Η ελληνική διπλωµατία κινείται δραστήρια στην Ε.Ε. και διατηρεί «ανοικτή γραµµή» µε την Ουάσινγκτον, αλλά δεν τρέφει αυταπάτες. Το «παιχνίδι» του εχθρικού προς τη ∆ύση ισλαµιστή Ερντογάν σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο κορυφώνεται και όλα τα δεδοµένα οδηγούν στη δροµολόγηση δυσοίωνων εξελίξεων. Κι ας δέχεται ο Ελληνας πρωθυπουργός διάλογο για «θαλάσσιες ζώνες». Είναι σαφές για την ελληνική κυβέρνηση και για κάθε εµπλεκόµενο «τρίτο» µέρος ότι η Αγκυρα µεθοδικά οδηγεί τα πράγµατα εκεί όπου η Ελλάδα είτε θα πρέπει να υποστεί δεινή διπλωµατική ήττα είτε θα είναι αναγκασµένη να απαντήσει µε στρατιωτικά µέσα στην «πολιτική των κανονιοφόρων» που ασκεί ο Ερντογάν. Τα γεγονότα των τελευταίων ηµερών συνέθεσαν ένα νέο σκηνικό στην υπόθεση, που κινεί η νεο-οθωµανική πολιτική της Άγκυρας.

Η γερµανική «διαµεσολάβηση» έγινε θρύψαλα. Η κυρία Μέρκελ απέτυχε παταγωδώς στην προσπάθειά της να «ηρεµήσει» τον Ερντογάν, ώστε να ανοίξουν πόρτες «διαλόγου» µε την Αθήνα. Και η Αγκυρα «έστειλε περίπατο» τις περίφηµες «διερευνητικές» συνοµιλίες, πλέοντας προκλητικά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ανοίγοντας «θέµα Καστελλορίζου» και απευθύνοντας ευθέως πολεµικές απειλές προς την Ελλάδα. Επιπλέον, ο «χιτλερίσκος» Ερντογάν, µε την παράνοµη κίνησή του στην Αµµόχωστο, φρόντισε να χαλάσει το κλίµα που θα ευνοούσε το ξεκίνηµα ακόµα µίας προσπάθειας από τον γενικό γραµµατέα του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού (σ.σ.: αυτό προς µεγάλη ικανοποίηση, βεβαίως, του Λονδίνου, που παγίως συνεργάζεται µε την Άγκυρα και πάντα φοβάται το ενδεχόµενο µιας λύσης, που θα «έδιωχνε» τη βρετανική βάση από το έδαφος της νήσου).

ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ

Η κυβέρνηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη διαπιστώνει ότι µέχρι στιγµής ο Ερντογάν δεν έχει πληρώσει κανένα τίµηµα για τις επιθετικές πολιτικές του προς δύο χώρες-µέλη της Ε.Ε. Εχει φροντίσει γι’ αυτό έως τώρα το Βερολίνο - που πάντως τις τελευταίες ηµέρες δείχνει να είναι σε σύγχυση εξαιτίας των νέων επιθετικών κινήσεων του φίλου της κ. Μέρκελ, προέδρου της Τουρκίας, προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Από διπλωµατικές πηγές αναφέρεται ότι η Αθήνα υπολογίζει πιο πολύ στις τελευταίες, αυστηρές «παρατηρήσεις» της Ουάσινγκτον προς τον Ερντογάν, τον οποίον κατηγόρησε για δόλιες «προσχεδιασµένες» προκλήσεις. Είναι σταθερή η ελληνική εκτίµηση ότι µόνον οι ΗΠΑ µπορούν να «τιµωρήσουν» τον Ερντογάν. Οι κ.κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Ν. ∆ένδιας έχουν επισηµάνει και στο ΝΑΤΟ το πρωτοφανές να εµπλέκεται στρατιωτικά ένα µέλος της Συµµαχίας, η Τουρκία, στη Συρία και στο Ιράκ, να επιτίθεται στην Αρµενία, να βάζει «πόδι» στη Λιβύη, να συνεργάζεται στρατιωτικά µε τη Μόσχα και να απειλεί µε πόλεµο ένα µέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα. Κατά τα ίδιες πηγές, ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενµπεργκ, που επισκέφτηκε προ ηµερών την Αθήνα, απογοήτευσε την ελληνική κυβέρνηση µε τα όσα της «εξήγησε» για τη στάση της Συµµαχίας απέναντι στην Τουρκία. Και αµέσως µετά, ο Ερντογάν, µε τις νέες προκλήσεις του, γελοιοποίησε το ΝΑΤΟ, που είχε προ ηµερών αναγγείλει υπερηφάνως ότι υφίσταται πλέον «µηχανισµός» της Συµµαχίας για τη αποφυγή νέων εντάσεων. Με τον τρόπο του, ο κ. Ερντογάν επιβεβαιώνει τον Γάλλο πρόεδρο, Εµανουέλ Μακρόν, που δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό».

Η διεθνής «αποµόνωση» του Ερντογάν δεν φαίνεται για την ώρα να αλλάζει τη συµπεριφορά του έναντι της Ελλάδας και το ενδεχόµενο πολεµικού «επεισοδίου» είναι πλέον ορατό. Η Τουρκία εκτιµά ότι η Αθήνα θα κάνει πίσω και ότι η πίεση που της ασκείται για «διευρυµένο» διάλογο θα τη φέρει τελικά σε τραπέζι διαπραγµάτευσης µε «ανοιχτή ατζέντα». Ο Ερντογάν συνεχίζει να υπερ-εξοπλίζεται, στην Κύπρο «δουλεύει» τη διχοτόµηση, ενισχύει σε υποδοµές και στρατιωτικά έργα τα Κατεχόµενα και στη θάλασσα παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώµατα της Ελλάδας µε ερευνητικά και πολεµικά σκάφη. Στα διπλωµατικά παρασκήνια συζητείται επικριτικά το γεγονός ότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης συζητά για «κυρώσεις», αλλά δεν θέτει στις Βρυξέλλες ζήτηµα χρήσης του άρθρου 42 παρ. 2 της Συνθήκης της Ε.Ε. για βοήθεια και συνδροµή των εταίρων στην περίπτωση που κράτοςµέλος της Ενωσης δεχθεί ένοπλη επίθεση, σε σχέση και µε το αρθρό 51 του Χάρτη του ΟΗΕ γα το δικαίωµα αυτοάµυνας της θιγόµενης χώρας. ∆εδοµένων όλων αυτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, κ. Λαβρόφ, στην Αθήνα, στις 26 του µήνα.

Τα στοιχεία που συνθέτουν το εκρηκτικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

1. Η Άγκελα Μέρκελ απέτυχε παταγωδώς στην προσπάθειά της να «ηρεμήσει» τον Ταγίπ Ερντογάν.
2. Η Άγκυρα ουσιαστικά «έστειλε περίπατο» τις περίφημες «διερευνητικές» συνομιλίες.
3. Η Τουρκία με τη στάση της ανοίγει «θέμα Καστελλορίζου».
4. Η Τουρκία απευθύνει ευθέως πολεμικές απειλές προς την Ελλάδα.
5. Ο «σουλτάνος» με την παράνομη κίνησή του στην Αμμόχωστο φρόντισε να χαλάσει το κλίμα για εκ νέου διάλογο.
6. Είναι σταθερή η ελληνική εκτίμηση ότι μόνον οι ΗΠΑ μπορούν να «τιμωρήσουν» τον Ερντογάν.
7. Απογοήτευση στην Αθήνα από τη στάση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.
8. Το ενδεχόμενο «επεισοδίου» είναι πλέον ορατό


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»