Ισχυρό πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στους Τούρκους το πολεμικό ναυτικό της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα η δράση των ελληνικών υποβρυχίων στα νερά του Αιγαίου και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως και κατά την περίοδο επιφυλακής του περασμένου Αυγούστου, έτσι και κατά την τωρινή περίοδο τα ελληνικά υποβρύχια βρίσκονται σε καίρια σημεία του Αιγαίου αναγκάζοντας τους Τούρκους να ξεκινήσουν ένα κυνήγι για την ανεύρεσή τους χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα.

Τα νεύρα των Τούρκων μάλιστα είναι τόσο τεντωμένα που έφτασαν σε σημείο να δημοσιεύσουν fake βίντεο που δήθεν έχουν εντοπιστεί τα ελληνικά υποβρύχια, την ίδια ώρα που στα τουρκικά πλοία επιφανείας στο Αιγαίο χτυπούσε ακατάπαυστα ο ήχος που τα ειδοποιούσε ότι ήταν εγκλωβισμένα από κάποιο ελληνικό υποβρύχιο.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη αφού από τον περασμένο Αύγουστο τα ελληνικά υποβρύχια, με αιχμή του δόρατος τα 4 υπερσύγχρονα που διαθέτει η Ελλάδα τύπου «Παπανικολής 214», αποτελούν τον εφιάλτη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, αφού η προηγμένη τεχνολογία τους σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη επί του πεδίου ελληνική ναυτοσύνη τα καθιστά κυριολεκτικά αόρατα στα τουρκικά ραντάρ.

Πράγματι από τον προηγούμενο Αύγουστο, τόσο τα ελληνικά υποβρύχια τύπου 214 όσο και τα τύπου 209, εκ των οποίων ένα εκσυγχρονισμένο, καθορίζουν εν πολλοίς το τακτικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι της Τουρκίας σε έναν ιδιότυπο, ακήρυχτο πόλεμο που μαίνεται νότια του Καστελλόριζου.

Παπανικολης_Υποβρύχιο


Τον παραπάνω ισχυρισμό επιβεβαιώνει χωρίς καμία αμφιβολία το υποβρύχιο «Παπανικολής» τύπου 214 το οποίο οι Τούρκοι μάλλον ψάχνουν ακόμα αφού έμεινε σε κατάδυση χωρίς να εντοπιστεί για 34 ημέρες φέρνοντας σε πέρας την αποστολή του. Φυσικά είναι περιττό να αναλύσουμε τις απώλειες που θα είχε επιφέρει στο τουρκικό ναυτικό, σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις είχαν πολεμικό χαρακτήρα.
Ενδεικτικό της ανησυχίας των γειτόνων μας είναι το γεγονός ό,τι έχουν διαθέσει σχεδόν το σύνολο του ανθυποβρυχιακού τους στόλου, σημαντικό αριθμό ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, αλλά και μια πλειάδα κατασκοπευτικών αεροσκαφών CN -235, χωρίς όμως να πετύχουν κανένα αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214 είχε παραγγείλει η Αθήνα από τη Γερμανία το 2000, δίνοντας σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο Πολεμικό Ναυτικό.

unnamed
unnamed


Μεταξύ των βασικότερων σημείων υπεροχής των υποβρυχίων 214 που διαθέτει ο ελληνικός στόλος είναι η δυνατότητα παραμονής τους σε κατάδυση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (άνω των 60 ημερών) καθώς επίσης ότι η τεχνολογία τους είναι τέτοια που τα καθιστά σχεδόν αόρατα στα εχθρικά ραντάρ.

Σύγκριση

Η Ελλάδα 11 συνολικά υποβρύχια, έναντι 12 των Τούρκων. Τα Έξι υποβρύχια είναι παλαιότερα τύπου 209, ενώ υπάρχει και 1 εκσυγχρονισμένο τύπου 209.

Επίσης, έχει 4 τύπου 214, τα γνωστά «Παπανικολής», τα «αθόρυβα» υποβρύχια.

Η Τουρκία, παρόλο που υπερέχει αριθμητικά κατά ένα, εντούτοις ανήκουν όλα στην γενιά 209.

Τα χαρακτηριστικά των υποβρυχίων «Παπανικολής»

– Δυνατότητα ενδιαίτησης 30-35 αξιωματικών και υπαξιωματικών.
– Το μέγιστο μήκος τους φτάνει τα 65,3 μέτρα και το μέγιστο πλάτος τους τα 6,3 μέτρα.
– Το ύψος τους χωρίς τους ιστούς φτάνει τα 13 μέτρα.
– Η μέγιστη ταχύτητά τους φτάνει τους 10,5 κόμβους, ενώ σε κατάδυση φτάνει τους 21.
– Το βάθος κατάδυσής τους είναι διαβαθμισμένο, αλλά φτάνει περίπου τα 400 μέτρα.

Δείτε το βίντεο του υποβρυχίου Παπανικολής