Τελευταία προειδοποίηση απεύθυνε σε όλους ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, η επανεμφάνιση του οποίου σήμερα στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού, έδωσε αυτόματα και το στίγμα των άσχημων εξελίξεων για την χώρα μας.

 «Προσπαθούμε να αποφύγουμε το lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία μας. Δεν χάνουμε όμως την ελπίδα μας» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, σε μια προσπάθεια να δείξει, με ψυχραιμία ωστόσο και πραότητα, ότι η κατάσταση είναι μεν κρίσιμη, αλλά χρειάζεται και η ελπίδα και η επιμονή.

Ο κ. Τσιόδρας από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι θέλει να μιλήσει στις καρδιές των πολιτών. «Δεν έχω χαρτιά σήμερα μαζί μου» ξεκαθάρισε  και συμπλήρωσε «Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων μιλά η φωνή της συνείδησης» είπε ο λοιμωξιολόγος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσιόδρας επέλεξε να επανεμφανιστεί την ημέρα ανακοίνωσης του βαρύτερου απολογισμού από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

 Ο καθηγητής επιδημιολογίας έκανε έκκληση σε όλους και όλες να τηρήσουν τα μέτρα αναφέροντας σε δραματικούς τόνους πως στην παρούσα φάση «είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού».

 Με ήρεμη συνείδηση, όπως είπε, τόνισε πως «δεν χάνουμε την ελπίδα μας» παλεύοντας με τα μέτρα «που μας διευκολύνουν να συνεχίζουμε τη ζωή μας με δύσκολο τρόπο».

 Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόνισε πως «κοιτάμε να έχουμε όσα το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα και να αποφύγουμε το lockdown». Βέβαια δεν απέκλεισε ένα lockdown αναφέροντας πως στην Ευρώπη είναι κάτι που συζητείται μεταξύ των επιστημόνων.

 Ο κ. Τσιόδρας απευθυνόμενους στους πολίτες είπε πως «η προσωπική επιλογή του καθενός θα παίξει καθοριστικό λόγο για το πως θα συνεχιστεί η πανδημία στη χώρα μας» και έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για «ένα δύσκολο Νοέμβριο, ένα δύσκολο Δεκέμβριο και ένα ακόμα δυσκολότερο Ιανουάριο».

 Ο καθηγητής είπε πως «είναι σαφώς χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα» και προσπάθησε να αγγίξει τη συνείδηση των πολιτών λέγοντας πως «είναι η ώρα να μετρήσουν οι καρδιές» και πως «τούτη την ώρα δεν μετράνε τα δικά μου λόγια».

 Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε την ελπίδα του πως το εμβόλιο θα έρθει και θα έρθει νωρίτερα απ' ότι το περιμένουμε και επανέλαβε πως σε αυτή τη φάση «η μάσκα είναι μοναδική μας επιλογή, δεν έχουμε άλλο».

 Επανέλαβε την ανησυχία των επιστημόνων για τα ΜΜΜ αλλά είπε πως είναι αδύνατο να βελτιωθεί η κατάσταση και τέλος ανέφερε πως η επιστημονική κοινότητα κάνει τεράστια προσπάθεια για να ιχνηλατηθούν όσο καλύτερα οι μολύνσεις.