Συναγερμός επικρατεί στην κυβέρνηση και στις υγειονομικές υπηρεσίες μετά την χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ο προβληματισμός είναι έντονος για την πορεία του ιού στη χώρα μας παρόλο που η αύξηση του ήταν κάτι λίγο πολύ αναμενόμενο

Ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ

Ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική για τον κορονοϊό βρίσκεται στο 58% συμπληρώνοντας:

«Οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες. Έχουμε χρόνο μπροστά μας αλλά όσο προετοιμασμένο και αν είναι το σύστημα υγείας, αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα της Πολιτείας το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό».

Μπορούμε να φτάσουμε τα 6.000 κρούσματα την ημέρα και να χαθεί ο έλεγχος

«Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα» προειδοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.

«Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.

«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Τι δίνουν τα μαθηματικά μοντέλα – Πιο κοντά το γενικό lockdown

Προς τα 1500-2000 κρούσματα που οδηγούν πιθανόν σε τοπικές καραντίνες ή γενικό «lockdown» οδεύει με μαθηματική ακρίβεια και σε λίγα 24ωρα η χώρα (σσ. αν δεν αποδειχθούν δραστικά τα νέα μέτρα).

Αυτό δείχνει η εντυπωσιακή αυξητική τάση των νέων φορέων που έφτασε την τελευταία εβδομάδα στο 78%, σύμφωνα με τους νέους ενδεικτικούς πίνακες που παρουσιάζει «Το Βήμα».



Το ίδιο μάλιστα συμπέρασμα προκύπτει και από την εντυπωσιακή ανοδική πορεία –με τη μορφή γεωμετρικής προόδου- που έχουν οι νέες διαγνώσεις για Covid-19 στην Ευρώπη, με την αύξηση να κυμαίνεται τον Οκτώβριο από 39% έως 180% και στη χώρα μας να ακολουθεί πλέον τον ίδιο αυξητικό ρυθμό που έχει φθάσει στο 73%.




Στο 1,3 ο συντελεστής μετάδοσης

Mε τον συντελεστή μετάδοσης να έχει ανέλθει στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης στο «1,3», μεγαλώνει η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας και για περαιτέρω ραγδαία άνοδο.

Φόβοι για νέα φάση επιμόλυνσης ηλικιωμένων από νέους

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι ίσως τις επόμενες ημέρες υπάρξει μία νέα φάση επιμόλυνσης των ηλικιωμένων από τους νέους 18-40 ετών (σσ. αποτελούν το 47% των κρουσμάτων). Γεγονός που μπορεί να φέρει τις ΜΕΘ σε οριακές καταστάσεις από πλευράς πληρότητας και να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των θυμάτων.

Με βάση τα σχετικά δεδομένα της εξάπλωσης του φονικού ιού, την περίοδο 20 έως 27 Οκτωβρίου εντοπίσθηκαν 6.283 νέοι φορείς, με έναν μέσο όρο 898 κρουσμάτων, κάτι που σηματοδοτεί την αύξηση 73% του μέσου ημερήσιου αριθμού το τελευταίο επταήμερο.

Κι αυτό με το δεδομένο ότι την χρονική περίοδο από 14 έως 20 Οκτωβρίου τα κρούσματα ήταν 3.025 και ένα επταήμερο νωρίτερα 2.548.

Εξέλιξη που οδηγεί ολοταχώς στην υπέρβαση των «ορίων» για νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα ή καραντίνα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Από την ανάλυση των νέων διαγνώσεων προκύπτει μεγάλος αριθμός των «ορφανών κρουσμάτων» που προσεγγίζει το 60-70%, αλλά και σμίκρυνση του «μεριδίου» της Αττικής που έχει πλέον κατέλθει, με τα χθεσινά 259 κρούσματα, στο 23% όλης της χώρας.

Παρόμοιο είναι το ποσοστό της Θεσσαλονίκης που έχει όμως περίπου το 25% του πληθυσμού της πρωτεύουσας και η εκτόξευση των νέων νοσούντων εκεί, προκαλεί τεράστια ανησυχία.

Στο τραπέζι νέα μέτρα σε εστίαση και κυκλοφορία

Η δυσμενής επιδημιολογική εικόνα της χώρας φέρνει ολοένα και πιο κοντά τη λήψη νέων μέτρων. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό για τον περιορισμό της διασποράς.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού» δήλωσε σχετικά ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Τσακρής και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος τόνισε: «Γενικό lockdown η έσχατη λύση, θα έκανε κακό στην οικονομία. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επιπτώσεις οδυνηρές. Θα ήταν έσχατη λύση».

Μόσιαλος: Στο χέρι μας να αποφύγουμε το lockdown

Στις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο lockdown αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος στην εκπομπή «ΒΑΒΕΛ» με τον Νίκο Φιλιππίδη, το β’ κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας το σύνολο των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό που ανακοινώνεται, καθώς τα τεστ είναι περιορισμένα και δεν μπορεί να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο δείγμα που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό για την κατάσταση που επικρατεί.