«Η Αττική βρίσκεται πολύ κοντά στο ενδεχόμενο να βρεθεί στο κόκκινο στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κοροναϊό, εάν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας.

Ο κ. Τούντας δήλωσε πως τον ανησυχούν ιδιαίτερα οι θάνατοι και οι διασωληνομένοι στις ΜΕΘ, ενώ τόνισε πως «εάν δεν μειωθούν μέσα στο επόμενο 10ημερο τότε η κατάσταση θα έχει ξεφύγει».

Τέλος ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εμβόλιο κατά του ιού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Τούντα στα Παραπολιτικά 90,1:

Για την εικόνα της πανδημίας στην Αττική, ο κ. Τούντας τόνισε: «Τα βλέπω σκούρα τα πράγματα. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να κοκκινίσουμε θα εξαρτηθεί τώρα από τα νέα μέτρα αν θα προλάβουν αυτά τα μέτρα να αποδώσουν μέσα στις επόμενες μέρες. Από μια εβδομάδα μέχρι 14 μέρες είναι το παράθυρο που αποδίδουνε τα μέτρα».

«Θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά έπρεπε να παρθούν νωρίτερα και αυτό που επιμένω ότι τα μέτρα αυτά τώρα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στις κόκκινες και στις πορτοκαλί περιοχές. Εάν δεν εφαρμοστούν αυτά τα δύο μέτρα τα οποία είναι πολύ σημαντικά, και είναι τα μόνα αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή για να ελέγξουμε αυτό το δεύτερο κύμα, θα έχουνε πρόβλημα. Θα μετατραπεί το κύμα αυτό σε τσουνάμι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δυστυχώς ακολουθούμε την επιδημία αντί να την προλαβαίνουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτό που παρακολουθώ είναι κυρίως οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι. Παρακολουθώντας αυτό το δείκτη βλέπω τις τελευταίες 40 μέρες έχουμε έναν αυξανόμενο ρυθμό θανάτων, αυτός ο αυξανόμενος ρυθμός θανάτων σημαίνει ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια εκθετική εξέλιξη της επιδημίας. Βλέπω ότι ο χρόνος που περνάμε ανά 50 θανάτους τις τελευταίες σαράντα μέρες όλο και να μικραίνει δηλαδή πριν από 45 μέρες θέλαμε δεκαπέντε μέρες για να έχουμε αύξηση κατά 50 θανάτους και τώρα θέλουμε πέντε μέρες για να αυξηθούν οι θάνατοι. Άρα όσο μειώνεται το διάστημα το χρονικό τόσο αυξάνει ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν έχει αυξηθεί πάρα πολύ, αυτό δεν μας δημιουργεί ανησυχία για τις ΜΕΘ. Θα έλεγα ότι έχουμε περιθώριο να διαθέσουμε ακόμα και 600 κλίνες ΜΕΘ για τον κοροναϊό, είμαστε πολύ πιο κάτω από αυτό το όριο, άρα για μένα δεν αποτελεί ανησυχία η επάρκεια του συστήματος σε αυτή τη φάση», διευκρίνισε ο καθηγητής.

«Το κρίσιμο σημείο είναι εάν μέσα στις επόμενες 10- 15 μέρες δεν δούμε να μειώνεται ο ρυθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων τότε σημαίνει ότι μας έχει ξεφύγει η κατάσταση, ότι δεν μπορουμε να την ελέγξουμε με τα υφιστάμενα μέτρα οπότε τότε είναι που θα αναγκαστούμε να περάσουμε σε πιο σκληρά lockdown», επισήμανε ο κ. Τούντας.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για τα εμβόλια, απάντησε: «Είμαι αισιόδοξος για τα εμβόλια αλλά για να κάνει κανείς αξιόπιστες προβλέψεις πρέπει να κάνει υπομονή ένα μήνα. Πιστεύω ότι τέλος Νοέμβρη θα έχουμε μια πολύ πιο αξιόπιστη εικόνα για τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση εμβόλια θα έχουμε το 2021 αλλά θα πρέπει να ξέρουμε δύο πράγματα για να κρατάμε μικρό καλάθι. Το ένα είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι αυτά τα εμβόλια δηλαδή τι ανοσία θα αφήνουν , πόσες δόσεις θα χρειαστούν και το δεύτερο είναι πόσο γρήγορη θα είναι η παραγωγή τους ώστε να καλύψει τον αναγκαίο πληθυσμό που είναι περίπου το 50 με 70% για να έχουμε συλλογική ανοσία».