διάρκεια του lockdown

Έξι βασικά μέτρα πρέπει να λειτουργήσουν όσο βρισκόμαστε σε lockdown προκειμένου να βγούμε από το «κλουβί» μας σε τρεις εβδομάδες.

Οι λοιμωξιολόγοι, όπως και ο ίδιος ο Σωτήρης ο Τσιόδρας, θεωρούν πως το lockdown θα αποδώσει όπως άλλωστε είχε συμβεί και την πρώτη φορά, ωστόσο προκειμένου να γίνει αυτό πρέπει όλοι μας να τηρήσουμε κάποια μέτρα.

Η χρήση μάσκα, η τήρηση αποστάσεων, τα μέτρα υγιεινής, η αποφυγή συνωστισμού σε εσωτερικούς χώρους είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε όλοι. Από την άλλη το συνεχές testing και η σωστή ιχνηλάτηση είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Πολιτεία κατά την διάρκεια του lockdown.

Όπως ανέφερε και ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κ. Τσιόδρας, οι επιδημιολόγοι έχουν αρκετά επιστημονικά εργαλεία στην κατοχή τους ώστε να παρακολουθούν την απόδοση των μέτρων κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί αμέσως, μιας όπως υποστηρίζουν, τουλάχιστον για 10 μέρες ακόμη θα βλέπουμε καθημερινά διαγνώσεις από το προηγούμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όλα είναι μία αλυσίδα, καθώς όσο περισσότερο μειωθούν τα κρούσματα, τόσο περισσότερο θα αποσυμπιεστεί και το σύστημα Υγείας, το οποίο πλέον είναι σε οριακό σημείο, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα.

Η δημιουργία εφεδρειών άλλωστε στα νοσοκομεία της Αθήνας, ώστε να υπάρχουν κλίνες και για τα περιστατικά της Αθήνας αλλά και αυτών της Βόρειας Ελλάδα ήταν μονόδρομος για τους ειδικούς, οι οποίοι κατέληξαν πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν ένα νέο lockdown.

Κικίλιας: Πως θα βγούμε από το lockdown - Μάσκα μέχρι την άνοιξη

Το μέτρο της μάσκας θα μας συνοδεύσει σίγουρα μέχρι και τους μήνες της άνοιξης, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Σημείωσε ότι η ασφαλής οδός για να βγούμε από την καραντίνα είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες.

Ο υπουργός έκανε έκκληση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες να προσέξουν ιδιαίτερα.

Τόνισε ότι αν τηρηθούν τα μέτρα θα μειωθεί το ποσοστό της θετικότητας και ανέφερε ως παράδειγμα του Ισραήλ το οποίο μέσα σε λίγες εβδομάδες πέτυχε να ρίξει τα κορώματα από τις δέκα χιλιάδες σε τριψήφιο αριθμό.

Τι λένε οι ειδικοί
Γώγος: Δεν αποκλείεται παράταση του lockdown

Δεν αποκλείεται η παράταση του lockdown, όμως οι 3 βδομάδες είναι σίγουρες και χρειάζονται οπωσδήποτε, τόνισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

«Βλέποντας και κάνοντας», είπε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι ο κορωνοϊός έγινε πιο μεταδοτικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, τα αποτελέσματα της διασποράς μπορεί να φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Μετά θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Για να τελειώσει το lockdown, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1000. Επίσης, το Rt πρέπει να πέσει κάτω από το 1.

Δερμιτζάκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown

«Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στο Mega. «Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχίσει» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το πότε θα αρθεί η καραντίνα, εξαρτάται από «το πώς θέλουμε να είμαστε μετά». Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «αν θέλουμε να έχουμε μεγάλη ελευθερία μετά, τότε πρέπει να κάνουμε πολύ μακρύ lockdown.

«Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 βδομάδες. Αν δεν είναι 3 βδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα».

Ποια είναι τα δεδομένα για να βγούμε από το lockdown

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε ότι πρέπει να ελευθερωθούν κρεβάτια στις ΜΕΘ, ενώ αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εμφανιστεί.

«Πρέπει να ελαττωθούν τα κρούσματα και το R0 από το 1,5 που είναι τώρα να μειωθεί στο 0,5 και παρακάτω. Επίσης πρέπει να ελαττωθούν οι διασωληνωμένοι για να ελευθερωθούν τα κρεβάτια», σχολίασε αρχικά στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και αναφέρθηκε στο τι σημαίνει η μετάλλαξη του ιού και πώς προκλήθηκε η αύξηση:

«Ο ιός θέλει να μεταλλάσσεται για να μπορέσει να επιζήσει ο ίδιος. Ο ιός δεν θέλει να σκοτώνει γιατί πεθαίνει και ο ίδιος. Επιλέγει μεταλλαγές, που είναι λιγότερο παθογόνες αλλά περισσότερο μεταδοτικές. Αυτή είναι η θεωρία. Στην πράξη, έχουν αρχίσει να εντοπίζονται μεταλλάξεις τις τελευταίες λίγες μέρες. Υπήρχε μια δημοσίευμα από την Ισπανία για μετάλλαξη του ιού που επικρατεί εκεί, η οποία λένε ότι δεν επιδρά σε κανένα από τα δύο. Στη Δανία, είδαμε τα ζωάκια που μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωποι και θα σφαγιαστούν όλα εκεί για να λυθεί το πρόβλημα. Και μια ανακοίνωση από το Χιούστον, ότι υπάρχει 3η μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτά όμως είναι αρκετά πρόωρα για να πούμε κάτι».

