Χαμηλές θερμοκρασίες, τσουχτερό κρύο και χιόνια θα δούμε στο δεύτερο μισό του Νοέμβρη, ο οποίος φέρνει μαζί του την βαρυχειμωνιά, λόγω ενός ιδιαίτερου φαινομένου που ονομάζεται  «Εμποδισμός τύπου Ω».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, που αναλύει το φαινόμενο, πιθανόν το δεύτερο μισό του μήνα το σκηνικό να είναι ακόμα πιο χειμωνιάτικο, καθώς αέριες μάζες από τη βόρεια-βορειοανατολική Ευρώπη θα κινηθούν πιο νότια, επηρεάζοντας και τη χώρα μας.

 «Εκτεταμένος αντικυκλώνας αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου τις επόμενες ημέρες "μπλοκάροντας" τη ροή των συστημάτων κακοκαιρίας από τα δυτικά της Ευρώπης προς τα ανατολικά. Έτσι λοιπόν οι κακοκαιρίες, μη μπορώντας να ξεπεράσουν αυτό το "βουνό" που δημιουργούν οι υψηλές πιέσεις προς την κεντρική Ευρώπη, αναγκάζονται να κινηθούν γύρω από αυτό, με αποτέλεσμα ο καιρός να μας έρχεται από τη βόρεια-βορειοανατολική Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης, και σημειώνει πως:  

«Στο εσωτερικό του "ΩΜΕΓΑ" εμποδιστή επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες με σχεδόν ανέφελο ουρανό, ασθενείς ανέμους και κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και του φθινοπώρου (ιδιαίτερα το προχωρημένο φθινόπωρο) εξαιτίας του ότι η διάρκεια της νύχτας μεγαλώνει αρκετά, ευνοούνται οι θερμοκρασιακές αναστροφές (η θερμοκρασία αντί να πέφτει με το ύψος ανεβαίνει και άρα κάνει περισσότερο κρύο χαμηλά) αλλά και οι ομίχλες ακτινοβολίας εξαιτίας της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας που επικρατεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και της απελευθέρωσής της τη νύχτα στο υπέρυθρο φάσμα.
Στον αντίποδα, στην περιφέρεια του εμποδιστή αυτού επικρατεί κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες, χιόνια κατά τη χειμερινή περίοδο αλλά και δυνατούς ανέμους. Ο τύπος καιρού που επικρατεί στις περιοχές με κακοκαιρία γύρω από τον εμποδιστή αυτόν εξαρτάται από τα βαρομετρικά χαμηλά και τη βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης) που θα δημιουργηθεί και σε ποια πλευρά στην περιφέρεια του εμποδιστή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για διαδοχικούς σχηματισμούς αντικυκλώνων προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη ιδιαίτερα από τις 15 με 20 του Νοέμβρη και μετά. Αυτό θα αναγκάσει αέριες μάζες από τη βόρεια-βορειοανατολική Ευρώπη να κινηθούν πιο νότια, επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Αυτό ίσως οδηγήσει σε αρκετά πιο χειμωνιάτικο σκηνικό τον καιρό της χώρας μας, κάτι όμως για το οποίο δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο Νοέμβριος στατιστικά "παράγει" επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τη χώρα μας, οπότε, όσο ο καιρός το επιτρέπει, προετοιμαζόμαστε κατάλληλα».