Μια από τις βασικές διαφορές του καθολικού lockdown που θα επιβληθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου σε σχέση με το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο είναι η μερική λειτουργία των σχολείων. Συγκεκριμένα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης με τους μαθητές να παραμένουν σπίτια τους κάνοντας εξ- αποστάσεως μαθήματα για τρεις εβδομάδες , ενώ παιδικοί σταθμοί , νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία καθώς και σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμείνουν ανοιχτά τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί .

Σε δημοσιογραφική ερώτηση στο σχετικό πλαίσιο ο πρωθυπουργός ανέφερε :
«Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί καλύτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες καθώς μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την δυνατότητα να την χειριστούν καλύτερα για καθαρά πρακτικούς λόγους αλλά και επειδή οι ψυχολογικές , συναισθηματικές και πνευματικές επιπτώσεις είναι λιγότερες»

«Σε παιδια κατω των δώδεκα ετών η διασπορά είναι μικρή γι’ αυτό νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά» , ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναλυτικά : «Είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν με το καλό περιορίσουμε την επιδημία. Ο λόγος για τον οποίο δέχθηκα την εισήγηση των ειδικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά. Έχουμε επίσης το δεδομένο ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά. Κατά συνέπεια κάναμε αυτό το διαχωρισμό ο οποίος έχει και κοινωνικές προεκτάσεις διότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, από ότι στα μικρά. Και βέβαια κρατάμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί θα υπήρχαν τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις και τεράστιες επιβαρύνσεις στις οικογένειες των παιδιών αν κλείναμε τα ειδικά σχολεία» 

Η μετάβαση των μαθητών στα σχολεία

Η μετάβαση των μαθητών/τριών από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS-Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.