Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το νέο lockdown στη χώρα, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει αύριο στις 12:00 ο πρωθυπουργός παρουσία και του λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα.

Η έκρηξη των κρουσμάτων στην χώρα, επανέφερε τον εφιάλτη του lockdown για τη χώρα, ως μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα που εκτινάχθηκε και σήμερα, αγγίζοντας τα 2.646, ενώ την ίδια στιγμή οι ΜΕΘ και το σύστημα Υγείας γενικά αγγίζει τα όριά του.

 Ήδη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προανήγγειλε τη νέα περίοδο «καραντίνας» για την χώρα, η οποία όπως δήλωσε θα ισχύσει για ένα μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει αύριο ότι η χώρα «παγώνει» και κατεβάζει για άλλη μια φορά ρολά, από τις 6:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ωστόσο δεν αποκλείεται, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επεξεργαστεί μέχρι την τελευταία στιγμή να ξεκινήσει νωρίτερα το lockdown.

Όσο για τις μετακινήσεις θα ισχύουν όλοι οι κανόνες που ήταν σε ισχύ κατά την πρώτη καραντίνα την περασμένη άνοιξη. Δηλαδή, απαγορεύεται κάθε μετακίνηση, εκτός από την ανάγκη για εργασία, αγορά τροφίμων, και φαρμακείο. Επιστρέφουν τα sms, με την διαφορά ότι θα προστεθεί και ένα ακόμη αίτημα μετακίνησης που θα είναι αυτό της μεταφορά των μαθητών δημοτικού στο σχολείο τους.

Άλλωστε, όπως ανακοίνωσε και ο Βασίλης Κικίλιας, στον ΑΝΤ1, θα κλείσουν γυμνάσια και λύκεια, και μόνο τα δημοτικά σχολεία, θα είναι σε λειτουργία. Τουλάχιστον αυτό εισηγήθηκε η αρμόδια επιτροπή και αναμένεται να είναι και η τελική απόφαση στην οποία θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και θα ανακοινώσει αύριο. 

Ποιος ο βασικός λόγος που οδήγησε στο lockdown

Ο βασικός λόγος που οδήγησε στην απόφαση έχει να κάνει με την ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ. Επίσης, υπήρχαν πληροφορίες για μαζικές εκδρομές το ΣΚ σε κοντινούς προορισμούς.

 Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο απευκταίο ενδεχόμενο βλέποντας καθημερινά να αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα στο λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Η πίεση που δέχονται και τα νοσοκομεία της χώρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι πρώτο μέλημα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

  Έτσι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αύριο στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Το παρασκήνιο πριν την απόφαση του lockdown

Ο προβληματισμός πριν την δύσκολη απόφαση για το νέο lockdown, που θα είναι καθοριστικό τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών, όσο και για την οικονομία, ήταν ιδιαίτερα μεγάλος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την διάρκεια της σύσκεψης, το κλίμα ήταν βαρύ καθώς αναμένονταν η εισήγηση των ειδικών επιστημόνων που αυτή τη φορά, μετά και την έκρηξη των κρουσμάτων, ήταν μονόδρομος. Η πρόταση για γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα τέθηκε στο τραπέζι και παρ’ ότι ο πρωθυπουργός θέλησε να το αποφεύγει, ωστόσο δεν ήταν αυτό δυνατόν. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί η οικονομία, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση να κλείσει μόνο η Αττική, όμως σύντομα φάνηκε ότι δεν θα εξυπηρετούσε.

Τις τελικές αποφάσεις για το που και πότε θα εφαρμοστεί lockdown θα τις λάβει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ώρες, αν και ήδη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε lockdown, για ένα μήνα, με κλειστά γυμνάσια και λύκεια.