Μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός ο χάρτης της επιδιμιολογικής κατάστασης αλλάζει. Πλέον καταργούνται τα τέσσερα επίπεδα και αντικαθίστανται από δύο.

Οι περιοχές που μέχρι σήμερα ανήκαν στο πρώτο και στο δεύτερο επίπεδο, δηλαδή πράσινες και κίτρινες, θα ανήκουν στη «ζώνη επιτήρης».

Οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί» εντάσσονται πλέον στη ζώνη «αυξημένου κινδύνου».

Τόσο στις περιοχές στη ζώνη επιτήρησης, όσο και σε αυτές στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, σε όλη δηλαδή την Ελλάδα, θα ισχύουν από τη Δευτέρα τα ακόλουθα μέτρα:

- Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

- Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί

- Εφαρμογή κατά 50% της τηλε-εργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα

- Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια

- Απαγόρευση συναθροίσεων

Για τις περιοχές που θα ενταχθούν στη ζώνη αυξημένου κινδύνου θα ισχύσουν τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλαδή για ένα μήνα αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης - πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής απ’ το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους εξής χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία, θέατρα και κλειστά γυμναστήρια.