Γιατί έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος «λογικό», η Βόρεια Ελλάδα να πλήττεται περισσότερο: «Ο ιός δεν εξαλείφεται εντελώς. Άλλο να έχεις 1 εκατομμύριο κρούσματα και άλλο 1.000. Ακόμα και το 99% να ελαττωθεί, μένουν κάποιοι. Το καλοκαίρι δεν είχαμε μηδέν κρούσματα, είχαμε λίγα. Αυτά για διάφορους λόγους πολλαπλασιάστηκαν. Ο ιός δεν εξαφανίζεται, μένει λίγος, μεταδίδεται σε χαμηλό επίπεδο και ξαφνικά, με τις κατάλληλες συνθήκες ξαναφουντώνει».

Παγώνη: «Δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα αν δεν πέσουμε κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα»

Μιλώντας στο Mega και ερωτηθείσα σχετικά με το αν προϋποτίθεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων προκειμένου να πάμε και πάλι σε άνοιγμα της αγοράς, η κ. Παγώνη απάντησε: «Εννοείται. Δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα καταστημάτων κλπ αν δεν είμαστε κάτω από 1.000 κρούσματα ημερησίως. Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας» είπε.

Ο λόγος είναι, όπως εξήγησε, ότι πιέζεται το σύστημα υγείας. Αναφερόμενη ειδικότερα στους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε το γενικό lockdown, σημείωσε πως «αν συνεχίζαμε να προχωρούμε με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα τα βγάζαμε πέρα στα νοσοκομεία». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο διάστημα από 20 Οκτωβρίου εως 22 Οκτωβρίου κατά το οποίο είχαμε άμεσο τριπλασιασμό κρουσμάτων. Ενώ τρεις είναι οι κρίσιμες παράμετροι: o αριθμός κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων.

Η κ. Παγώνη στάθηκε επίσης στην πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία όχι μόνο λόγω των ασθενών με κορωνοϊό αλλά του συνόλου των ασθενών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι ασθενείς non covid πρέπει να εξυπηρετηθούν, πρέπει να χειρουργηθούν. Εκεί λοιπόν υπήρχε πίεση γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα τα τμήματα covid».

Βασιλακόπουλος: Θα βγάλουμε χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown

Τη βεβαιότητα ότι θα βγάλουμε ολόκληρο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά των πολιτών τον Δεκέμβριο θα κρίνει πότε θα επιβληθεί ξανά απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Το lockdown είναι ένα ύστατο μέτρο που για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητά του και να συμμετέχουμε στην εφαρμογή του. Το να πει μια κυβέρνηση ότι πάω με το μάξιμουμ των μέτρων καταστρέφοντας την οικονομία, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Μπορεί να βγάλουμε όλο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown. Αυτό, σίγουρα, δεν είναι το τελευταίο, καθώς θα μας λύσει το πρόβλημα για τον επόμενο μήνα. Η συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο θα είναι αυτή που θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι το lockdown λόγω του κορονοϊού ήταν μεν επιβεβλημένο, γιατί και το σύστημα υγείας έχει πιεστεί και πρέπει να αναχαιτιστεί η πανδημία, αλλά από μόνο του δεν φτάνει. «Επειδή κάποτε το lockdown πρέπει να τελειώσει, θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει άλλους επιστήμονες για να περάσουν σωστά το μήνυμα στον κόσμο, γιατί μόλις σταματήσει το lockdown, αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά άλλων θα ξαναμιλάμε για περιορισμούς», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, οι επιστήμονες είχαν πει ότι γύρω στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, θα κριθεί αν τα μέτρα που είχαν προτείνει και ελήφθησαν από την κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικά και δεν ήταν. «Δεν ήταν λάθος τα μέτρα, αλλά το ποσοστό εφαρμογής τους δεν ήταν αυτό που έπρεπε», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό, ο καθηγητής ανέφερε ότι έχει μεταλλαχθεί και δείχνει ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα, ενώ όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο πιο μεταδοτικός θα γίνεται. «Για να εξαφανιστεί ο ιός θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μισοί Έλληνες, αλλά θα έχουμε 400.000 έως 500.000 δόσεις για τις ευπαθείς ομάδες το πρώτο διάστημα, όταν κι εφόσον εγκριθεί κάποιο εμβόλιο».

Κοτανίδου: Τι πρέπει να γίνει για να πούμε τέλος το lockdown

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου το τέλος του lockdown θα προταθεί στην περίπτωση που δουν να μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία κάτι που αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες. Για το τέλος του lockdown θα πρέπει επίσης τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1.000.

Παράλληλα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως τώρα με το lockdown ελπίδα τους είναι ότι θα προλάβουν την διασπορά του ιού και την πίεση στα νοσοκομεία. «Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε 1 βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η καθηγήτρια σημείωσε πως το πρώτο που θέλουν να δουν από αυτό το lockdown είναι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.