«Εκτός από τις ομορφιές που έχετε ήδη γευτεί στην Αστυπάλαια θα γεύεστε πια και μια νέα κατάσταση που θα υπάρξει στο νησί μας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Νικόλαος Κομηνέας, με αφορμή την επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κομηνέας επισήμανε ότι «η νέα κατάσταση είναι μια συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Volkswagen όπου από την πλευρά του ο κάθε ένα φορέας θα στήσουμε την ηλεκτροκίνηση στο νησί μας με την προοπτική το 2026 να είναι κι το πρώτο μέρος στο οποίο θα εφαρμοστεί η αυτόνομη οδήγηση στο νησί μας».

«Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει ότι θα δοθούν πολύ σοβαρές επιδοτήσεις στους ιδιώτες για να αγοράσουν τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας. Πραγματικά πάρα πολύ σοβαρές το 65% θα είναι εκείνο που θα χρηματοδοτείται και από την Volkswagen και από το ελληνικό δημόσιο και το υπόλοιπο το 35% θα είναι αυτό που θα βάζει ο δημότης, μόνιμος κάτοικος του νησιού μας. Αυτά θα γίνουν βεβαίως μαζί με τις υποδομές που έχουν να κάνουν με τους ταχυ-φορτιστές, επιδοτήσεις θα έρθουν για τους ηλιακούς φορτιστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα δημιουργηθεί ένα σύστημα επίσης on demand το οποίο θα έχει να κανει με την αστική συγκοινωνία του νησιού, με ηλεκτρικά vans. Θα υπάρχει συγκοινωνία όλο το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα. Από εκεί και πέρα θα υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα υποδομών το οποίο θα αναπτυχθεί στο νησί που έχει να κάνει με τους δρόμους αλλά και όλα τα θέματα της υποδομής που πρέπει ουσιαστικά να υποστηρίξουν αυτό το πρόγραμμα και βεβαίως το νησί μας μαζί με όλα αυτά θα καταστεί και ενεργειακά αυτόνομο, ανεξάρτητο παύοντας ουσιαστικά η λειτουργία επίσης του εργοστασίου της ΔΕΗ που χρησιμοποιεί diesel», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Μεταβαίνουμε μέσα από φωτοβολταικό και ανεμογεννήτρια σε ένα υβριδικό σύστημα που θα διαθέτει μπαταρίες και θα τροφοδοτείται το νησί μας αποκλειστικά και μόνο χωρίς διασυνδέσεις ένα αυτόνομο νησί στο κέντρο του Αιγαίου το οποίο θα αφήνει το ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Μέσα από αυτό το πρόγραμμα η ‘’πεταλούδα του Αιγαίου’’, που είναι η Αστυπάλαια, θα ανοίξει τα φτερά της ακόμα περισσότερο και θα ταξιδέψει στο μέλλον με μεγάλες ταχύτητες φέρνοντας ουσιαστικά το μέλλον στην πραγματικότητα τη σημερινή», τόνισε ο δήμαρχος.

«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, πάρα πολύ χαρούμενοι, αντιμετωπίζουμε το όλο πρόγραμμα με μεγάλη αισιοδοξίαγιατί σκοπός μας ήταν πάντα να έχουμε ένα νησί το οποίο θα είναι πρότυπο οικολογικής διαχείρισης και αυτό θα το πετύχουμε μέσα από τις δράσεις αυτές αλλά και όλα τα θέμα τα άλλα υποδομής που έχει το νησί μας είτε με την βελτίωση του βιολογικού καθαρισμού, είτε με την πλήρη ανακύκλωση, με την παραγωγή των βιοαποβλήτων τα οποία θα μετατρέπονται σε λίπασμα και σε τροφές για τα ζώα», δήλωσε ο κ. Κομηνέας.

«Μιλάμε για ένα πρότυπο διαχείρισης και το σημαντικό είναι ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να το κάνουν αυτό το πράγμα δηλαδή μπορούν να μας δώσουν ένα περιβάλλον καθαρό και αμόλυντο αλλά και το οποίο αυτό περιβάλλον θα συνάδει με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού μας», επισήμανε παράλληλα.