Εξαιρετικά δυσοίωνη διαγράφεται η πορεία της πανδημίας στη συμπρωτεύουσα, με τους ειδικούς να θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμο το επόμενο πενθήμερο 

Η Θεσσαλονίκη για μια ακόμα ημέρα κατέκτησε τη «μαύρη» πρωτιά με 449 κρούσματα. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός έρχεται μετά το χθεσινό σοκ των 839 κρουσμάτων.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να αυξηθεί η δυναμικότητα του Ε.Σ.Υ. στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός μάλιστα τη Δευτέρα θα μεταβεί στη συμπρωτεύουσα. 

Οι παραπάνω αριθμοί προμηνύουν ολικό lockdown, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη είναι τεράστιο και υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το αν θα αντέξει το σύστημα υγείας, καθώς ήδη έχει αποφασιστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης με αεροδιακομιδή ασθενών σε άλλες πόλεις, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι το μεγάλο φορτίο που έχει συσσωρευθεί στην πόλη επηρεάζει αρνητικά και τις άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδας. Μετά τις Σέρρες που κατέγραψαν δεκάδες κρούσματα τις τελευταίες ημέρες τώρα η διάδοση του ιού βρήκε έδαφος και στη Δράμα η οποία κατέγραψε μέσα σε ένα 24ωρο 90 κρούσματα.

Ενδεικτικά είναι μάλιστα τα όσα είπε ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος δήλωσε ότι «στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά».

Καθοριστικές οι επόμενες 5 ημέρες για το ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη
Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA οι επόμενες 4 – 5 ημέρες είναι πολύ κρίσιμες και θα κρίνουν το αν η πόλη θα μπει σε γενικευμένο lockdown, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι δυσοίωνες.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα και κυρίως οι ΜΕΘ είναι σε «έμφραγμα».

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ήδη άρχισε να εφαρμόζεται, στο νοσοκομείο Παπανικολάου προστέθηκαν ακόμα 7 κλίνες, έφτασε τις 25 και διαθέσιμες τώρα είναι μόλις δύο.

Το ΑΧΕΠΑ που ήταν σε πληρότητα 60% την Τετάρτη, την Παρασκευή έφτασε στο 100%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και το στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με 4 κλίνες ρίχνεται στη μάχη με τον ιό.

Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κοροναϊού, έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Ο υπουργός Υγείας θα ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων το μεσημέρι της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 14:00. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ.