Πόσο απέχει η Αθήνα από το Δροσερό της Ξάνθης; Πολύ. Τόσο ώστε, αν και η Σαμπιχά Σουλεϊμάν μπήκε σε κάθε ελληνικό και όχι μόνο σπίτι με την εκλογική της περιπέτεια, ο δημοσιογραφικός φακός δεν είχε φτάσει μέχρι τώρα στο χωριό της. Δεν αποτύπωσε την πραγματικότητα και τις συνθήκες εκεί. Δεν βρήκε πόσο μεγάλη εθνική πεποίθηση κρύβει η δήλωσή της: «Είμαι Ελληνίδα Ρομά και όχι Τούρκα».

Ο οικισμός του Δροσερού, που έγινε ευρέως γνωστός τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, βρίσκεται πίσω από τις γραμμές του τρένου, δέκα λεπτά μακριά από το κέντρο της Ξάνθης. Εκεί ζει η μειονότητα των τσιγγάνων, περίπου 4.000, οι μισοί από τους οποίους είναι μικρά παιδιά. Οι ίδιοι δηλώνουν Έλληνες μουσουλμάνοι Ρομά και, όπως μας είπαν, ψηφίζουν και κατατάσσονται στον ελληνικό Στρατό.

Αν και ο οικισμός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Ξάνθης - θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μία μεγάλη συνοικία της - οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων εκεί είναι τριτοκοσμικές. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι από σκουπίδια και τρύπες με λιμνάζοντα νερά - που έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, αφού το απορριμματοφόρο του δήμου είναι ζήτημα, αν περνάει από εκεί δύο φορές το μήνα. Τα παιδιά ανακατεύονται με τα σκουπίδια και αρρωσταίνουν συχνά, αφού προσβάλλονται ακόμη και από ηπατίτιδα, ενώ οι υπόνομοι ξεχειλίζουν από ακαθαρσίες κάθε φορά που βρέχει.

«Να βγάλετε φωτογραφίες, να δείξετε πώς ζούμε. Δεν έχει ενδιαφερθεί ποτέ κανένας πολιτικός για εμάς. Μόνο όταν πλησιάζουν οι εκλογές, έρχεται κανείς τοπικός πολιτικός», είναι το παράπονο των Ρομά της Ξάνθης.

Πηγή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