Με τη διασπορά του κορονοϊού να συνεχίζεται με ένταση και τα κρούσματα τον Οκτώβριο να έχουν ήδη ξεπεράσει τα 7.000, η κυβέρνηση ρίχνει σταδιακά τα «όπλα» που διαθέτει στη μάχη κατά της πανδημίας.

Το πρώτο, φυσικά, είναι η τήρηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και που σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζονται πλημμελώς. Η αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων είναι πρώτης προτεραιότητας, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα. «Οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεύτερο όπλο, η αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Εμβληματική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η έναρξη λειτουργίας της νέας πολυδύναμης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» που κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων και θα διατεθεί στη μάχη κατά της πανδημίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο αριθμός κρεβατιών εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα να φτάσει πριν το τέλος του έτους στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ίδιο διάστημα θα γίνουν και οι ανάλογες προσλήψεις «όσες και όπου χρειάζονται, πρωτίστως στο νοσηλευτικό προσωπικό», όπως τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τρίτο σημείο αναφοράς είναι τα κατά τόπους μέτρα, όπου παρατηρούνται προβλήματα. Όχι μόνο δηλαδή σε περιοχές, αλλά και σε συγκεκριμένες δομές, όπως για παράδειγμα η υπηρεσία ασύλου, όπου καθημερινά σχεδόν παρατηρείται συνωστισμός. Από σήμερα δίνεται η δυνατότητα στους αιτούντες άσυλο να κλείνουν ηλεκτρονικά το ραντεβού τους. Η υπηρεσία ασύλου πλέον θα εξυπηρετεί το κοινό αποκλειστικά και μόνο κατόπιν ηλεκτρονικού ραντεβού. Ήδη αποκλειστικά με ραντεβού γίνονται οι προγραμματισμένες συνεντεύξεις, οι προγραμματισμένες καταγραφές και η κατάθεση δικαιολογητικών σχετικών με υπόθεση οικογενειακής επανένωσης (υποθέσεις Δουβλίνου). Εξαιρετικά, επιτρέπεται η κατάθεση προσφυγής άνευ ραντεβού, για λόγους δεσμευτικών προθεσμιών.

Επίσης, για την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών, η ισχύς των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασία (τρίπτυχο) έχει παραταθεί από 2 Νοεμβρίου 2020 έως και 14 Ιανουαρίου 2021, ανάλογα με το τελικό ψηφίο του αριθμού υπόθεσής τους.

Ένα τέταρτο «όπλο» είναι η «επιστράτευση» της τοπικής αυτοδιοίκησης και η συνεργασία για την αποφυγή φαινομένων διασποράς του κορονοϊού, όπως για παράδειγμα στους επικείμενους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου. Ήδη χθες στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Το πέμπτο «όπλο» είναι ευρωπαϊκό. Σε όλη σχεδόν την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, την έκτασή και την έντασή του φαινομένου. Γι’ αυτό προ ημερών συμφωνήθηκε -ύστερα από πρόταση της Άγγελα Μέρκελ- να γίνονται ειδικές τηλεδιασκέψεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ενώ πλέον στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) υπάρχει ένας ευρωπαϊκός χάρτης ανά Περιφέρεια ο οποίος αποτυπώνει με τρεις βασικούς χρωματικούς δείκτες το επίπεδο κινδύνου με κοινά κριτήρια τα οποία έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα, ζητά να υπάρξει έγκαιρη και σωστή προετοιμασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επόμενη τουριστική περίοδο, έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και με κοινά πρωτόκολλα τα οποία θα έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.