Πάνω από τους τους εφιαλτικούς αριθμούς των δύο προηγούμενων ημερών και πιο συγκεκριμένα κοντά στο φράγμα το 1000 τα σημερινά 882 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, πράγμα που δείχνει ότι πλέον η διασπορά του, ειδικά σε ορισμένες περιοχές ξεφεύγει από τον έλεγχο, την ίδια ώρα που και τα θύματα αυξάνονται.


Μέσα σε λίγες ώρες την Πέμπτη εννέα άνθρωποι κατέληξαν στα νοσοκομεία της χώρας, έχοντας προσβληθεί από την Covid-19. Ανάμεσά τους ένας άνθρωπος μόλις 30 ετών, θύμα τροχαίου που είχε υποστεί σοβαρή αναπηρία και κατέληξε τελικά προσβλεβλημένος από τον κοροναϊό.

Νέες παρεμβάσεις για τη μείωση της διασποράς του ιού 


Το νέο «κύμα παρεμβάσεων» με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του δεύτερου κύματος του κοροναϊού στην χώρα μας, έρχεται μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και έπειτα από τις διαδοχικές συσκέψεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους ειδικούς επιστήμονες.


Συγκεκριμένα, το πλαίσιο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το διάγγελμά του, με το οποίο απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό, προκειμένου να περιγράψει την ανησυχητική κατάσταση λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων κοροναϊού περιλαμβάνει καθολική χρήση μάσκας, «νυχτερινή καραντίνα» και εντατικούς ελέγχους.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το διάγγελμά του, αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές της πανδημίας και τα δεδομένα που αφορούν την χώρα μας, ανακοίνωσε τα μέτρα τα οποία, όπως ξεκαθάρισε θα εφαρμοστούν σε περιοχές με έντονο το αποτύπωμα των κρουσμάτων. Ο εφησυχασμός και ο συγχρωτισμός, όπως παρατήρησε και ο πρωθυπουργός είναι οι κύριοι λόγοι που σημειώθηκε η νέα έκρηξη των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητα και αναγκαία τα νέα αυστηρότερα μέτρα για τις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.


Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη μία τα ξημερώματα μέχρι τις πέντε το πρωί. Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί για τα επίπεδα τρία και τέσσερα του Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας. Για τις περιοχές, δηλαδή, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.


Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός: Πρώτον, σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.


Η καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκας θα επιβληθεί σε όλους τους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και όπου παρατηρείται συγχρωτισμός.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Γιατί ο κορονοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος. «Δεν τρώει πόρτα», για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων. Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες.

Παράλληλα, για τη λειτουργία των νυχτερινών καταστημάτων τόνισε με έντονο ύφος ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμά του πως «η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων» υπογραμμίζοντας ότι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης θα είναι αυστηρά. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες ένα μεγάλο μέρος των κρουσμάτων προέρχεται από τον συνωστισμό των νέων σε κέντρα διασκέδασης χωρίς κανένα απολύτως μέτρο προστασίας.


Το μήνυμα του πρωθυπουργού 


Μήνυμα προς τους νέους που γίνονται δυστυχώς οι αρνητικοί πρωταγωνιστές των ημερών, καθώς οι χώροι όπου συνωστίζονται για να διασκεδάζουν δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας παραβιάζονται οι αποστάσεις και δεν γίνεται χρήση μάσκας, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Συγκεκριμένα, ανέφερε πως: «Ξέρω ότι όλοι οι προηγούμενοι μήνες έχουν κουράσει τα Ελληνόπουλα. Κατανοώ τους πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν έναν δύσκολο χειμώνα και θέλουν να γλεντήσουν. Όπως γνωρίζω ότι και το αίμα των μαθητών βράζει. Και έτσι πρέπει να είναι. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ωστόσο, εσείς οι νέοι θα ήταν καλό να μετατρέψετε την ορμή σας σε ευθύνη. Να φανείτε πρωτοπόροι στα δύσκολα. Κάνοντας τρόπο ζωής τη συνέπεια. Και να γίνετε τελικά εσείς παραδείγματα πειθαρχίας για τους μεγαλύτερους.


Αυτό, άλλωστε, σημαίνει και η νεανική αμφισβήτηση του συντηρητικού ατομισμού. Γνήσια πρόοδος και αληθινός ριζοσπαστισμός. Σας ζητώ, με άλλα λόγια, να γίνετε εσείς οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των ημερών μας».


Δεν σας ζητώ να κάνετε τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από αυτό που κάναμε την άνοιξη, όταν η Ελλάδα έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Και τώρα, όπως και τότε, είμαστε δίπλα-δίπλα. Μία ενωμένη ομάδα 10 εκατομμυρίων. Αλλά, ακριβώς όπως γίνεται σε κάθε ομάδα, ο καθένας -Πολιτεία και πολίτες- έχει τον ρόλο του. Ένας- ένας και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».