Σε ισχύ μπαίνουν από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δύο ζώνες θα χωρίζεται πλέον η χώρα, τη ζώνη επιτήρησης και τη ζώνη αυξημένου κινδύνου, και στην κάθε ζώνη ισχύουν διαφορετικά μέτρα για τον κοροναϊό.

Από αύριο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, η χώρα μπαίνει στη νέα φάση… κανονικότητας για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροναϊού, με την εφαρμογή νέων μέτρων. Η χώρα δε θα χωρίζεται πλέον σε 4 επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, καθώς αυτά συγχωνεύονται σε 2 επίπεδα κατά τον ακόλουθο τρόπο: το επίπεδο 1 (πράσινο) και το επίπεδο 2 (κίτρινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Α – επιτήρησης (κίτρινο). Αντίστοιχα τα επίπεδα 3 (πορτοκαλί) και 4 (κόκκινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Β -αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Με τα νέα αυτά δεδομένα, η κατάταξη των 74 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, σύμφωνα και με την αρμόδια για τον Χάρτη επιτροπή των λοιμωξιολόγων, διαμορφώνεται από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες ως εξής:

Στο επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο) κατατάσσονται οι ακόλουθες 47 Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (πλην της Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου

Στο επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) κατατάσσονται οι υπόλοιπες 27 Περιφερειακές Ενότητες: Όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην της Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική

111-2


Δηλαδή από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, 47 βρίσκονται στο επίπεδο Α-επιτήρησης (κίτρινο) και 27 στο επίπεδο Β-αυξημένου κινδύνου (κόκκινο). Από την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, η χώρα θα χωρίζεται πλέον σε κόκκινες και κίτρινες περιοχές και σε όλη την επικράτεια ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Περιορισμός κυκλοφορίας 00:00-05:00.

Απαγόρευση επιβίβασης σε ΜΜΜ χωρίς χρήση μάσκας.

Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τηλε-εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα *εξαιρούνται κλινικές και εργαστήρια τελειοφοίτων.

Αναστολή επισκεπτηρίου στις δομές πρόνοιας (ΜΦΗ κ.ο.κ.).

Ανοικτά παραμένουν λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο, σχολεία, ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, ξενοδοχεία, βιομηχανία, κομμωτήρια.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις στο Επίπεδο Α (κίτρινο)

– 65% σε ΜΜΜ

– 65% σε πλοία

– Μέχρι 3 επιβάτες σε ταξί

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις στο επίπεδο Β (κόκκινο):

– 65% σε ΜΜΜ

– 65% σε πλοία

– Μέχρι 1 επιβάτης σε ταξί

– Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα (εξαιρούνται οικογένειες)

Για τα κομμωτήρια και τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, προβλέπονται τα εξής και για τα δύο επίπεδα:

Μέτρα περιορισμού του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει εμβαδού, σύμφωνα πάντα με τη μέχρι σήμερα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Κατάργηση της αναμονής και λειτουργία μόνο με ραντεβού.