Σήμερα στις 12:00 αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για το δεύτερο καθολικό lockdown , από το πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία του λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσίοδρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδηγούν την χώρα σε δεύτερο καθολικό lockdown ;
Με την επιδημιολογική κατάσταση να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει και το επιστημονικό επιτελείο να εισηγείται την επιβολή καραντίνας, η επιλογή αυτή καθίστανται απαραίτητη.
Χθες, ημέρα Τετάρτη σημειώθηκαν τρία αρνητικά ρεκόρ. Συγκεκριμένα :

  • Τραγικό αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων με τον αριθμό να φθάνει τους 18
  • Και το στοιχείο που προκάλεσε την μεγαλύτερη ανησυχία, αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο αριθμός μέσα σε μόλις 48 ώρες τριπλασιάστηκε με 179 άτομα να νοσηλεύονται πανελλαδικά .
Αυτό σημαίνει πως αρχίζουν να μειώνονται και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία που είναι διαθέσιμες, αφού χαρακτηριστικά στην Αθήνα είναι μόνο 27 και στη Θεσσαλονίκη 16, ενώ όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αν δεν ληφθούν μέτρα, το Σύστημα θα καταρρεύσει.

Πέρα όμως από τα ανησυχητικά επιδημιολογικά αυτά στοιχεία υπήρχαν φόβοι αλλά και ενδείξεις για μια εκτός ελέγχου επιδημιολογική κατάσταση και διασπορά σε αυτό το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί. Η κυβέρνηση παρά του δισταγμούς της για επιβολή καθεστώτος lockdown ευελπιστεί έτσι η καμπύλη διασποράς και διάδοσης να σημειώσει πτώση .