Για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας του κοροναϊού τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα χίλια, δημιουργώντας μεγάλο προβληματισμό καθώς και εισηγήσεις για νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Τα 1.259 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Τρίτης 
αποτέλεσαν την επανεμφάνιση του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά παράλληλα με «ελπίδα και υπομονή» θα μπορέσει να ξεπεραστεί ο υγειονομικός σκόπελος.


Παραμένει σοβαρή η κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Σε καθεστώς lockdown Ιωάννινα και Σέρρες 


Ο κοροναϊός  πλήττει σε πολύ σημαντικό βαθμό και την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά σημειώθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων , κάνοντας πιο σοβαρή την κατάσταση απέναντι στον «αόρατο εχθρό». Σχεδόν τα μισά κρούσματα, καταγράφονται στην Αττική (295) και στη Θεσσαλονίκη (291). Τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού σε όλη τη χώρα, ανέρχονται σε 7.134. Σε καθεστώς lockdown τίθενται από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες καθώς ανεβαίνουν επίπεδο υγειονομικής ασφαλείας και περνούν από το «πορτοκαλί» (3) στο «κόκκινο» (4). Στα Ιωάννινα, καταγράφηκαν σήμερα 21 κρούσματα και στις Σέρρες.


Η επανεμφάνιση Τσιόδρα και «τα λόγια από καρδιάς»


«Αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά» ήταν η θλιβερή διαπίστωση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος σήμερα εκτάκτως συμμετείχε στην ενημέρωση του  υπ.Υγείας για την πορεία του κοροναϊού.  Σε μία τοποθέτηση «από καρδιάς» , ο ίδιος τόνισε πως η διασπορά μπορεί να μην είναι ελεγχόμενη, αλλά με πίστη και υπομονή μπορεί να ξεπεραστεί και αυτό το στάδιο. Συγκεκριμένα, τόνισε πως: «Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Εξακολουθούμε να παλεύουμε. Με τα μέτρα και με δύσκολο τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Μέτρα που επιτρέπουν όμως την κοινωνική ζωή, χωρίς να φτάνουμε στο καθολικό απαγορευτικό που θα έχει συνέπειες στην ζωή και στην οικονομία μας».


Όπως παρατήρησε ο κ. Τσιόδρας, «βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα υγείας , ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Περιμέναμε να είναι χειρότερα τα πράγματα στο 2ο κύμα της πανδημίας». Αναφερόμενος στην χρήση μάσκας, τόνισε ότι πιο σημαντικό από το να την φοράμε, είναι να την φοράμε σωστά. Επανέλαβε ότι η μοναδική επιλογή για να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα, είναι η χρήση μάσκας: «Δεν μπορούμε όμως να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό. Αν είχα βγει με έναν φίλο δεν θα έβγαζα τη μάσκα για να του μιλήσω. Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι». Επανέλαβε επιπρόσθετα τη σύσταση για αποφυγή χρήσης στα μέσα μεταφοράς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες από κέντρα διασκέδασης στα οποία δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.


Κοντοζαμάνης: Το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο αλλά δεν έχει ανεξάντλητες δυνάμεις


Έκκληση προς όλους για ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό ,ώστε να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας να αντέξει για να αντιμετωπίσει την πανδημία, έκανε σήμερα κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας, ο υφ.Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.


Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι από την αρχή της πανδημίας, το σύστημα υγείας προετοιμάστηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει «μια δυσμενή εξέλιξη» και λαμβάνονται μέτρα για το «χειρότερο σενάριο». Ωστόσο, «υπάρχει και ένα σημείο που είναι η κόκκινη γραμμή». Μάλιστα, ο υφυπουργός έφερε ως παράδειγμα την Ολλανδία, η οποία έχει αρχίσει και ζητάει βοήθεια από την Γερμανία, σημειώνοντας ότι «και τα πιο σύγχρονα κράτη έχουν περιορισμένες δυνατότητες και δυνάμεις». «Εμείς κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε, προετοιμαζόμαστε, αναδιατάσσουμε δυνάμεις, είμαστε κοντά σε οριακό σημείο, οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες, αλλά πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρήσουμε τα μέτρα, έχουμε χρόνο ακόμα μπροστά μας προκειμένου να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία», είπε ο υφυπουργός.


Οι επιπτώσεις της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων


Σε πέντε με επτά ημέρες από τώρα θα φανούν οι επιπτώσεις αυτής της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων στο σύστημα υγείας, όπως εκτίμησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία. «Αυτή τη στιγμή έχουμε κρεβάτια. Κάποια νοσοκομεία πιέζονται πολύ», τόνισε και εξήγησε πως κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια μαζική ροή ασθενών.


Στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτηςο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες αλλά σίγουρα χρειάζεται προσοχή προκειμένου να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «144 κλίνες διατίθενται για κοροναϊό, η κάλυψη είναι περίπου στο 58% και σε αυτό περίπου το ποσοστό κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες. Πριν δέκα ημέρες, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για covid-19 στην Αττική ήταν 122, «άρα αυτό που λέμε και ισχύει, είναι ότι αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου», κατέληξε.