«Αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά» ήταν η θλιβερή διαπίστωση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος σήμερα εκτάκτως συμμετείχε στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού.

«Οι συζητήσεις στην Ευρώπη για ολικό lockdown είναι έντονη» πρόσθεσε και συμπλήρωσεΠροσπαθούμε να το αποφύγουμε. Αυτή τη στιγμή η προσωπική επιλογή του καθενός θα καθορίσει την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, ωστόσο θέλησε να δώσει και μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, και η στιγμή που πρέπει να παλέψουμε όλοι, με την μάσκα να είναι η ασπίδα προστασίας μας.

 «Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Εξακολουθούμε να παλεύουμε. Με τα μέτρα και με δύσκολο τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Μέτρα που επιτρέπουν όμως την κοινωνική ζωή, χωρίς να φτάνουμε στο καθολικό απαγορευτικό που θα έχει συνέπειες στην ζωή και στην οικονομία μας».

Όπως παρατήρησε ο κ. Τσιόδρας, «βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα υγείας , ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Περιμέναμε να είναι χειρότερα τα πράγματα στο 2ο κύμα της πανδημίας».

Αναφερόμενος στην χρήση μάσκας, τόνισε ότι πιο σημαντικό από το να την φοράμε, είναι να την φοράμε σωστά. Επανέλαβε ότι η μοναδική επιλογή για να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα, είναι η χρήση μάσκας: «Δεν μπορούμε όμως να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό. Αν είχα βγει με έναν φίλο δεν θα έβγαζα τη μάσκα για να του μιλήσω. Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι».

 Επανέλαβε επιπρόσθετα τη σύσταση για αποφυγή χρήσης στα μέσα μεταφοράς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες από κέντρα διασκέδασης στα οποία δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

 Αισιοδοξία για τα εμβόλια

Ο κ. Τσιόδρας ωστόσο εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα εμβόλια.  «Έφτασε η ώρα της συνείδησης» καθώς όπως είπε «το θέμα της ευθύνης κουράζει. Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Ελπίδα και από τις ΗΠΑ και από Ρωσία».

 Μαγιορκίνης: Προ των πυλών η εκθετική αύξηση

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως από τα 1.259 κρούσματα τα 295 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 291 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη συνέχεια έκανε μια ανασκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ευρώπη.

 

 Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1259 κρούσματα

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον τρομακτικό για τα δεδομένα της χώρας αριθμό κρουσμάτων, 1259 νέα κρούσματα σε μία ημέρα. Παράλληλα 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πέρα όμως από το φάσμα των 1000 κρουσμάτων που σήμερα έσπασε και μάλιστα κατά πολύ, ξεπέρασαν και οι διασωληνωμένοι τους 100, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 102 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.